donderdag 31 juli 2008

Wereldkampioen niet op tijd in Enschede


Egyptische schaakbond geeft geen toestemming bekermatch te missen


ENSCHEDE - 31 juni 2008 - De wereldkampioen schaken bij de jeugd, Egyptenaar Ahmed Adly, kan niet op tijd in Enschede zijn voor het begin van de University of Twente Young Masters.

Dit is een invitatietoernooi voor jonge topschakers. Tien buitenlanders en tien Nederlanders krijgen in dit toernooi de kans om een norm te vergaren voor de titel internationaal meester of grootmeester.

De Egyptische schaakbond geeft Adly geen toestemming om vandaag al uit Egypte te vertrekken omdat hij geacht wordt met het nationale team een bekerwedstrijd te spelen.

Toch heeft Adly aangegeven graag naar Enschede te komen. Hij vertrekt nu op zaterdagochtend om 3.00 uur uit Egypte en wordt rond de middag in Enschede verwacht. Daar kan hij vrijwel meteen aanschuiven voor een partij in de tweede ronde.

Omdat het niet spelen van de eerste ronde nadelig zou zijn voor de andere spelers in het University of Twente Young Masters, heeft toernooidirecteur en internationaal arbiter Albert Vasse aan Adly dispensatie verleend. Hij mag zijn eerste partij nu op zondagochtend spelen in zijn hotel. Daarna moet hij wel om 14.30 uur present zijn voor de derde ronde.

Ahmed Adly is een van de twee grootmeesters die Egypte telt en één van de zes in heel Afrika. Hij werd vorig jaar wereldkampioen onder 20 in Armenië, waar hij ondermeer de Nederlandse favoriet Daniël Stelwagen achter zich liet. Hij was daarmee ook de eerste Afrikaan die een groot toernooi won. Hij haalde de titel grootmeester in 2001 op zijn op zijn veertiende, nadat hij eerste was geworden in het Afrikaans jeugdkampioenschap. Adly doet in zijn vrije tijd aan schaatsen (!) en schermen. Zijn plannen zijn om dit jaar in Egypte een schaakacademie te beginnen.

Het laatste nieuws over de weigering van de Egyptische Bond en de komst zijn te lezen op de site: www.onjk.nl.

woensdag 9 juli 2008

Resultaten uit het verleden


In de meest recente schaakmagazine (nr. 3, juni 2008) is onder andere een interview te lezen met de Nederlandse jeugdkampioenen Roeland Pruijssers en Martine Middelveld. In het laatste interview vond ik de uitspraak van Martine over het feit dat Marieke hier bijna kampioen werd wel erg opvallend: 'Het zou niet goed zijn voor het meisjesschaken wanneer de speelster met de laagste rating kampioen zou worden'.

Persoonlijk zou ik niet weten waarom dat niet goed zou zijn. Ratings zijn zeker bij de jeugd sterk aan verandering onderhevig. Martine is al op haar vierde begonnen met schaken en Marieke is wellicht een wat latere bloeier. De rating is een weerspiegeling van de resultaten uit het verleden, maar geeft geen enkele garantie op het punt.

Uiteindelijk is de winnaar altijd de sterkste speler van het toernooi, ook als dit gebeurd door de blunders van anderen. In die zin zou iedere winnaar in mijn ogen een terechte winnaar geweest zijn.

Toch zou er inderdaad een bepaald aspect van dit kampioenschap wat discutabel zijn geworden als het meisje met de laagste rating had gewonnen. Er mogen in deze categorie namelijk maar tien meisjes meedoen, waarvan de zes meisjes met de hoogste rating. De overige vier plaatsen worden via een soort van knock-out systeem verdeeld. Bij een dergelijk systeem kunnen natuurlijk de nodige vraagtekens worden gezet als rating niet zoveel blijkt te zeggen.

Terugkijkend op het toernooi was Martine zeker de terechte meisjeskampoene en was Marieke de smaakmaakster van het toernooi. En als de smaakmaakster had gewonnen zou ik dat zeker niet slecht voor het meisjesschaken hebben gevonden.

Speelt rating dan geen enkele rol? Natuurlijk wel. Marieke was op basis van haar rating al lang tevreden met het behaalde resultaat en nam in de laatste partij genoegen met een remise. Als Marieke de hoogste rating had gehad, dan had ze in die eindstelling gewoon doorgespeeld en waarschijnlijk gewonnen. Resultaten uit het verleden helpen bij het schaken dus wel degelijk.