zaterdag 22 december 2007

Prettige Feestdagen


Bij deze een vrolijk Kerstfeest

en een voorspoedig en vooral gezond 2008 toegewenst.

maandag 10 december 2007

Altijd weer die tijd

De tijd vliegt voorbij en de artikelen op Schaakpraat komen blijkbaar niet vanzelf. Zo is het weer wat langer dan normaal geleden dat hier een nieuw bericht op Schaakpraat is geplaatst. En dat terwijl er dit keer zelfs nog wel schakers met het schaken in het nieuws zijn gekomen. Zie is bijvoorbeeld Lex Jongsma benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en is Roeland Pruijssers in Apeldoorn genomineerd voor sportman van het jaar.
Verder worden er binnenkort in diverse regio's weer regionale jeugdkampioenschappen gehouden waarmee de plaatsbewijzen voor het NK in Venlo zijn te verdienen.

De verhuizing van deze site naar blogspot lijkt wel degelijk mogelijk te zijn en het blijkt te lukken om daar ook schaaklessen en diagrammen op geplaatst te krijgen. Het is alleen nog een (niet geheel onbelangrijk) probleem dat er daar vrijwel geen bezoekers lijken te komen.

Ondertussen ben ik ook nog druk bezig de spamberichten onder controle te houden, maar dat begint wel steeds moeilijker te worden. Soms worden er in een keer zo'n 50 van die duistere berichten op de site geplaatst en deze moeten allemaal weer weggeklikt worden. Voor mij is dit trouwens een van de belangrijkste redenen om de verhuizing te overwegen.

zaterdag 1 december 2007

De Spaanse opening

De Spaanse opening is een van de meestgespeelde openingen, zeker onder de jeugdspelers. De opening levert vaak interessante partijen op en biedt veel mogelijkheden.

We beperken ons dit keer tot de belangrijkste varianten.

dinsdag 27 november 2007

Schakers in het nieuws


De laatste tijd zijn er regelmatig schakers in het nieuws. Dit betekent helaas niet dat het schaken in het nieuws is, want het onderwerp heeft meestal weinig met schaken te maken.


Garry Kasparov

Garry Kasparov heeft vijf dagen cel opgelegd gekregen na het leidden van een betoging tegen president Vladimir Poetin.Tijdens een handgemeen met de politie werd hij samen met zijn lijfwacht door de oproerpolitie opgepakt en in een busje afgevoerd. Zondag 2 december zijn er parlementsverkiezingen in Rusland zodat we vermoedelijk van Garry, als leider van de oppositiebeweging Ander Rusland, tegen die tijd wel weer meer zullen horen.



Promotie David Levy op nu.nl

Mensen zullen in de toekomst net zo vaak en misschien wel meer seks hebben met robots dan met elkaar. Dat voorspelt de internationale schaakmeester David Levy in zijn proefschrift 'Love and Sex with Robots', waarop hij is gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht.


Dimitri Reinderman op wakkerdier.nl

Hij slaat wel eens paarden, maar zelfs dat doet hij diervriendelijk. Schaakgrootmeester Dimitri Reinderman is afgestudeerd psycholoog. De meesterzet om vegetariër te worden heeft dit stuk al een hele poos geleden gedaan.

vrijdag 23 november 2007

Schaakopgave

Op deze plaats zul je bij ieder bezoek steeds een andere schaakstelling aantreffen. Laat je dus niet in de war brengen door de datum boven dit bericht. Rechts van het bord staat de stelling uitgeschreven (voor blinden en slechtzienden).

De stukken kunnen verzet worden met de muis.
Zodra je de goede zet gevonden hebt verschijnt de volledige oplossing rechts van het bord in beeld, maar dit kan ook door op de link "Toon oplossing" te klikken.

zondag 18 november 2007

Schaakanimatie

Tijdens mijn pogingen om wat berichten van Schaakpraat naar de blogspot site over te brengen kwam ik onderstaande video weer tegen. Ik blijf het een prachtige animatie vinden. Zowel het verhaal als de kwaliteit zijn erg goed. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Pixar hier in 1997 een Oscar voor heeft gekregen.




donderdag 8 november 2007

Schaakpraatverhuizing?

Schaakpraat heeft jarenlang onderdeel uitgemaakt van het christian.com domein, maar op dit moment wil ik gaan kijken of de site niet over te brengen is naar blogspot.
Dit heeft voor mij een aantal voordelen, maar voordat de site overgebracht wordt wil ik eerst kijken of ik voldoende mogelijkheden heb om de schaaklessen hier onder te brengen. De komende tijd zal ik vooral wat experimenteren en stukjes uit Schaakpraat proberen over te brengen. Dit wordt dan zichtbaar in oudere berichten.
Voorbeelden van deze verkenning zijn te vinden in de openingsvallen in het Siciliaans en in Ballonnen in Mierlo, al valt wellicht niet iedereen op wat voor bijzonders er met deze laatsgenoemde aan de hand is.

woensdag 7 november 2007

Schaakfabriek.be


We hebben op deze site al eens eerder verwezen naar de Schaakfabriek en in het laatste nummer van Schaakmagazine is over deze site een apart stukje geschreven en terecht.

Schaakmagazine:
De surftocht door het Belgische schaakleven is moeizaam, maar er is na wat speurwerk daadwerkelijk een lichtpuntje in de donkere schaaksurfwereld te vinden: de schaakfabriek. Onder de URL www.schaakfabriek.be vindt u een zeer voortreffelijke nieuwspagina met Belgisch en internationaal schaaknieuws. Webmaster Jan Lagrain is in februari, na het Corus-toernooi, begonnen met zijn nieuwssite.

Ik kan me alleen maar aansluiten bij Eric van Reem als hij stelt dat een bezoek aan deze site zeer de moeite waard is. Na het raadplegen van de kalender op de schaakfabriek wordt u wellicht op het idee gebracht ook eens aan een toernooi over de grens mee te doen.

donderdag 1 november 2007

Shredder Opening Database

Voor degenen die zelf niet de beschikking hebben over een openingsdatabase is de Opening database van Shredder Chess wellicht een goed alternatief.
Deze is via deze link te bereiken, waarna je behalve uit het grote database (de Huge database) kunt kiezen uit de Shredder 9 en Shredder 10 databases.

Bij de Shredder 9 en 10 databases is behalve het percentage dat aangeeft hoe vaak een zet gespeeld is, de gemiddelde rating van de spelers, de performance en het aantal winst-, verlies- en remise-partijen ook nog aangegeven hoe Shredder de zet kwalificeert. Deze kwalificatie is aangegeven door middel van een letter (a t/m f), waarbij de schaal zodanig is dat a een goede zet en f een slechte zet is. In de huge database ontbreken deze laatste gegevens.
Het is dus soms ook wel aardig om eens van database te wisselen, wat trouwens op ieder willekeurig moment kan.

dinsdag 23 oktober 2007

Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen Rapid

Zaterdag 20 oktober is aan de TU/e in Eindhoven om de 22 titels van de Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen Rapid gespeeld. Hieraan namen meer dan 400 deelnemers deel.
Op de website van het toernooi waren van een aantal borden de live partijen te volgen. Inmiddels staan op deze site ook de eindstanden en vele foto's.

Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen Rapid

maandag 15 oktober 2007

Wit aan zet wint

Op deze site staan al veel schaakopgaves en bij ieder bezoek aan schaakpraat staan er weer andere. Dit voordeel is soms ook een nadeel. Het is immers nauwelijks mogelijk om een dag later nog eens verder naar zo'n opgave te kijken of om de oplossing als reactie te geven.

Vandaar dat ik af en toe ook een extra diagram zal plaatsen. Succes.

