woensdag 30 april 2008

NK Jeugd (woensdag)


Roeland Pruijssers weet op deze koninginnedag de ongedeelde koppositie in te nemen met zijn winst in een Winawer op Roi Miedema, terwijl Robin Swinkels remise speelt in een Najdorf tegen Ewoud de Groote. Bij de meisjes spelen Talitha Munnik en Marieke Dirksen remise, waardoor Marieke haar koppositie nu moet delen met Martine Middelveld die met zwart wint van Mariko Harezlak.

Bij de B-spelers houdt Robin van Kampen zijn koppositie vast door met zwart te winnen van David Klein. Bij de meisjes verliest Marcella Gunther van Eva Gorter, die hiermee samen met Donna Schut de koppositie van haar overneemt.

Bij de C-spelers is na vijf ronden Ilias van der Lende de nieuwe koploper met 4,5 punten op een half punt gevolgd door Benjamin Bok. Bij de meisjes in deze groep delen nu Sophia Thoma en Lisa Schut met vier punten de koppositie.

Schaakbord (2)


Een van de andere schaakborden

dinsdag 29 april 2008

NK Jeugd (dinsdag)


Bij de A jeugd speelt Roeland Pruijssers in een Russische partij remise tegen Twan Burg en verliest Chiel van Oosterom van Robin Swinkels, die zich hierdoor evenals Roi Miedema bij de nieuwe groep van koplopers voegt.
Bij de B meisjes moest Marieke Dirksen vandaag haar eerste nederlaag incasseren. Ze verloor van Mariko Harezlak, maar staat nog steeds alleen aan de leiding.

Bij de B Jeugd is Robin van Kampen er met zijn remise tegen Gert-Jan Rauw in geslaagd voorlopig de koppositie vast te houden.
Bij de B meisjes verliezen beide koploopsters, waardoor Marcella Gunther de koppositie overneemt. Ze heeft na een verliespartij in de eerste ronde nu vier punten achter elkaar binnengehaald. Op een half puntje achterstand bevinden zich een viertal achtervolgers, waaronder Donna Schut die zich weer hersteld lijkt te hebben.

Bij de C jeugd is alleen Nick Beijerinck er tot dusver in geslaagd de volle punten binnen te halen. Bij de C meisjes geldt hetzelfde voor Evie Warmelink.

Zie de toernooisite voor de volledige uitslagen en de partijen. (Zodadelijk zal ook het dagverslag (in PDF) wel op de site verschijnen.)
Zie ook de vorige post voor de beloofde foto van een van de schaakbordjes.

Schaakbordje


Een van de schaakborden die bij binnenkomst in de speelzaal te zien is.

maandag 28 april 2008

NK Jeugd (maandag)

Jeugd A

Roeland Pruijssers wint in deze vierde ronde van Marijn Otte, die hiermee de kopposite hem af moet staan. Roeland staat nu aan kop samen met Chiel van Oosterom. die met zwart won van Stefan Kuipers. Nu staan er dus weer twee IMs aan de leiding.


Meisjes A

Lisa Hortensius speelt remise tegen Marieke Dirksen en komt er hiermee goed vanaf.


In de diagramstelling wordt de partij vervolgt met

17...Tad8
           (Na  17...Lxe3+ lijkt wit een groter probleem te krijgen 18.Txe3 Dc5 )
18.Ld4 Pe4 19.Kg2 Tfe8 20.Pe2 Te7 en remise overeengekomen.

Gezien de overige uitslagen blijft Marieke alleen op kop met een vol punt voorsprong op Lisa en Martine Middelveld.


Jeugd B

Robin van Kampen heeft vandaag met zijn winst op Mehran alleen de leiding genomen. Hij staat nu alleen op vier punten en wordt gevolgd door maar liefst zes spelers met drie punten.


Meisjes B

Bij de B meisjes speelden de twee koploopsters Maike Edens en Eva Gorter remise. Ze behouden hiermee de koppositie.


Jeugd C

Vandaag is ook de C-categorie begonnen. Bij de Jeugd vielen slechts een drietal halve verrassingen te bespeuren. Zo wisten Zyon Kollen, Jeroen Loots en Midas Ratsma remise te spelen tegen hun op rating sterker geachte tegenstanders. Midas heeft overigens geen rating, dus dat eigenlijk is er weinig bekend van de te verwachten speelsterkte.


