zondag 22 juli 2007

Euro Chess 2007


Van 6 t/m 12 augustus zal dit jaar het Euro Chess Tournament 2007, ook bekend onder als het Open Nederlands Jeugdkampioenschap, plaatsvinden.

Dit jaar is er blijkbaar een nieuwe sponosr, de Universiteit van Twente, voor de Young Masters gevonden, die de naam aan dit deel van het toernooi mag verbinden.

De University of Twente Young Master en de groepen A, B en C spelen 1:30 uur per persoon per partij, met -vanaf de eerste zet- een bijtelling van 30 seconden per persoon per zet.

De D-groep speelt 40 minuten per persoon per partij, met -vanaf de eerste zet- een bijtelling van 30 seconden per persoon per zet.

De E-groep speelt 25 minuten per persoon per partij, met -vanaf de eerste zet- een bijtelling van 10 seconden per zet.

Ook de deelnemerslijsten van zowel de A, B, C en D groepen als de Young Masters zijn inmiddels via de toernooisite te vinden.

woensdag 18 juli 2007

Een interessant toreneindspel


Onderstaande partij is de partij tussen B. Damljanovic (2585) en D. Pavasovic (2567) uit de vijfde ronde van Gorenje 2007. Met name het eindspel is de moeite van het naspelen waard.

woensdag 11 juli 2007

Oppositie


Bijna iedere bezoeker hier zal op het gebied van schaken wel eens van oppositie gehoord hebben. Niet iedereen zal bekend zijn met de verschillende vormen van oppositie: de verticale, horizontale en diagonale oppositie, de verre oppositie in dezelfde drie richtingen en de virtuele oppositie.
Heel kort samengevat komt het erop neer dat het hebben van de oppositie gunstig is, omdat hierdoor de vijandige koning moet wijken. De meest algemene vorm van de oppositie is de virtuele oppositie. Deze wordt bereikt als beide koningen op een veld van dezelfde kleur staan en dit de hoekpunten van een rechthoek zijn waarvan ook de andere hoekvelden deze kleur hebben.
Onderstaande partij is in 1851 te Londen gespeeld tussen Howard Staunton en Elijah Williams. Het is een zeer illustratieve partij voor dit begrip oppositie. Ten eerste doordat Staunton de partij waarschijnlijk niet verloren had als toendertijd de virtuele oppositie al bekende stof was geweest. Ten tweede omdat bij correct spel van wit de verschillende vormen van oppositie naadloos in elkaar overgaan.

Staunton - Williams (London 1851)

donderdag 5 juli 2007

FIDE rating

Nederlanders en Belgen met een FIDE-rating



Op de website van de schaakbond zag ik nu ook de lijst van de Nederlanders met een FIDE-rating staan. In deze lijst is iedereen opgenomen met een FIDE-id, wat er duidelijk een stuk meer zijn dan met een FIDE-rating.
Op de Nederlandse lijst staan 2549 personen vermeld waarvan 1492 met een FIDE rating.
53 spelers kregen op de juli-lijst voor het eerst een FIDE-rating.

De Belgische ratinghouders zijn wat moeilijker te vinden. In de lijst op de FIDE-site vind ik 2634 id's, waarvan 601 met een rating. In die lijst op de FIDE-site vind ik echter ook 2609 Nederlanders, waarvan 1503 met een rating. Het verschil wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat de KNSB de lijst heeft opgeschoond en de duplicaten heeft verwijderd.

Grofweg komt het er op neer dat er in Nederland en Belgie samen zo'n 2000 schakers een FIDE-rating hebben.

maandag 2 juli 2007

16e HSC weekendtoernooi


Voor degenen die nog op zoek zijn naar een leuk weekendoernooi is het HSC-weekendtoernooi zeker het overwegen waard. De zestiende editie van dit toernooi vindt plaats van vrijdag 6 juli tot en met zondag 8 juli 2007 in Helmond.  Alle mogelijke informatie over dit toernooi is op de toernooisite te vinden.

Op de HSC-site is inmiddels (29 juni 2007) te vinden dat het 16e HSC-weekendtoernooi zeker door zal gaan.
Momenteel zijn er 56 aanmeldingen, waardoor het zeker is dat het toernooi doorgaat! Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen de organisatie het toernooi moest afblazen wegens gebrek aan belangstelling. Het maximum aantal deelnemers is trouwens begrensd op 100.