FEN: r4r1k/1p1qpp1p/p1np1np1/1p4Q1/4P1NB/1P1P4/P3BPPP/3R1RK1 w - - 0 1

zaterdag 13 oktober 2007

Chess Girls

Onderstaande foto heeft alles met schaken en de promotie van schaken te maken. Als je op de foto Marlies, Arlette, Laura en Martine herkent weet je ook waarom. Anders moet je toch eerst even op ChessGirls kijken. En als je ze wel herkent, maar de site nog niet kende moet je er zeker kijken.

Chess Girls

vrijdag 12 oktober 2007

Essent schaaktoernooi

Vandaag begint voor de elfde keer het Essent schaaktoernooi. Dit toernooi wordt van 12 tot en met 20 oktober 2007 gehouden. Eigenlijk is het niet 1 toernooi, maar een hele serie: de Kroongroep, het sterk (internationaal) bezette Essent Open, een toernooi voor amateurs en een jeugdevenement.

In de kroongroep spelen de vier spelers zoals altijd met glazen stukken. Dit jaar zitten in deze sterste groep Ruslan Ponomariov (Oekraïne), titelverdediger Shakhriyar Mamedyarov (Azerbeidjan), de op rating sterkste Nederlander Loek van Wely en jeugdwereldkampioen Zaven Andriasyan (Armenië). Deze groep bestaat normaal gesproken altijd uit de sterkste Nederlander, de jeugdwereldkampioen, de sterkste vrouw en een wereldkampioen. Dit jaar kon Judit Polgar wegens verplichtingen elders helaas niet meedoen.
Voor de kroongroep begint de eerste ronde overigens pas op 14 oktober.

De meeste toernooien vinden plaats in het sfeervolle raadhuis van Hoogeveen en in het schaakcafé geven bekende commentatoren hun analyse.

De partijen zijn ook live te volgen via NOS Teletekst en via de website van het toernooi.

zondag 7 oktober 2007

Schaakvideos

Op internet zijn al heel wat schaakvideos te vinden. Erg interessant zijn de video's die bedoeld zijn als lesmateriaal. Een aardige verzameling eindspelvideos, maar in de engelse taal, is te vinden bij de Endgame Lessons van ChessVideos.tv.
Eveneens in de Engelse taal is de Weblog Chess Endgames van onze Majnu Michaud. De weblog bestaat nog maar sinds half juli en het aantal videos is nog beperkt, maar het ziet er wel al mooi uit en is een bezoek zeker waard.

En nu we toch dit soort links aan het opnoemen zijn mag ook Video Chess natuurlijk niet ontbreken, al blijft mijn favoriete schaakfilmpje toch nog steeds de volgende.
Dit is een prachtige animatiefilm. Zowel het verhaal als de kwaliteit zijn erg goed. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Pixar hier in 1997 een Oscar voor heeft gekregen.

maandag 1 oktober 2007

Ballonnen in Mierlo

Het was feest in Mierlo vanwege de diverse jubilea en dat werd gevierd. Voor alle deelnemers (en de teamleiders) was er een stuk taart. Per team werd er voorafgaand aan de prijsuitreiking nog een ballon de lucht in gelaten en zoals gebruikelijk had iedereen weer een leuke attentie gekregen, dit keer in de vorm van een vierkleurenpen. Maar belangrijker nog was natuurlijk dat er weer een groot aantal schakers op deze bijzondere dag was afgekomen. Met name in de onderste groep bereikte het aantal deelnemende teams een recordaantal. Dat belooft wat voor de toekomst. In totaal waren er dit jaar 107 deelnemende teams.

Als winnaars kwamen uit het strijdperk tevoorschijn: Bobby Fischer Wassenaar (A/B), SV Unitas Groningen (C), Botwinnik Zoetermeer en SVBD Kelmis (D) beide met 11 matchpunten en 20,5 bordpunten, De Toren Arnhem (E) en De Toren Arnhem (F).
De volledige eindstand staat op de website van het Open NK Rapid voor Jeugdteams.

Schaken in Mierlo

Ballonnen in Mierlo

maandag 24 september 2007

Open NK Rapid voor jeugdteams

Op 30 september 2007 is het al weer de dertigste keer dat de Mierlose schaakclub op de laatste zondag van september een jeugdschaaktoernooi organiseert. En het is voor de tiende keer dat dit toernooi door de KNSB aangewezen is om hier de titel NK Rapidschaak voor jeugdteams aan te verbinden.
Dit belooft dus een bijzondere editie te worden van dit bijzondere en sterk bezette toernooi. Vorig jaar deden hier maar liefst 120 teams aan mee.
Elk team bestaat uit 4 of 5 personen, die lid van dezelfde schaakvereniging moeten zijn of op dezelfde school moeten zitten. Het geboortejaar van de oudste deelnemer uit zo´n team bepaalt de categorie waarin dit team moet spelen.

Aanmelden moet voor 28 september, maar bij aanmelding (en betaling) t/m 25 september is er een korting van 5 euro op het inschrijfgeld van 20 euro per team.

Meer informatie is te vinden op de website van het toernooi.

maandag 17 september 2007

Openingsvallen in het siciliaans

Openingsvallen geven vaak een goed inzicht in openingen. In plaats van steeds te weten wat normaal gesproken de varianten zijn die gespeeld worden is het de vraag waarom de andere zetten niet goed zijn. Door een aantal van dit soort partijen met openingsfouten na te lopen ontstaat een gevoel voor het hoe en waarom van een opening.
Vandaag een aantal openingsfouten in het Siciliaans.

vrijdag 14 september 2007

Reacties


Vandaag heb ik eerst zo'n 25 spamberichten weg moeten gooien, die als reactie bij de meeste berichten tevoorschijn waren gekomen en eenieder moesten aanmoedigen om maar vooral naar een aantal sites toe te gaan om gratis mp3 files en ringtones te downloaden.
Vervolgens bleek het voor normale bezoekers onmogelijk te zijn geworden om op de berichten te reageren. Je moest immers een anti-spam getal overtypen uit een plaatje, maar in plaats van een plaatje bleek er een kruisje te staan. Als tijdelijke oplossing heb ik maar besloten het plaatje te vervangen door de cijfers zelf, maar ik vraag me wel af wat er allemaal nog meer kapot is gegaan aan deze site.
Het vervelende is dat juist dit soort dingen altijd te veel tijd kosten.


Maar OK.
Jullie kunnen als het goed is weer reageren en ik hoop maar dat er meer echte reacties komen dan ringtone reclames of erger.

donderdag 13 september 2007

Schaakmagazine augustus

Op de website van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond is het volgende bericht te vinden:

Er bereiken het bondsbureau opnieuw klachten over de verzending van Schaakmagazine. Wie het augustusnummer van het blad nog niet heeft ontvangen kan dit doorgeven aan het bondsbureau. Wij sturen u dan alsnog een exemplaar toe. De klachten die reeds bij ons zijn binnengekomen zijn intussen afgehandeld.

Om de problemen met de verzending in de toekomst te voorkomen, zal Schaakmagazine met ingang van het oktobernummer via een ander kanaal worden verzonden.


Vergelijkbare berichten hebben het afgelopen halfjaar na het verschijnen van Schaakmagazine steeds op de KNSB-website gestaan. De bezorging door Selektmail is blijkbaar dermate onbetrouwbaar dat het voor de verspreiding van dit soort bladen totaal ongeschikt is.
Als je een beetje in de gaten houdt dat je schaakmagazine zou hebben moeten ontvangen krijg je deze alsnog toegestuurd, maar een aantal leden zullen dit zeker vergeten te doen.