Meisjes C

Bij de meisjes in de C-categorie waren alle uitslagen vogens rating. Dat is in deze groep ook wel te verwachten, aangezien het ratingverschil tussen de spelers op ieder bord zo'n 500 punten bedraagt.

zondag 27 april 2008

NK Jeugd (zondag)



Bij de A Jeugd heeft vandaag Marijn Otte alleen de leiding genomen met zijn overwinning op Robin Swinkels. De andere koplopers remiseerden allemaal.

Bij de A meisjes is Marieke Dirksen er vandaag in geslaagd haar koppositie te versterken met haar winst op Natalia Westermann. Ze wordt gevolgd door drie speelsters op 1 punt achterstand waar ze nog tegen moet spelen, dus er kan nog van alles gebeuren.

Bij de B Jeugd delen Robin van Kampen en Mehran Kamali nu de koppositie met het volle aantal punten. Opvallend in deze groep was dat er slechts 1 remise viel.

Bij de B meisjes blijft Maike Edens het goed doen. Ze staat nu samen met Eva Gorter op de gedeelde eerste plaats.

Bij het binnenkomen in de toernooizaal staan trouwens een aantal leuke schaakspellen opgesteld. Misschien zal ik er morgen of overmorgen nog even een foto van proberen te maken. Dat is uiteindelijk toch een beetje de traditie geworden.

zaterdag 26 april 2008

NK Jeugd (zaterdag)


Ik zie dat het dagverslag vandaag al op de toernooisite is te vinden, dus om een overzicht van de dag te krijgen kan dat gelezen worden.
Het is vandaag prachtig zomers weer in Venlo, dus ideaal om ook nog even een wandeling te maken en weinig tijd om hier nog wat op de site te zetten.

Bij de A-groep hebben vijf spelers na twee partijen nog een 100% score. Dit zijn  Robin Swinkels, Chiel van Oosterom, Roeland Pruijssers, Marijn Otte en Stefan Kuipers. De drie eerstgenoemde hebben als titel IM.

Bij de A meisjes is de tussenstand na twee ronden wat verrassender. Ongedeeld aan kop staat Marieke Dirksen met twee punten en ze wordt gevolgd door Natalia Westermann en Yvonne Ferrier met 1,5 punt. Opvallend is dat deze drie speelsters alledrie kwalificatiewedstrijden hebben moeten spelen en dus tot de vier speelsters met de laagste rating behoren. Marieke staat op rating zlefs op de onderste plaats.

Bij de B jeugd staan er vier spelers op kop, maar eigenlijk zonder echte verrassingen.

Bij de B meisjes valt vooral Donna Schut (2052) op die na haar nederlaag gisteren vandaag een remise moest toestaan aan Judith Hendrix (1574). Op de gedeelde eerste plaats vinden we hier momenteel  Naomi Snikkers, Eva Gorter en Maike Edens. De andere Donna, Donna Kok, die gisteren nog afwezig was wint vandaag haar partij.

vrijdag 25 april 2008

NK Jeugd (vrijdag)

Het NK voor de jeugd is vandaag weer van start gegaan met de A en B groepen. De website lijkt op het moment nogal wat problemen te ondervinden, maar daar zullen binenkort de verslagen ook wel op verschijnen. Het blijft natuurlijk wel wat slordig om foutpagina's te genereren in plaats van een melding dat de pagina nog niet beschikbaar is en zo spoedig mogelijk op de site zal worden gezet.
Maar genoeg over de toernooisite. Terug naar het schaken, want daar gaat het uiteindelijk om.

Bij de A jeugd vielen er vandaag weinig verassingen te bespeuren. De eerste partij met een uitslag anders dan op basis van de rating voorspeld kon worden viel op bord 12 te bespeuren. Hier wist Paul ten Vergert, (1928) zijn partij met zwart te winnen van Joram op den Kelder (2222)

Bij de A meisjes is de rating blijkbaar minder bepalend voor de uitslag. Hier vielen twee remises. Marieke Dirksen (1700) won van Kristianne Tempelman (1944) en Lucia Brandenburg (1840) won met zwart van Martine Middelveld (2048).  De enige winstpartij overeenkomend met de rating was de partij tussen Mariko Harezlak (1757) en  Natalia Westermann (1814), die dus gewonnen werd door Natalia.

Bij de B jeugd viel de eerste verrassing op bord 3 waar Gert-Jan Rauw (1902) met zwart wist te winnen van Tom Meurs (2116).

