donderdag 29 mei 2008

Prestigieuze order voor Nederlands schaakbedrijf


DRESDEN - 29 mei 2008 - Het Enschedese bedrijf Digital Game Technology (DGT) heeft een grote en prestigieuze opdracht gekregen. De contracten hiervoor zijn deze week in Dresden ondertekend door CEO Albert Vasse en Jörn Torsten Verleger namens de toernooiorganisatie.

Voor de Schaakolympiade in Dresden wordt DGT de leverancier van de schaakklokken, elektronische schaakborden en ondersteunende software. Het is één van de grootste orders die ooit door een schaakorganisatie is geplaatst. Het aangekochte materiaal zal na de Schaakolympiade door de Wereldschaakbond FIDE worden gebruikt om schaken in armere landen te ondersteunen.

De Schaakolympiade is een tweejaarlijkse landenwedstrijd van de FIDE, telkens georganiseerd in een ander land. In november komen teams (zowel dames als heren) uit 150 landen naar Dresden. De partijen van de ongeveer 1500 deelnemers zullen worden gevolgd door 400 journalisten en 150 scheidsrechters. De olympiade wordt gezien als het meest prestigieuze schaakevenement ter wereld.

Door DGT aan te wijzen als de "official supplier" wordt de kwaliteit van het bedrijf op wereldniveau nogmaals door de FIDE benadrukt. DGT heeft al jaren voor zijn klokken de officiële goedkeuring van de Wereldschaakbond.

DGT is gevestigd in Enschede; het bedrijf produceert en ontwikkelt schaakmaterialen. De reeks schaakklokken zijn wereldbekend en er is geen groot toernooi dat niet met DGT-klokken speelt. Aan de reeks klokken is onlangs een nieuwe opvouwbare klok toegevoegd: DGT960, die bovendien beginstellingen levert voor het schaakspel Chess960, ook wel Fischer Random Chess genoemd.
Verder levert het bedrijf elektronische schaakborden, die automatisch zetten registreren en deze doorgeven aan computer of internet. Ook wordt alle ondersteunende software hiervoor ontwikkeld en geleverd.

Eén van de nieuwe projecten van DGT is Foidos. Een volkomen nieuwe internetregistratie van schaakpartijen. Met Foidos worden niet alleen de stand op het bord en de zetten zichtbaar, maar via meerdere camera’s ook de spelers, de schaakarena en het commentaar bij de partij door grootmeesters. Dit laatste gebeurt in diverse talen, en het is zelfs mogelijk over de stelling in discussie te gaan. Foidos zal worden gebruikt bij de aanstaande match om het wereldkampioenschap tussen Kramnik en Anand in oktober 2008 in Bonn.

dinsdag 27 mei 2008

Schaakmagazine ontvangen?


Heeft u Schaakmagazine 2 al ontvangen?

Op de website van de KNSB wordt gevraagd om even via e-mail door te geven indien Schaakmagazine 2 (april/mei 2008) nog niet is ontvangen. Dit nummer had in week 20 bij de lezers in de bus moeten vallen. Na het emailtje zal er dan voor worden gezorgd dat alsnog een nummer wordt bezorgd.

Omdat binnenkort een bespreking met de bezorger wordt gehouden stelt men een reactie zeer op prijs.

zondag 25 mei 2008

NK Schoolschaken


Gisteren is het Nederlands Kampioenschap Schoolschaken weer begonnen. De volgende ronden zullen plaatsvinden op de zaterdagen 31 mei, en 7 juni 2008.

Zoals gebruikelijk was het weer goed georganiseerd. Het T-shirt dat alle deelnemers dit jaar kregen was oranje, zodat binnenkort de oranjegekte wel wat zal toenemen.

Meer informatie is te vinden op de website van het toernooi.

dinsdag 13 mei 2008

2e ENCI Limburg Open


Het tweede ENCI Limburg Open dat dit pinksterweekeinde (9 t/m 12 mei) in Maastricht werd gehouden is met maar liefst 373 deelnemers een zeer geslaagd evenement geworden.