Maar Selektmail heeft nu blijkbaar afgedaan als bezorger, zodat de problemen wellicht volgende maand definitief verholpen zijn.

maandag 10 september 2007

Wederzijdse zetdwang

Meestal is het een voordeel in een bepaalde stelling aan zet te zijn. Soms zou je echter liever geen zet doen omdat iedere zet je stelling verslechtert, en omdat je bij schaken niet mag passen moet het toch.
Dit noemen we zetdwang, soms nog beter bekend onder de duitse naam Zugzwang. Een bijzondere vorm van zetdwang is de wederzijdse zetdwang.
Hierbij verslechtert bij beide spelers de stelling als ze een zet doen. Dit heeft meestal tot gevolg dat de speler die aan zet is een half punt kwijtraakt. Hij verliest dus in plaats van het nog remise te houden of het wordt remise terwijl het anders nog gewonnen zou zijn.

Soms gaat het bij zetdwang zelfs om het volle punt, zoals in het onderstaande diagrammen.

Voor degenen die geinteresseerd zijn in dit soort stellingen met wederzijdse zetdwang: Op de Mutual Zugzwang list site is een volledige lijst te vinden.






zaterdag 8 september 2007

Nederlands Kampioenschap Snelschaken voor de jeugd

Op zaterdag 22 september wordt in sporthal Utingeradeel, Spikerboor 10 in Akkrum het Nederlands kampioenschap snelschaken voor de jeugd gehouden.

Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijving, wat alleen via de wat onoverzichtelijke toernooisite mogelijk is, is te vinden op www.snelschaken.nl.
Aanmelden kan via de link aanmeldingen boven het grote zwarte blok, waarin de links worden uitgelegd.

Update 23 september:

In de A categorie is Roeland Pruijssers (6 punten uit 7 partijen) kampioen geworden. Merel Schoonman is meisjeskampioene in de A categorie geworden.

In de B categorie is Mark Haast kampioen geworden met 8 punten uit 9 partijen
In deze categorie is Talitha Munnik meisjeskampioene geworden.

In de C categorie is Anne Haast kampioen en tevens meisjeskampioene geworden met 7,5 punten uit 9 partijen.

In de D categorie is Zyon Kollen kampioen geworden met 7,5 punten uit 9 partijen na een gewonnen barrage met Roger Meng.
Celine Nicolai is in deze categorie meisjeskampioene geworden.

In de E categorie is Rik Roelofs kampioen geworden met 9 punten uit 11 partijen na een gewonnen barrage met Thomas Beerdsen.
Anna Maja Kazarian is meisjeskampioene in de E categorie geworden.

maandag 3 september 2007

Open Schaakkampioenschap Arnhem 2007

De strijd om het open schaakkampioenschap van Arnhem is weer gestreden. Bij dit toernooi waren en recordaantal van 153 deelnemers, waarvan 88 in de A-groep aanwezig.

In de laatste ronde kozen de twee koplopers, Stefan Kuipers en Remco Sprangers, voor een snelle remise en stelden hiermee hun gedeelde eerste plaats veilig. Hoewel begrijpelijk hoop je als toeschouwer toch op een ander soort van finale. Hierdoor hadden in principe acht andere spelers nog de kans zich hier bij te voegen. Dit lukte achtereenvolgens Matthieu Freeke, Twan Burg en Otto Wilgenhof. Ook Thomas Michalczak leek met een pluspion meer en later zelfs met twee nog wel kansen te hebben, maar zoals in het verslag op de website al gezegd werd: de ongelijke lopers houden de wegen naar remise open . Deze laatste partij is inderdaad in remise geeindigd, zodat het toernooi dus vijf winnaars kent.
Op basis van de weerstandspunten is het van deze vijf koplopers uiteindelijk Twan Burg die de Open Arnhemse titel voor zich mag opeisen.

Voor degenen die zich afvragen waarom de favoriet, Alexander Kabatianski, hier niet bijzit: Deze bleek tijdens een controle voor de Duitse gens op weg naar Arnhem zijn paspoort vergeten te zijn en werd door de douanier op de trein terug naar Osnabrück gezet.

De volledige standen, uitslagen, partijen en foto's zijn op de website van de Arnhemse Schaakvereniging te vinden. Voor de verslagen heeft men gebruik gemaakt van een speciaal voor dit toernooi in het leven geroepen blogsite. Dit ziet er bijzonder mooi uit, wat ze nog prettiger om te lezen maakt.

donderdag 30 augustus 2007

50.000 bezoeken

Vandaag zijn we (op de oorspronkelijke site van schaakpraat) de 50.000 bezoeken gepasseerd.

40.000 hebben we ongemerkt voorbij laten gaan, maar dit aantal moeten we hier toch even melden.



Even terugkijkend.
Op 25 juni waren we de 30.000 bezoeken gepasseerd.
Op 10 mei stond de teller op 20.000 en op 8 maart op 10.000. De teller begon trouwens te tellen op 21 november 2006, al bestaat Schaakpraat al wat langer.

dinsdag 28 augustus 2007

Open Brasschaat 2007

Na de laatste ronde van de zevende editie van de Open Brasschaat blijken drie spelers met 7.5 uit 9 op een gedeelde eerste plaats te zijn geeindigd. Op weerstandspunten komt hier dan uiteindelijk Marc Dutreeuw als bovenste uit de toernooi tevoorschijn. Marc kwam in deze laatste ronde al snel (na 9 zetten) remise overeen met de andere koploper Danial Sadkowski .
Emmanuel Nieto slaagde erin zich bij dit tweetal te voegen door Franciscus Steenbekkers te verslaan die rond zijn elfde zet wat over het hoofd zag, waardoor het er na de dertiende zet al erg slecht voor hem uitzag. Leuk misschien om een keer na te spelen. De partijen, foto's en uitslagen zijn op de toernooisite te vinden en de verslagen staan op Schaakfabriek, ook voor ander schaaknieuws een bezoek meer dan waard.

De eindstand aan top:

1 Marc Dutreeuw
2 Emanuel Nieto
3 Daniel Sadkowski
4 Arben Dardha
5 Robert Schuermans
6 Yves Duhayon
7 Wim Maes

waarbij de bovenste drie spelers dus 7.5 punten en de volgende vier 7 punten hebben.

vrijdag 24 augustus 2007

Stukkenjagers Weekendtoernooi 2007

Vorig weekend eindigden maar liefst zes spelers op een gedeelde eerste plaats met een score van 5 punten uit de 6 partijen van het druk bezette Stukkenjagers Weekendtoernooi. Dit waren de grootmeesters Erik van den Doel, Sipke Ernst, Alexandre Dgebuadze, Vladimir Epishin, Vladimir Georgiev en IM Tigram Gharamian. Erik van den Doel werd eerste op basis van de Sonneborn-punten.

De meest opvallende speler was overigens Dirk van Dooren, die o.a. met zijn winst op Georgiev en de remise met Dgebuadze een TPR van 2555 bij elkaar wist te halen.
Onderstaande partij is de in de tweede ronde gespeelde partij GM Vladimir Georgiev - FM Dirk van Dooren

zondag 19 augustus 2007

Foto's Young Masters 2007

Nog even een viertal foto's van de University of Twente Young Masters

Van boven naar beneden: Sipke Ernst, Bianca Muhren, Sander van Eijk en Arik Braun.







woensdag 15 augustus 2007

ONJK L+P

Onderstaande partij is de in de zesde ronde tijdens het ONJK gespeelde partij tussen Giel van Rijn en Tobias Kabos (in de B-groep). Deze enidigde in een eindspel met Loper en Paard wat Tobias goed wist uit te spelen. De laatste zetten ontbreken helaas, maar Tobias wist het goed uit te spelen en Giel was zo sportief zich mat te laten zetten.

maandag 13 augustus 2007

ONJK 2007

Het Open Nederlands Kampioenschap zit er weer op. De wedstrijden zijn gestreden en de kampioenen zijn bekend. Zie hiervoor de website van het toernooi.