Bij de B meisjes waren er vandaag maar 13 deelneemsters. Hier viel verder maar 1 verrassende uitslag te bespeuren, maar die was wel op bord 1, waar Maike Edens (1691) met zwart wist te winnen van Donna Schut (2052). Hierna volgt nog 36.Pe2 bxc4 37.bxc4 Dxc4 38.Dd2 Dc2 39.Dxc2 Txc2 40.T1g2 Lxe4 41.Lxe5 dxe5 42.Pxf4 Txg2+ 43.Pxg2 Lxf3 44.Kg3 Le4 45.Pfe3 Td2 0-1

Overigens vond ik Maike ook eerder in de partij al beter staan, maar bij die 35e zet had wIt na 35.Pa4 weinig problemen gehad. Ook 35.Pe2 lijkt nog te kunnen.
Het is overigens wel een leuke stelling. Kijk eens goed waar de zwarte stukken op gericht staan en begin dan de verdedigers maar eens te tellen. Zie je ook de dreigende pionvork na zet 40?

Speel het anders maar eens na.

dinsdag 22 april 2008

Gesloten Jeugd NK begint vrijdag


Aanstaande vrijdag (25 april) beginnen in Venlo weer de Nederlandse Jeugdkampioenschappen. Het toernooi vindt  evenals vorig jaar plaats in College Den Hulster. Er zijn drie leeftijdscategorieen (A, B, C) en binnen iedere leeftijdcategorie is er zowel een algemene als een meisjesgroep.

De A- en B-groepen spelen van vrijdag 25 april tot en met zaterdag 3 mei negen ronden. De C-groep speelt ook negen ronden, maar begint pas op maandag 28 april.

In alle groepen wordt gespeeld volgens het Zwitsers systeem met uitzondering van de meisjes A, die een gesloten tienkamp spelen. Het voordeel bij deze meisjes is dat iedereen tegen iedereen speelt. Het nadeel is dat er hierdoor maar een beperkt aantal meisjes mee kan doen en er dus een aantal regionale kampioenen ontbreken. Het is een beetje vreemd dat er voor deze grep een uitzondering wordt gemaakt.

Vorig jaar waren er als nevenactiviteiten o.a. de schaakkunst en de schaaketalages. Dit jaar zie ik op het eerste gezicht geen echt nieuwe dingen staan, maar wellicht wordt ik binnenkort nog verrast.

zondag 13 april 2008

NK Schaken eindstand


Het is Jan Smeets gelukt om vandaag zijn partij tegen Daniel te winnen en hiermee tevens toernooiwinnaar te worden. Lange tijd zag het ernaar uit remise te worden, maar in de laatste tien zetten blunderde Daniel onder tijdsdruk. Waar je vaak ziet dat tijdens de laatste ronde al snel remises worden overeengekomen was dat vandaag zeker niet het geval. Bij het NK algemeen viel er geen enkele remise.

Bij de vrouwen viel er wel een snelle remise te bekennen en wel tussen Tea Lanchava en Zhaoqin Peng. Hiermee stelde Zhaoqin haar titel zeker, terwijl Tea hierdoor zeker was van de derde plaats. Meer was er toch niet meer te halen.
De tijdens dit toernooi erg sterk spelende Petra Schuurman verloor (feitelijk al in de opening) van Marlies Bensdorp die daardoor Bianca Muhren van de vierde plaats en daardoor van een vrijplaats voor het NK van 2009 afhield. Voor Petra Schuurmans plaats in het eindstand had dit geen gevolgen. Ze was al zeker van de tweede plaats.

Zie verder de toernooisite voor alle uitslagen, standen, foto's en partijen.

zaterdag 12 april 2008

NK Schaken, voorlaatste ronde


Met het ingaan van de laatste ronde is er nu 1 koploper: Daniel Stellwagen. Hij won vandaag van Jan-Willem de Jong. De twee andere koplopers, Erwin L'Ami en Jan Smeets, speelden remise. Morgen staat trouwens de partij Smeets - Stellwagen op het programma.

Bij de vrouwen won Zhaoqin Peng vandaag van Bianca Muhren, die in tijdnood haar kansen te winnen liet liggen en uiteindelijk dus zelfs verloor. Doordat Petra Schuurman remiseerde tegen Tea Lanchava is de voorsprong van Peng nu een vol punt geworden.

vrijdag 11 april 2008

NK Schaken, 11 april


Vandaag heeft Erwin l'Ami zich bij de koplopers gevoegd, nadat hij met erg veel geluk wist te winnen in het eindspel tegen Jan-Willem de Jong en de twee koplopers niet verder kwamen dan remise.
Bij de vrouwen wonnen zowel Zhaoqin Peng en Petra Schuurman, zodat het verschil tussen deze twee koploopsters nog steeds een half puntje is. Petra Schuurman had als tegenstandster Bianca Muhren, die hierdoor weer verder daalt in de ranglijst.