De eerste prijs werd gedeeld door  IM Robin Swinkels, GM Friso  Nijboer, IM Sergey  Klimov en GM Gawain C B Jones.

Meer informatie, partijen, uitslagen e.d. is te vinden op de toernooiwebsite.

maandag 12 mei 2008

OKU 2008


6-8 juni 2008: 35e Open Kampioenschap van Utrecht

Van zes tot en met acht juni wordt het traditionele Open Kampioenschap van Utrecht (OKU) gehouden. Dit weekendtoernooi heeft een lange historie en staat bekend om de combinatie van sterke spelers en veel gezelligheid. Een leuk evenement om aan mee te doen of gewoon eens een kijkje te nemen.
Het OKU zal opnieuw in het Nationaal Denksportcentrum Den Hommel, Kennedylaan 9 in Utrecht worden gehouden. Dit moderne gebouw aan het Amsterdam-Rijnkanaal is geheel aangepast aan de wensen van denksporters en is bovendien uitstekend bereikbaar.

Het is de bedoeling om dit jaar voor het eerst in drie groepen te spelen.

Op de website van het toernooi is alles over dit toernooi te lezen, ook de eindstanden en dergelijke van eerdere jaren zijn op deze site te vinden.

Meer info en aanmelden via oku@paulkeres.nl

zaterdag 10 mei 2008

Oom Jan leert zijn neefje schaken

Op de KNSB-site zag ik toevallig het bericht staan dat van het welbekende boek van Albert Loon 'Oom Jan leert zijn neefje schaken' de volledige tekst sinds maart 2008 online staat op de site van de digitale bibliotheek van de Nederlandse letteren (dbnl). Via downloaden kun je ook de PDF-versie opslaan en/of bekijken.

dinsdag 6 mei 2008

NK Jeugd A - De partijen

Het toernooi zit erop. We hebben mogen genieten van prachtige partijen, maar wat was nu de meest karakteristieke partij van het toernooi. Dit hangt natuurlijk van de definitie af, maar als we steeds de zet kiezen die het meest gespeeld wordt op welke partij komen we dan uit. Voor wie het toernooi gevolgd heeft zal het duidelijk zijn dat dit bij de A-jeugd in ieder geval een Siciliaanse partij zal zijn. Laten we eens kijken welke partij dit wordt.
De meest karakteristieke partij is hiermee dus geworden de partij tussen Paul ten Vergert (1928) en Marijn Otte (2286) die gespeeld werd in de tweede ronde.

zaterdag 3 mei 2008

NK Jeugd (kampioenen)


De strijd is gestreden en de kampioenen zijn bekend.

In de A zijn dat Roeland Pruijssers geworden en bij de meisjes Martine Middelveld.

In de B is Robin van Kampen de groepswinnaar met maar liefst 8,5 punten. In deze leeftijdscategorie is Marcella Gunther verrassemd kampioene geworden.

In de C treffen we op de eerste plaats Benjamin Bok, en bij de meisjes hier Lisa Schut.

In  Rijswijk is Stefan Beukema kampioen  (met 9 uit 9) in de D geworden en  Mahsa Bitalzadeh kampioene bij de meisjes in dezelfde categorie.

De volledige eindstanden zullen zodadelijk wel op de toernooisite staan.


Wat waren nu de verrassingen?

In de A waren dat met name Roeland Pruijssers en Twan Burg, die beiden ongeslagen het toernooi dor wisten te komen. Bij de meisjes viel vooral Marieke Dirksen op, die met de laagste rating nog bijna de groep gewonnen had en uiteindelijk slechts een half puntje minder dan Martine heeft. Marieke was de smaakmaakster van het toernooi.