Het blijft een van de leukste toernooien van Nederland, maar het was dit jaar een opmerkelijk toernooi. Het voordeel hiervan was wel dat er over mediaaandacht zeker niet te klagen viel. Eerst was er het douche-incident, vervolgens de vier spelers van de Young Masters die de bus hadden gemist, wat uiteindelijk het opstappen van drie deelnemers tot gevolg zou hebben. Zie het voorafgaande bericht.

Ook van de buikgriep/voedselvergiftiging die zo'n 20 in het Hulsbeek logerende deelnemers te pakken kreeg hopen we de komende jaren bespaard te blijven. De voorafgaande jaren werd het toernooi altijd nog wat meer leven ingeblazen doordat Hiddo weer een weddenschap verloren had, maar dat was blijkbaar dit jaar niet nodig.

Van geheel ander aard, maar desalniettemin opmerkelijk waren de openingen die Vincent Rothuis in de A-groep op het bord wist te brengen. In de eerste ronde speelde hij achtereenvolgens 1.Pf3 2.Tg1 3.h3 4.g4 5.g5 om dit in de derde ronde te overtreffen met 1.d3 2.Kd2 3.De1 4.Kd1

Veel van de partijen van zowel de Young Masters als de diverse leeftijdscategorieen zijn via het partijgedeelte van de website down te loaden en na te spelen, al ontbreken er op het moment nog wel vrij veel. Misschien dat deze de komende dagen nog toegevoegd gaan worden.

woensdag 8 augustus 2007

Perikelen bij Young Masters

Los van alle prachtige partijen die dit jaar bij de Young Masters gespeeld zullen worden lijkt dit jaar het toernooi toch vooral de geschiedenis in te gaan als het toernooi van Borislav Savchenko en de andere twee opstappende spelers.

Voorafgaande aan de eerste ronde had Borislav te kennen gegeven nog even te willen douchen. Deze douchewens werd uiteindelijk vervuld, maar omdat er niet zo veel tijd meer was werd aangegeven dit toch vooral snel te doen. Borislav nam echter de tijd met als gevolg dat hij te laat voor de aanvang van de eerste ronde in de toernooizaal arriveerde. Hij eiste vervolgens dat de klok terug zou worden gezet, waarop door de scheidsrechter niet werd ingegaan. Naar aanleiding hiervan verscheen in de Tubantia zelfs een artikel over Boris Boef.

Uit het dagverslag van ronde 1

Vanaf 2 uur werd het startsein gegeven, al moest Ali Bitalzadeh nog even wachten. Tegenstander Borislav Savchenko, samen met Igor Lysyi, Artem Iljin en Yuri Kuzubov favoriet voor de eindzege, kwam bijna een uur te laat en begon dus met een fikse achterstand aan de partij.
Op de tweede dag stond de spelersbus die de Young Masters naar de speelzaal zou brengen om acht uur klaar. Een aantal spelers vonden dit echter veel te vroeg, waarop de bus nog een minuut of acht gewacht heeft en vervolgens met vier spelers te weinig is vertrokken. Achteraf lijkt het erop dat deze spelers twee minuten later alsnog gereed waren te vertrekken en vervolgens eerst nog gewacht hebben op een tweede vervoersgelegenheid en daarna met de taxi zijn gekomen.
Aangekomen bij de speelzaal eisten ze zowel het taxigeld terug als dat de klokken terug zouden worden gezet. Op beide verzoeken werd niet ingegaan, waarna alleen Corrales Jimenez hier genoegen mee nam. De overige drie verlieten de speelzaal en kwamen deze ronde niet meer terug. Borislav vertrok zelfs rechtstreeks naar het vliegveld om de terugreis onmiddelijk aan te vangen.
Omdat de spelers wel in de speelzaal zijn geweest werd besloten dat dit een reguliere nul in plaats van een reglementaire nul op zou leveren.

Nadat de overige twee spelers werden overgehaald om toch weer aan de derde ronde mee te doen en Sipke Ernst als vervanger voor Borislav Savchenko wordt opgetrommeld lijkt het toernooi gered.

De dag erop blijken echter zowel Georg Meier als Manuel Leon Hoyos zich terug te trekken uit het toernooi. Dit heeft consequenties voor het kunnen behalen van normen.

Uit het dagverslag van ronde 2
De ronde verliep bijzonder tumultueus doordat 4 spelers te laat verschenen. Corrales Jimenez kwam nog op tijd om aan te treden tegen Chiel maar de 3 anderen, Georg Meyer, Borislav Savchenko en Leon Hoyos kwamen nog wel naar de speelzaal toe maar weigerden om onbegrijpelijke redenen hun partij te starten. Ze waren boos geweest over het lopen van hun klok, hoewel het volstrekt hun eigen verantwoordelijkheid was om op tijd te komen voor de spelersbus die vertrekt vanaf de Drienerburcht. De arbiter kon niets anders doen dan de partij voor deze drie spelers verloren verklaren. Borislav Savchenko mag dan grootmeester zijn, qua sociaal gedrag kan hij nog veel leren van de E-tjes. Na zijn reglementaire nul verkoos hij het vliegtuig terug naar Rusland te nemen. Bijzonder onsportief en een smet op dit toernooi.

Uit het dagverslag van ronde 3
Door het wegvallen van dhr. Savchenko is het één en ander veranderd. Zijn plaats is nu ingenomen door Sipke Ernst, ook een grootmeester, wiens rating slechts enkele punten lager is dan de vertrokken speler.

Zoals inmiddels vermeld, hebben vanochtend vier spelers hun stukken niet aangeraakt. Savchenko is inmiddels terug naar zijn eigen land, de anderen hebben deze ronde wel weer gespeeld. Doordat de spelers wel aanwezig waren in de speelzaal, hebben zij een normale nul gekregen en geen reglementaire nul. Als de partij wel reglementair beslist zou zijn, had dat betekend dat alle mensen die een bye hadden gekregen geen norm meer hadden kunnen scoren.

Uit het dagverslag van ronde 4
The story continues in de YM-groep. Na Boris Savchenko hebben twee andere spelers besloten zich terug te trekken uit het toernooi. Het betreft Georg Meier en Manuel Leon Hoyos. De grootste aanleiding voor het alsnog vertrekken van de twee zondaars lijkt het besluit van de organisatie om hun verliezen als gespeelde partijen te rekenen. Het vertrek is natuurlijk erg zuur voor de rest van de groep. Er vertrekken hiermee twee titelhouders die bovendien buitenlands zijn, twee vereisten om überhaupt een norm te kunnen halen. Hiermee is de kans erg groot dat ze verscheidene spelers de kans op een norm ontnemen. Het vinden van de juiste woorden om dit voorval te beoordelen laat ik aan de lezer over.

donderdag 2 augustus 2007

Munt Garry Kasparov


De laatste vier jaren zijn er tijdens het Open Nederlands Kampioenschap voor de Jeugd penningen uitgegeven met daarop de beeltenis van een wereldberoemde schaker. Deze schakers hebben zich verbonden aan het Euro Chess Tournament en steunen het goede doel (Right to Play) dat door de deelnemers aan het toernooi is omarmd. Dit jaar siert oud-wereldkampioen Garry Kasparov de penning.

In 2004 was dat de Nederlandse grootmeester Jan Timman, in 2005 oud-wereldkampioen Anatoli Karpov, vorig jaar de beste vrouwelijke schaker ter wereld Judith Polgar. De penningen zijn voor 12,50 euro te bestellen via de website of in de speelweek bij de kiosk. Van dit bedrag gaat 5 euro naar dit goede doel.