Zie verder de toernooisite.

Tijdens een bezoek aan het NK Schaken zijn de analyses door de commentatoren erg de moeite waard. Morgen en overmorgen staan Yasser Seirawan en Lex Jongsma hier weer garant voor.
Let zondag wel op dat het commentaar al om 12.00 begint.

donderdag 10 april 2008

NK Schaken (8e ronde)


Van de drie koplopers na de zesde ronde moesten gisteren Yge en Daniel tegen elkaar. Daniel won evenals Jan Smeets won van Manuel Bosboom zodat de koppositie aan het begin van deze dag door twee spelers werd gedeeld.
Vandaag speelden beide remise tegen twee van de directe achtervolgers, zodat ze nog steeds gezamelijk aan kop staan op de voet gevolgd door Erwin, Sipke en Dimitri.

Bij de vrouwen moest Bianca Muhren vandaag een verliespartij incasseren tegen Marlies Bensdorp, na gisteren ook al verloren te hebben van Tea Lanchava. Hierdoor is haar voorsprong van een half punt op Zhaoqin Peng omgeslagen in anderhalf punt achterstand. Ze staat nu op de derde plaats na Petra Schuurman die op haar verliespartij tegen Zhaoqin na tot dusver verder alles gewonnen heeft.



Lanchava - van Nies voorafgaande aan hun partij in de 2e ronde

maandag 7 april 2008

NK Schaken (6e ronde)


Zelden is dit kampioenschap na de zesde ronde zo open geweest als dit jaar het geval is.
Vandaag verloor koploper Yge van Sipke Ernst en slaagden zowel Daniel Stellwagen als Jan Smeets erin hun partij te winnen. Hierdoor zijn Daniel, Jan en Sipke erin geslaagd om de gedeelde eerste plaats te bezetten.
Ze worden op de voet gevolgd door een viertal spelers met een half puntje verschil.

Bij de vrouwen vielen er weer geen remises en blijft Bianca Muhren ongeslagen aan kop. Zhaoqin Peng heeft echter slechts een half puntje achterstand, maar het duurt nog tot de achtste ronde (zaterdag 12 april) voor ze elkaar treffen.

zondag 6 april 2008

NK schaken (vijfde ronde)


Voor mijn gevoel werd de beslissende partij van dit toernooi gisteren gespeeld tussen Daniel Stellwagen en Friso Nijboer, die alleen aan de leiding ging. Doordat Friso er in slaagde dit op remise te houden bleef hij zijn koppositie behouden.

Vandaag is alles weer open, omdat Friso in deze vijfde ronde verliest van Ruud Janssen.
Doordat verder alleen Yge Visser en Jan Smeets erin slaagden hun partij te winnen is er een nieuwe ongedeelde koploper, namelijk Yge.

Bij de vrouwen vond ik de meest verassende uitslag de winst van Martine Middelveld op Tea Lanchava, die toch maar liefst 325 ratingpunten meer achter haar naam heeft staan.

zaterdag 5 april 2008

NK Schaken



Bianca Muhren - Martine Middelveld voorafgaande aan hun partij in de tweede ronde

vrijdag 4 april 2008

NK Schaken 2008 Hilversum

Woensdag 2 april is het NK Schaken in Hilversum weer van start gegaan. Vandaag wordt de derde ronde gespeeld en begint ook het NK vrouwen met een groot aandeel jeugdige speelsters.

In de tweede ronde heeft Friso Nijboer alleen de leiding genomen door te winnen van Jan Smeets en zijn remise vandaag tegen Dimitri Reinderman was voldoende om deze koppositie te behouden.

Verslagen, foto's en partijen zijn te vinden op de toernooisite.


De stand na 3 ronden bij het NK algemeen

1 GM Friso Nijboer met 2.5 punten
2-5 GM Sergei Tiviakov, GM Daniel Stellwagen, GM Erwin L'Ami en GM Yge Visser met  2 punten
6-9 GM Jan Smeets, GM Sipke Ernst, GM Dimitri Reinderman en IM Jan-Willem De Jong met 1.5 punten
10-12 IM Ruud Janssen, IM Manuel Bosboom en IM Daan Brandenburg met 0.5 punten


Bij het NK vrouwen is in de eerste ronde geen enkele partij remise geworden

Hierdoor staan GM Zhaoqin Peng, IM Tea Lanchava, WGM Bianca Muhren, FM Petra Schuurman en Martine Middelveld na deze eerste ronde met zijn vijven op een gedeelde eerste plaats.