Bij de B was het niet zo verrassend dat Robin won, maar wel dat hij dit met zo'n grote overmacht zou doen. Bij de meisjes in deze groep vielen in positieve zin Marcella Gunther en Eva Gorter op, maar leek Donna Schut met een toch veel hogere rating niet echt op gang te kunnen komen.

Bij de C vielen vooral de op de gedeelde tweede plaats geeindigde Nick Beijerinck en Miguoel Admiraal op. Bij de meisjes in deze groep waren er weinig opvallende zaken. Het ratingverschil in deze groep is dermate hoog en blijkbaar ook kloppend, dat de uitslagen redelijk binnen de verwachting bleven.



NK Jeugd, Venlo

vrijdag 2 mei 2008

NK Jeugd (vrijdag)


Roeland Pruijssers is er vandaag in geslaagd zijn voorsprong vast te houden. Zowel hij als Twan Burg, die ongedeeld tweede staat, wonnen hun partij in de achtste ronde. In de vijfde ronde hebben ze tegen elkaar al remise gespeeld. Bij de meisjes heeft Martine Middelveld door haar winst met zwart in de onderlinge partij tegen Marieke Dirksen de koppositie overgenomen.

Bij de B heeft Robin van Kampen, als dertienjarige speler, het kampioenschap al binnen. Hij staat met 7,5 punten maar liefst twee volle punten voor op Gert-Jan Rauw en Mehran Kamali. Robin van Kampen is overigens vorig jaar ook al kampioen in de C, de leeftijdscategorie tot 14 jaar, geworden.

Bij de meisjes verloor Donna Schut vandaag op haar verjaardag van Marcella Gunther, waarmee de laatste nu samen met Eva Gorter, die met zwart van Judith  Hendrix won, na de achtste ronde op de gedeelde eerste plaats terechtkomt.

Bij de C kwam Ilias van der Lende na de zevende ronde weer op gelijke hoogte met Benjamin Bok, maar doordat hij in de achtste ronde verloor van Miguoe lAdmiraal staat bij het ingaan van de laatste ronde Benjamin toch weer alleen aan kop. Bij de meisjes is Lisa Schut al zeker van het kampioenschap. Zij wordt op anderhalf punt achterstand gevolgd door Diana Dalemans, Sophia Thoma, Myrre Hortensius en Evie Warmelink.

donderdag 1 mei 2008

NK t/m 12

Ondertussen is vandaag in Rijswijk ook het Nederlands Kampioenschap tot en met 12 jaar begonnen. Dit wordt zoals gebruikelijk steeds gehouden in het Hemelvaartsweekend, maar valt dit keer dus samen met het NK voor de jeugd. Ik beperk me hier verder tot het verwijzen naar de toernooisite, waar behalve alle uitslagen en standen ook de sfeerverslagen en partijen zijn te vinden.

NK Jeugd (donderdag)


Roeland Pruijssers is er vandaag in geslaagd zijn koppositie te versterken en staat nu een punt los. Bij de meisjes staat Marieke weer alleen aan kop.

Ook bij de B is de koploper, Robin van Kampen, erin geslaagd zijn voorsprong tot een vol punt te vergroten. Bij de meisjes in deze leeftijdsgroep is door de remise tussen Eva Gorter en Donna Schut ook Marcella Gunther weer op deze gedeelde eerste plaats terechtgekomen.

Bij de C staat na zes ronden Benjamin Bok op een ongedeelde eerste plaats. Bij de meisjes hier staat Lisa Schut op een ongedeelde eerste plaats met een vol punt voorspriong.

Verder leek de organisatie vandaag last te hebben van ernstige internetproblemen, zodat zelfs aangekondigd werd dat de indeling van de volgende dag vanavond op de KNSB-site zou verschijnen. Dit bleek toch nog mee te vallen, want even later kwam het bericht dat de indeling toch gewoon op de toernooisite zouden verschijnen. Op dit moment staan deze indelingen er zelfs al.