Van vorige jaren zijn nog een beperkt aantal penningen beschikbaar.

zondag 22 juli 2007

Euro Chess 2007


Van 6 t/m 12 augustus zal dit jaar het Euro Chess Tournament 2007, ook bekend onder als het Open Nederlands Jeugdkampioenschap, plaatsvinden.

Dit jaar is er blijkbaar een nieuwe sponosr, de Universiteit van Twente, voor de Young Masters gevonden, die de naam aan dit deel van het toernooi mag verbinden.

De University of Twente Young Master en de groepen A, B en C spelen 1:30 uur per persoon per partij, met -vanaf de eerste zet- een bijtelling van 30 seconden per persoon per zet.

De D-groep speelt 40 minuten per persoon per partij, met -vanaf de eerste zet- een bijtelling van 30 seconden per persoon per zet.

De E-groep speelt 25 minuten per persoon per partij, met -vanaf de eerste zet- een bijtelling van 10 seconden per zet.

Ook de deelnemerslijsten van zowel de A, B, C en D groepen als de Young Masters zijn inmiddels via de toernooisite te vinden.

woensdag 18 juli 2007

Een interessant toreneindspel


Onderstaande partij is de partij tussen B. Damljanovic (2585) en D. Pavasovic (2567) uit de vijfde ronde van Gorenje 2007. Met name het eindspel is de moeite van het naspelen waard.

woensdag 11 juli 2007

Oppositie


Bijna iedere bezoeker hier zal op het gebied van schaken wel eens van oppositie gehoord hebben. Niet iedereen zal bekend zijn met de verschillende vormen van oppositie: de verticale, horizontale en diagonale oppositie, de verre oppositie in dezelfde drie richtingen en de virtuele oppositie.
Heel kort samengevat komt het erop neer dat het hebben van de oppositie gunstig is, omdat hierdoor de vijandige koning moet wijken. De meest algemene vorm van de oppositie is de virtuele oppositie. Deze wordt bereikt als beide koningen op een veld van dezelfde kleur staan en dit de hoekpunten van een rechthoek zijn waarvan ook de andere hoekvelden deze kleur hebben.
Onderstaande partij is in 1851 te Londen gespeeld tussen Howard Staunton en Elijah Williams. Het is een zeer illustratieve partij voor dit begrip oppositie. Ten eerste doordat Staunton de partij waarschijnlijk niet verloren had als toendertijd de virtuele oppositie al bekende stof was geweest. Ten tweede omdat bij correct spel van wit de verschillende vormen van oppositie naadloos in elkaar overgaan.

Staunton - Williams (London 1851)

donderdag 5 juli 2007

FIDE rating

Nederlanders en Belgen met een FIDE-rating



Op de website van de schaakbond zag ik nu ook de lijst van de Nederlanders met een FIDE-rating staan. In deze lijst is iedereen opgenomen met een FIDE-id, wat er duidelijk een stuk meer zijn dan met een FIDE-rating.
Op de Nederlandse lijst staan 2549 personen vermeld waarvan 1492 met een FIDE rating.
53 spelers kregen op de juli-lijst voor het eerst een FIDE-rating.

De Belgische ratinghouders zijn wat moeilijker te vinden. In de lijst op de FIDE-site vind ik 2634 id's, waarvan 601 met een rating. In die lijst op de FIDE-site vind ik echter ook 2609 Nederlanders, waarvan 1503 met een rating. Het verschil wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat de KNSB de lijst heeft opgeschoond en de duplicaten heeft verwijderd.

Grofweg komt het er op neer dat er in Nederland en Belgie samen zo'n 2000 schakers een FIDE-rating hebben.

maandag 2 juli 2007

16e HSC weekendtoernooi


Voor degenen die nog op zoek zijn naar een leuk weekendoernooi is het HSC-weekendtoernooi zeker het overwegen waard. De zestiende editie van dit toernooi vindt plaats van vrijdag 6 juli tot en met zondag 8 juli 2007 in Helmond.  Alle mogelijke informatie over dit toernooi is op de toernooisite te vinden.

Op de HSC-site is inmiddels (29 juni 2007) te vinden dat het 16e HSC-weekendtoernooi zeker door zal gaan.
Momenteel zijn er 56 aanmeldingen, waardoor het zeker is dat het toernooi doorgaat! Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen de organisatie het toernooi moest afblazen wegens gebrek aan belangstelling. Het maximum aantal deelnemers is trouwens begrensd op 100.

maandag 28 mei 2007

ENCI Limburg Open


De eerste ENCI Limburg Open is zojuist gewonnen door Leonid Kritz, na in de laaste ronde Robin Swinkels te hebben verslagen.  Martijn Dambacher is de hoogst geeindigde Nederlandse speler geworden.

Omdat de hoogst geeindigde deelnemer van Limburg tevens de titel Limburgs Kampioen 2007 krijgt is ook deze titel dus voor Martijn.

De vijf hoogst geeindigde spelers:

  1. GM Kritz, Leonid  6.0 GER
  2. GM Berg, Emanuel  5.5 SWE 
  3. GM Schebler, Gerhard  5.5 GER 
  4. GM Rogers, Ian  5.5 AUS 
  5. IM Luch, Michal A 5.5 POL


De B-groep kende een Roemeense winnaar (Ungureanu), maar hier was wat discussie over de rating. Deze koning van het B-circuit is niet in de huidige FIDE-lijst te vinden, maar had voor de lijst van april nog een rating van 2137. Als een zeer sportief gebaar besloot hij overigens afstand te doen van het prijzengeld. Hij won nog wel een fles wijn.

Zie voor meer informatie over het toernooi de website van het toernooi.

zondag 27 mei 2007

Schaakstukkenmuseum


Op deze site staan af en toe wel eens foto's van bijzondere schaakborden en schaakstukken. Voor degenen die meer bijzondere schaakspelen uit alle delen van de wereld willen zien is een bezoek aan het schaakstukkenmuseum in Rotterdam zeker de moeite waard.

Dit museum is pas een goed jaar geleden geopend en bevindt zich naast de centrale bibliotheek op de Overblaak 94 in de bekende kubuswoningen. Meer informatie over openingstijden en dergelijke is op de  website van dit museum te vinden.

Schaakstukkenmuseum


vrijdag 25 mei 2007

Schaakpuzzel met lopers


Soms is het leuk om eens even een ander soort puzzel op het schaakbord op te zetten.
Voor de volgende puzzle gebruiken we maar een deel van het bord, namelijk 5 bij 4 velden.


De bedoeling van deze puzzel is om via de gebruikelijke loperzetten de witte en zwarte lopers van plaats te laten wisselen, maar dan zonder een loper op een veld te zetten dat hij door een loper van de andere kleur geslagen kan worden.

Je mag willekeurig veel zetten achter elkaar met wit of met zwart doen, dus het hoeft niet om en om.

Veel succes.

Het commentaar kan gebruikt worden voor vragen, suggesties en oplossingen.

dinsdag 22 mei 2007

Schaaktekeningen


Na een tijdje terug watschaakkunst foto's op deze site te hebben gezet is het nu de beurt om belangstellenden even te wijzen op de schaaktekeningen van Pia Sprong.

In haar webwinkel zijn o.a. tekeningen van Corus 2007 te vinden en te bestellen. Onderstaande tekening is hiervan een voorbeeld.



L'Ami - Smeets (Grootmeestergroep B, Corus 2007)

Tekening Pia Sprong

zondag 20 mei 2007

De slechtst mogelijke zet


Je hoort een schaker wel eens zeggen, dat hij in een bepaalde stelling alles had mogen spelen, behalve de zet die hij speelde. Hij speelde de slechtst denkbare zet. Maar wat is nu eigenlijk de slechtste zet?

