zaterdag 29 april 2006

Forsyth-Edwards

Op deze site kan voor het plaatsen van diagrammen gebruik gemaakt worden van de Forsyth-Edwards Notatie (FEN), maar deze zal zeker niet bij iedereen bekend zijn.

Met behulp van deze notatie is het mogelijk om o.a. de stand van de stukken goed vast te leggen. Omdat het de bedoeling is vanf deze positie verder te kunnen spelen moet ook aangegeven worden wie er aan zet is, welke rokademogelijkheden er nog zijn evenals een eventuele mogelijkheid tot en-passant slaan.

In totaal worden bij FEN steeds zes velden gebruikt, die van elkaar gescheiden zijn door een spatie:

Ten eerste de bordweergave, zoals gezien door wit. Iedere rij wordt apart beschreven en wordt van de vorige gescheiden door een "/", te beginnen met rij 8. De witte stukken worden aangegeven met de hoofletters "KQRBNP" en de zwarte stukken met de kleine letters "kqrbnp", voor respectievelijk koning, dame, toren, loper, paard en pion. Met een getal wordt het aantal lege velden aangegeven.

Het tweede veld geeft aan wie er aan zet is, w voor wit en b voor zwart.

Het derde veld beschrijft welke rokademogelijkheden er nog zijn. Als zowel wit en zwart niet meer mogen rokeren wordt dit aangegeven met een -. In de andere gevallen worden de rokademogelijkheden voor wit weer met hoofdletters aangegeven en voor zwart weer met kleine letters. Met de letters K en k wordt de rokademogelijkheid op de koningsvleugel aangegeven, met de letters Q en q de rokademogelijkheid op de damevleugel.

Het vierde veld geeft aan dat de vorige zet een pionzet was die twee velden vooruit ging. Aangegeven wordt het veld dat onderweg gepasseerd is. In de gevallen dat dit niet van toepassing is wordt weer gewoon een streepje gezet.

Het vijfde veld geeft het aantal halve zetten weer sinds de laatste keer dat er wat geslagen is of een pion gezet.

Het laatste veld geeft het zetnummer weer.

De FEN van de beginpositie ziet er dus als volgt uit:

rnbqkbnr/pppppppp/8/8/8/8/PPPPPPPP/RNBQKBNR w KQkq - 0 1


En na de zetten 1.e4 c5 2.Pf3 als:

rnbqkbnr/pp1ppppp/8/2p5/4P3/5N2/PPPP1PPP/RNBQKB1R b KQkq - 1 2


Intikken van de laatstgenoemde FEN levert het volgende bordje op:

vrijdag 28 april 2006

Een nieuwe Blogsite


Deze blogsite begint zijn leven als een experiment, waarbij onze motieven in eerste instantie liggen in het opdoen van ervaring met het maken van dit soort sites.

Verder is schaken als onderwerp natuurlijk ook niet helemaal toevallig gekozen, dus het zou best wat kunnen worden.

Om er een echte schaakblogsite van te kunnen maken zijn een aantal aanpassingen van de simple PHP blog software gedaan, zodat bijvoorbeeld ook gemakkelijk schaakdiagrammen zijn toe te voegen (via FEN), zowel in de berichten als in de reacties hierop.

Update:
Inmiddels heeft eerst een conversie naar Flatpress plaatsgevonden, gevolgd door een conversie naar de ChessPublishing methode.

Als toepasselijk begin: De beginstelling