In the worst possible move, aflevering 334 van Open chess diary, definieert Tim Krabbé de slechtst mogelijke zet als de zet die tot gevolg heeft dat de speler onmiddelijk zelf matgezet wordt, terwijl alle andere zetten mat in 1 zijn.
De slechts mogelijke zet is dan zo'n zet in die stelling waarbij het aantal mogelijke zetten maximaal is.

In de diverse naschriften die sinds de originele verschijningsdatum van dit stukje (4 januari 2007) zijn toegevoegd passeren steeds stellingen met nog meer zetten de revue. En op 8 maart verscheen zo de volgende, door Joaquim Crusats gecomposeerde, stelling.


Wit kan hier kiezen uit maar liefst 178 reglementaire zetten, waarvan er 1 direct verliezend is en alle andere 177 zetten mat in 1 of mat in 2 zijn. De 177 winnende zetten zijn dus niet allemaal mat in 1, maar de stelling is toch wel heel bijzonder te noemen. Het aantal zetten komt bijvoorbeeld wel erg dicht in de buurt van het maximum aantal zetten dat in een legale stelling mogelijk is. Tot op de dag van vandaag ligt het maximum van de hiervoor bedachte stellingen nog steeds op 218. Recordhouder met deze, in het volgende diagram weergegeven, stelling is Nenad Petrovic en hij heeft dit record al sinds 1964 op zijn naam staan.

vrijdag 18 mei 2007

Pionneneindspel met meer pionnen

Voortbouwend op het eindspelletje uit het vorige bericht staan in de beginstelling van onderstaand diagram een aantal extra pionnen op het bord. Op het eerste gezicht lijkt het misschien ook wel remise. Beide spelers hebben evenveel pionnen en de witte koning lijkt het druk genoeg te hebben met de e-pion van zwart. We zullen zien dat deze stelling gewonnen is voor wit. Wit zal achtereenvolgens de e-pion winnen en vervolgens een doorbraak forceren. Wit moet het wel goed spelen, want een zet als 1.Ke3?? is direct verliezend.

woensdag 16 mei 2007

Twee tegen 1


Het is weer tijd voor een eindspelletje. Dit keer heeft wit twee pionnen en zwart 1. In de beginstelling is wit aan zet, maar de stelling is ondanks de pluspion remise. Toch moet je bij deze stelling goed opletten waar de pionnen precies staan, want 2 rijen verder is het wel degelijk gewonnen voor wit. We zullen eens even kijken hoe dat zit.


Belangrijk aan dit eindspel is vooral om in te zien dat dit twee rijen verder dus echt wel een gewonnen eindstelling voor wit oplevert. Speel dat zelf anders nog maar een keertje na.

Als je het lesmateriaal over de enkele pion nog even na wil kijken kun je het beste bij het eenvoudig pionneneindspel of de sleutelvelden beginnen.

zondag 13 mei 2007

Schaakkunst (4)


Voorlopig de laatste foto uit de Schaakkunst tentoonstelling, die als een van de nevenactiviteiten van het NK Jeugd in Venlo werd georganiseerd.



Schaakkunst tijdens het NK Jeugd.

vrijdag 11 mei 2007

Schaakkunst (3)


Nog een foto uit de Schaakkunst tentoonstelling, maar hoewel ik de foto's op deze site best mooi uit vind pakken wordt het voor mijn gevoel toch tijd met deze serie te stoppen.

De volgende foto wordt dan ook de laatste uit deze Schaakkunst serie.

Schaakkunst

Schaakkunst tijdens het NK Jeugd.

donderdag 10 mei 2007

20.000 bezoekers


En zo zijn we bijna ongemerkt de 20.000 bezoeken gepasseerd.

Op 8 maart hadden we de 10.000 bezoeken bereikt, dus de laatste twee maanden zijn er zo'n 10.000 bezoeken aan  Schaakpraat gebracht.


woensdag 9 mei 2007

Schaakkunst (2)


Nog een foto van een van de vijftigtal kunstwerken, die tijdens het NK jeugd werden tentoongesteld.
Als begeleider heb je tijd genoeg om hier eens een keer op je gemak naar te kijken.

Door de spiegeling in het glas is op de foto meteen een deel van de speelzaal (van de B en C) te zien. Door de spiegeling is het kunstwerk natuurlijk minder goed te zien, maar ik vind het ook juist wel een extra mystiek effect aan de foto geven.

Schaakkunst en reflectie van speelzaal

Schaakkunst tijdens het NK Jeugd.

maandag 7 mei 2007

Een mat in 2 op het NK Jeugd


Tijdens het NK voor de jeugd tot 20 jaar kwam na de 86e zet in de vierde ronde bij de partij tussen Dirk van Dooren en Twan Burg de volgende stelling op het bord. Het is een mat in twee stelling en als je eenmaal weet dat het mat in twee is zul je de oplossing waarschijnlijk wel vinden.

Anders kun je natuurlijk altijd nog bij de partijen kijken, want Dirk zag het mat in twee ook.

Meer mat in twee stellingen zijn te vinden via de links aan de rechterzijde, de navigatiebalk bovenin of door door op de link te klikken.

Schaakkunst


Zoals beloofd een foto van een van de schilderijen zoals die in Venlo tijdens het NK Jeugd was te zien.

Tijdens dit toernooi had Schaakkunst de speelzalen een vrolijker aanzien gegeven door middel van een vijftigtal kunstwerken die onder het thema schaken zijn te plaatsen.

Schaakkunst bij de kantine

Schaakkunst tijdens het NK Jeugd (bij de kantine).

zondag 6 mei 2007

NK jeugd


Het NK Jeugdschaak in Venlo zit er weer op. Alles is gespeeld en de kampioenen zijn bekend. In de categorie C-meisjes was hiervoor nog wel een barrage nodig. Deze barrage tussen Myrre Hortensius en Naomi Snikkers die bij de C-meisjes gelijk eindigden met 7 punten is zojuist in het voordeel van Myrre beslist.

Het toernooi was dit jaar sterk bezet, wat in andere jaren wel eens anders is geweest.
Wouter spoelman wist in dit sterke deelnemersveld het kampioenschap te winnen met 8,5 uit 9 en een TPR van maar liefst 2710.  Meisjeskampioene werd Martine Middelveld.
De volledige uitslagen van alle categorieen, de verslagen en de partijen zijn te vinden op de website van het toernooi.

Het toernooi werd, na een aantal jaren Schagen, voor het eerst in Venlo gehouden en de organisatie verdient het compliment dat ze ditzelfde hoge niveau heeft weten neer te zetten. Een aantal dingen waren anders en sommige daarvan vind ik persoonlijk beter en andere weer wat slechter.

De locatie op zich is vrijwel ideaal te noemen. Alle spelers hebben voldoende ruimte en voor het publiek is het wel leuk dat alles zich in hetzelfde gebouw afspeelt. Ook de mogelijkheid om gebruik te maken van PCs is net als in Schagen geweldig.

Ook de nevenactiviteiten leveren op zjn minst mooie plaatjes op, maar hier lijkt voor de communicatie via de website nog wel een verbetering mogelijk. Voor mijn gevoel zouden meer en grotere foto's de kwaliteit van dit toernooi beter tot zijn recht laten komen, maar misschien komt er binnenkort nog wel wat meer op de website. De uitgebreide dagverslagen met alle partijen en vele diagrammen, die in de vorm van PDF documenten via de Website zijn te bekijken, springen er hierbij weer positief uit.

En wat betreft de foto's van bijvoorbeeld Schaakkunst. Ik zal de komende dagen, ter illustratie, wel een paar fotootjes op Schaakpraat zetten, zoals dat eerder ook al met de schaakborden is gebeurd.

dinsdag 1 mei 2007

Schaakbord in etalage


Nog een schaakbordje in een etalage. Op de toernooisite van het NK zijn inmiddels ook een aantal foto's van deze etalages te vinden, maar deze geven meer het overzicht van de gehele etalage terwijl we ons hier meer op de (foute) opstelling van de stukken richten.


Nog een schaakbord in een etalage in Venlo.

maandag 30 april 2007

34e Open Kampioenschap Utrecht


8 – 10 JUNI 2007: 34E OPEN KAMPIOENSCHAP VAN UTRECHT



In het tweede weekend van juni wordt het traditionele Open Kampioenschap van Utrecht (OKU) gehouden. Dit weekendtoernooi heeft een lange historie en staat bekend om de combinatie van sterke spelers en veel gezelligheid. Een leuk evenement om aan mee te doen of gewoon eens een kijkje te nemen.

Op vrijdag 8 juni begint het toernooi om half acht ’s avonds. De zaterdag erop (9 juni) wordt een ware uitputtingsslag: 3 wedstrijden. Gelukkig mogen de deelnemers op één van deze dagen één vrije ronde opnemen. Op zondag is dat er niet meer bij: twee wedstrijden waarin de uiteindelijke beslissing valt. Komt dat zien!

Op de website van het toernooi is alles over dit toernooi te lezen, ook de eindstanden en dergelijke van eerdere jaren (2005 en 2006) zijn via deze site te bereiken.

Meer info via oku@paulkeres.nl of jj.janse@wanadoo.nl.

Twee tegen twee


De beginstelling die bij het onderstaande diagram hoort is remise.
Zowel zwart als wit hebben twee pionnen en beide koningen hebben de handen vol aan het tegenhouden van de pionnen. Ze kunnen dit in de diagramstelling dan ook net bolwerken en door in de varianten zowel wit als zwart een verkeerde zet te laten spelen krijgen we meteen wat andere stellingen op het bord.

Merk op dat het met een pion minder meteen gewonnen is voor de andere partij. Dit soort pionnen zijn immers onaantastbaar, zodat de eigen koning alle tijd heeft om ze te hulp te schieten.

zaterdag 28 april 2007

Schaakborden

Omdat ik ook dit schaakbord erg bijzonder vind, zet ik ook deze foto op de site.


Nog een schaakbord in de etalage van de Wereldwinkel in Venlo.

Onze eerste verjaardag


Bijna zou niemand er aan gedacht hebben, maar Schaakpraat bestaat nu precies 1 jaar.  <:o)

In het begin verschenen de berichtjes nog niet zo frequent en ook de bezoekers begonnen de site pas omstreeks de jaarwisseling te ontdekken, maar toch is zo'n eerste verjaardag iets wat niet helemaal onopgemerkt voorbij mag gaan.

Vandaar dit bericht.  :-)

vrijdag 27 april 2007

Schaakaankleding


Eén van de eerste artikelen op deze site ging over het etalagebord en nu vandaag de schaakkampioenschappen voor de jeugd in Venlo begonnen zijn, blijkt één van de nevenactiviteiten de schaakaankleding van een aantal etalages in de Venlose binnenstad te zijn.
En ook nu is het blijkbaar nog steeds zo dat de stukken op het schaakbord in een winkel  verkeerd opgezet dienen te worden.


Een schaakbordje in de etalage van de Wereldwinkel in Venlo.

vrijdag 20 april 2007

Drie tegen drie


Onderstaande stelling is gewonnen voor wit.

Hoe wit hier de pionnendoorbraak forceert is niet zo heel moeilijk en in eerste instantie heeft deze stelling een aantal dagen  zonder de oplossing op de site gestaan om iedereen de gelegeheid te geven het eerst even zelf op te lossen.


Het belang van deze stelling zal later duidelijker worden als de meer complexe pionneneindspelen aan bod komen.

Onderstaande opgave lijkt me nu in ieder geval redelijk eenvoudig op te lossen. Hoewel zwart een pion meer heeft is ook dit gewonnen voor wit. Met zwart aan zet zou het gewonnen zijn voor zwart.

zondag 15 april 2007

Openingsvallen in het Italiaans

In onderstaand diagram zijn een aantal openingsvallen van de Italiaanse opening na te spelen. Door deze varianten na te spelen en echt te begrijpen waarom een zet verliezend is, wordt een beter begrip van de Italiaanse opening verkregen. De specifieke zettenreeksen die kenmerkend zijn voor een opening ontstaan immers vooral doordat de andere zetten fout of minder goed zijn.

Tip: als het driehoekje rechts onder het bord niet zwart is kan met de knoppen met de enkele pijltjes stap voor stap door die variatie worden heengelopen. (De subvarianten worden dan niet meegenomen).

donderdag 12 april 2007

Italiaans


In dit stukje worden eerst even de belangrijkste ideeen van de Italiaanse opening opgenoemd, waarna in het diagram de hoofdvarianten nagespeeld kunnen worden.

Bij de Italiaanse opening proberen beide spelers de macht over het centrum te krijgen. Wit doet dit door middel van zetten als 4.c3 en 5.d4. Zwart zal door middel van een zet zoals ...d5 proberen dit cenrum af te breken.

Voor beide partijen is het belangrijk snel de stukken te ontwikkelen. Wit zal verder proberen zijn loper op het zwakke f7 te richten, maar meestal zal de aanval niet snel genoeg ingezet kunnen worden om de koning nog in het midden mat te kunnen zetten. Beide spelers brengen hun koning in de meest gespeelde varianten via de rokade immers snel genoeg in veiligheid.

Probeer de centrale lijnen te bezetten met de toren, zeker als deze open zijn gegaan. Uiteindelijk kan dit in het eindspel het beslissende voordeel opleveren.
Vanwege de symmetrie gelden voor zwart in deze opening vrijwel dezelfde dingen als voor wit.


maandag 9 april 2007

Superschaak


Schaken op hoog niveau is tegenwoordig alleen mogelijk met een grondige kennis van de openingstheorie. Doordat deze de laatste jaren sterk in omvang is toegenomen speelt deze volgens en aantal spelers een te grote rol.

Als oplossingen hiervoor zijn nieuwe schaakvarianten bedacht zoals Fisher Random Chess en Superschaak.

Bij Superschaak wordt gespeeld met een aantal nieuwe stukken die andere zetten mogen doen. De meeste van dit soort nieuwe stukken zijn een combinatie van twee bekende stukken. Zo mag een amazone zowel paardzetten als damezetten doen. De keizerin mag als een toren of als een paard, de prinses als een loper of een paard en de veteraan als een koning of een paard. met deze vier hier genoemde stukken wordt ook het Nederlands Kampioenschap Superschaak gespeeld.



Wat de loop van de stukken betreft zal dus iedereen die wel eens een keertje kannibalenschaak heeft gespeeld hier al wat ervaring mee hebben. Zie ook het eerder bericht over kannibalenschaak.
Omgekeerd kunnen de stukken dus ook bij het kannibalenschaak worden gebruikt.
In de figuur is de amazone te zien.

Behalve met de introductie van de nieuwe stukken wijkt superschaak af van het normale schaken omdat vooraf ook steeds een andere beginpositie wordt opgezet.

maandag 2 april 2007

Kannibalenschaak


Kannibalenschaak klinkt erg gevaarlijk, maar is een schaakvariant waarbij je een aantal vaardigheden die je bij het normale schaken goed van pas kunnen komen extra oefent.

Bij het kannibalenschaak wordt gespeeld volgens de normale regels, maar krijgt een stuk dat een ander stuk slaat alle bewegingsmogelijkheden van het geslagen stuk erbij. Een loper die een toren slaat gedraagt zich vervolgens als een dame. Als de koning een stuk heeft geslagen is het erg moeilijk geworden om deze nog matgezet te krijgen.

Het zal duidelijk zijn dat ruilen hierdoor geen ruilen meer is. Beginnen met slaan is bij deze variant van het schaken over het algemeen erg nadelig.

zondag 1 april 2007

Legal's Mat

Het meest beroemde voorbeeld dat illlustreert hoe belangrijk het verschil tussen een relatieve en een absolute penning kan zijn is wel de in 1750 in Parijs gespeelde partij tussen De Legal en Saint Brie.

De matzetting is zelfs naar de witspeler vernoemd: Legal's Mat.

In de stelling die ontstaat na 1.e4 e5 2.Lc4 d6 3.Pf3 Lg4 4.Pc3 g6 lijkt het paard op f3 gepend te staan, maar blijkt bij nadere beschouwing gewoon de pion op e5 te kunnen slaan.

De partij kan automatisch nagespeeld worden door op de knop met het zwarte bolletje onder het bord te clicken. Met de andere knoppen kan door de partij worden genavigeerd, het bord omgekeerd of aangegeven worden of ook de variaties al dan niet doorlopen moeten worden.
Het leuke van deze partij is ook dat deze zo goed illustreert dat je de partij kunt verliezen door (zonder verder al te lang na te denken) een dame te winnen. Vooral in dit soort situaties moet je hierop erg beacht zijn.

Het is niet helemaal duidelijk wat nu de originele in 1750 gespeelde partij van Legal was. Weinstein noemt in zijn boek 'Combinations and traps in the opening' de variant met Pc6 en schrijft na de zet Pxe5 dat we Legal hiervoor kunnen excuseren aangezien hij op dat moment 80 jaar oud was.

donderdag 29 maart 2007

Website schaakbond onbereikbaar


Sinds vanmiddag is de website van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond onbereikbaar.

 :-(

Vermoedelijk is er iets mis gegaan bij de provider en zal dit op korte termijn wel opgelost worden.  :-)
Af en toe even blijven proberen dus.




Update 30 maart

De site is vandaag al weer gewoon bereikbaar.  <:o)

zaterdag 24 maart 2007

J. de Kluyver Jeugdtoernooi


Ik kreeg het verzoek even wat reclame te maken voor het J. de Kluyver Jeugdtoernooi.
Dat doe ik natuurlijk graag, dus bij deze.

Het J. de Kluyver Jeugdtoernooi wordt op 14 april 2007 voor de 13e keer gehouden. Dit lijkt nog lang te duren, maar wacht niet te lang met inschrijven, doordat het zo'n leuk toernooi wordt gevonden kan het maximaal aantal deelnemers van 220 vroegtijdig behaald worden. Landelijk is het een van de grootste jeugdtoernooien.
Je hoeft ook geen lid te zijn van een schaakvereniging om mee te mogen doen.

Het toernooi is een op zichzelf staand toernooi, maar telt ook mee voor de Grand-Prix serie van de Rotterdamse Schaakbond. Er wordt gespeeld in 5 leeftijdscategorieën. In de A-categorie kunnen spelers t/m 25 jaar strijden om de geldprijzen. Tevens mogen begeleiders van de jeugdspelers hier mee schaken. Voor hen zijn er speciale prijzen te verdienen.

Tijdens het toernooi is er een invitatiegroep van 10 á 15 spelers, met landelijke topschakers.

Prijzen:

  • Bekers voor de D en E categorie
  • Geldprijzen voor de A, B en C categorie. Er zijn daarnaast in alle categorieën weer extra prijzen en natuurlijk voor iedereen een leuk aandenken.
  • Teamprijzen: Bestaande uit 5 personen. De spelers doen individueel in de groepen mee, maar de resultaten worden bij elkaar opgeteld.

Je kan het toernooi nog leuker maken als je met een team van je schaakvereniging, je schoolschaakteam of met vrienden mee doe, als je je als team opgeef kan je daar dan een extra prijs mee winnen (de spelers hoeven niet lid te zijn van een schaakvereniging).

Inschrijfgeld is 5 euro, dit is inclusief popcorn, suikerspin, ijs en een verrassing. Het is een leuk toernooi voor zowel jeugdschakers die net beginnen als landelijke toppers, omdat spelers van elk niveau meedoen.

Meer informatie, deelnemers van voorgaande jaren, het inschrijfformulier en meer is te vinden op:  www.jeugdtoernooi.sv-spijkenisse.nl en de foto's van het toernooi van het vorig jaar zijn daar ook te vinden.

Ook kan je bijvoorbeeld mailen naar chess_vdpluijm@hotmail.com met een vraag, aanmelding of verzoek om de poster van het toernooi gemaild te krijgen om op te hangen.

donderdag 22 maart 2007

Navigatiehulpje


Naast de vele voordelen heeft een blogsite ook zijn nadelen.

Zo is het voor iemand die voor de eerste keer op deze site komt niet zo eenvoudig om de navigatie goed te doorgronden. In principe staan de berichtjes ook gewoon in volgorde van publicatie met de nieuwste bovenaan.

Iemand die via een zoekmachine op deze site is gekomen kan echter best ergens middenin beland zijn. Door op de header bovenin te klikken kom je dan in ieder geval op de beginpagina. Ook de navigatie rechts kan hiervoor gebruikt worden. Door op een categorie te klikken krijg je alleen de berichtjes die onder die categorie zijn gepost te zien. Los hiervan is onderaan de pagina nog een link naar oudere en/of nieuwere berichten te vinden.

Voor degenen die op zoek zijn naar de schaaklessen van de afgelopen periode geef ik hier even een overzichtje, al is ook dit over een paar dagen waarschijnlijk al weer verouderd. De vaste pagina's waarop de  mat in 1, 2 en 3 stellingen en de algemene schaakopgaves staan zijn altijd via de links bovenin te bereiken.


 Openingen
 Openingsadvies
 De Italiaanse opening
 Openingsvallen in het Italiaans
 De Schotse opening
 Openingsvallen in het Schots
 De Siciliaanse Draak
 Openingsvallen in het siciliaans
 Franse doorschuifvariant
 De ruilvariant van het Frans
 Franse ruilvariant met 4.Ld3 Ld6
 Franse ruilvariant met 4.Pf3
 Milner-Barry
 Legal's Mat


 Pionneneindspel
 Pionneneindspel (1 pion)
 Pionneneindspel (paardpion)
 Pionneneindspel (randpion)
 Sleutelvelden

Drie tegen drie
Twee tegen twee
Twee tegen een
Pionneneindspel met meer pionnen


 Andere eindspelen
 Matzetten
 Matzetten met Toren (1)
 Matzetten met Toren (2)
 Matzetten met 2 lopers
 Matzetten met Loper en Paard (1)
 Matzetten met Loper en Paard (2)
 Matzetten met Loper en Paard (3)
 Eindspel met Dame tegen Toren (1)
 Eindspel met Dame tegen Toren (2)
 Eindspel met Dame tegen Toren (3)


 Overige
 Schaaknotatie (Symbolen)
 Het schaakbord
 Tactiek en strategie

dinsdag 20 maart 2007

Openingsvallen in het Schots


Bij een schaakopening horen ook de openingsvallen. Niet zozeer met als doel herdoor meteen de partij te winnen, maar meer om duidelijk te maken op welke aspecten je bij zo'n opening moet letten.

Naarmate duidelijker wordt waarom bepaalde zetten echt uit den boze zijn, ontstaat een beter begrip van de zetten die wel goed zijn.

Dit keer als vervolg op de Schotse opening een aantal openingsvallen in deze schaakopening. Er zijn nog veel meer openingsvallen, maar ik denk dat dit een aardig overzicht geeft.