zondag 24 augustus 2008

Etalagewedstrijd Enschede


Als een van de nevenactiviteiten werd door de organisatie van het Euro Chess Tournament samen met een aantal winkeliers en horecaondernemers in Enschede een etalagewedstrijd georganiseerd. In acht etalages hing hierbij een poster met daarbij een schaakprobleem. Het was de bedoeling vier van de acht locaties te bezoeken en de hierbij getoonde schaakproblemen op te lossen. De juiste inzenders maakten kans op een ballonvaart op zaterdag 30 augustus. Verder waren een opvouwbare schaakklok en een schaakbord te winnen. Omdat de uiterste inzenddatum (22 augustus) inmiddels verstreken is lijkt het me inmiddels redelijk veilig hiervan een paar foto's te laten zien zonder de wedstrijd te dwarsbomen.


Platvoet schrijfwaren




MacBerlijn


donderdag 14 augustus 2008

De nieuwe locatie


Een van de gespreksonderwerpen in Enschede was de nieuwe locatie. Niet alle spelers waren hier even gelukkig mee, wat op zich ook niet verwonderlijk is na jarenlang Hengelo. Voor een deel is een nieuwe locatie natuurlijk altijd even wennen en de nieuwe locatie heeft zeker ook een aantal belangrijke voordelen.

Als grootste voordeel zie ik dat alle groepen weer op dezelfde locatie zitten. Hierdoor voelt het veel meer als een groot toernooi in plaats van een verzameling kleine toernooitjes. Jammer was wel dat je voor de meeste spelers een verrekijker nodig had om iets van de partij te zien. Men zou dit al in belangrijke mate op kunnen lossen door de volledige breedte van de zaal te gebruiken. Ook het projecteren van de live borden op een groot scherm in de kantine kan hierbij helpen. Weliswaar stonden er nu een aantal PCs, maar dat zijn er altijd te weinig omdat deze bijzonder aantrekkelijk zijn om allerlei spelletjes op te spelen.

De camping op het terrein is natuurlijk uniek al kwam men er wel relatief laat achter dat voor een camping toch nog net iets meer nodig is dan een grasveldje. Alle andere overnachtingsmogelijkheden zijn er trouwens ook nog steeds.
Ook de uitgebreide sportmogelijkheden kunnen een groot voordeel van de nieuwe locatie zijn, maar voor mijn gevoel werd dit zeker in het begin nog niet optimaal uitgebuit.

Voor de spelers was het grootste nadeel wel de enorme afstand die ze af moesten leggen om een toilet te bereiken. Ik snap ook niet goed dat dat zo geregeld was. Er zijn beneden wel degelijk WC's en door de spelers te dwingen naar boven te gaan krijg je juist dat deze zich volledig aan het zicht van wedstrijdleiding e.d. onttrekken. De scheiding tussen spelers en publiek die men zo belangrijk vind dat er geen publiek in de speelzalen mag komen wordt hiermee volkomen tenietgedaan.

Een nadeel van de nieuwe locatie is de afstand tot het centrum, maar daar staat tegenover dat je wel goed en gratis kunt parkeren en op die manier toch weer snel in dat centrum kunt zijn. Bovendien was er ook nog een winkel op het terrein voor de dagelijkse boodschappen.

Los van de voor- en nadelen van de nieuwe locatie zou het stadhuis nu toch niet beschikbaar zijn geweest, zodat de organisatie ook zonder verhuizing weer een nieuwe locatie had moeten zoeken.

Het grootste voordeel voor het toernooi zelf van de nieuwe locatie is dat het aantal deelnemers nu echt kan groeien. Een aantal jaren geleden zat met name de D-groep regelmatig vol, zodat spelers zich niet meer in konden schrijven. Op deze locatie kan het toernooi echt uitgroeien tot iets wat nog mooier is.
Nu alleen het aantal inschrijvingen nog omhoog zien te krijgen.

zaterdag 9 augustus 2008

Kampioenen ONJK



De Young Masters werd dit jaar gewonnen door GM Anton Filippov.

Marijn Otte was met zijn vijfde plaats de beste Nederlander in het invitatietoernooi met 5,5 uit 9 partijen. Dezelfde score werd behaald door Chiel van Oosterom, maar met minder weerstandspunten. Marijn Otte heeft hiermee een IM-norm gehaald. Het was voor Otte de tweede norm in twee weken. Ook tijdens het ONK in Dieren behaalde hij een norm.
Ook de veertienjarige in Rijswijk wonende Rus Anish Giri haalde een tweede norm in Enschede.

In de A-categorie is Vincent Rothuis op weerstandspunten Open Nederlands Kampioen geworden, op een gedeelde eerste plaats met Evert Rademakers en Roi Miedema. Albert Vasse maakte tijdens de prijsuitreiing bekend dat alle drie de spelers een uitnodiging voor de Young Masters van volgend jaar zullen ontvangen.
Meisjeskampioene in deze categorie werd Talitha Munnik.

De B-categorie werd gewonnen door Vincent Blom met evenveel punten als Tom Meurs. Meisjeskampioene werd Alisa Frey.

In de C-categorie is Zyon Kollen de nieuwe kampioen met evenveel punten als Nick Bijlsma, maar de ondelige partij was gewonnen door Zyon. De meisjestitel ging hier naar Evie Warmelink.

Lars Vereggen is de nieuwe kampioen in de D. Meisjeskampioen werd hier Rosa Ratsma.

De E-categorie werd gewonnen door Thomas Beerdsen. Meisjeskampioene werd hier Maaike Keetman.

De volledige standen en uitslagen zijn hier te vinden.

Anton Filippov wint achtste editie Young Masters



Anton Filippov heeft de achtste editie van de Young Masters met een verdienstelijke 7 uit 9 gewonnen. Op bovenstaande foto is hij bezig aan zijn enige verliespartij die hij in de zesde ronde speelde tegenover de uiteindelijke nummer twee Nidjat Mamedov (links op de foto).

Anton Filippov begon het toernooi erg sterk door de eerste vijf partijen te winnen, maar kwam in de zesde ronde tegenover Nidjat Mamedov, die door zijn winst gelijk wist te komen. Nidjat Mamedov verloor tijdens dit toernooi geen enkele partij, maar door de remises in de laatste drie ronden kwam hij wederom op een half punt achterstand te staan.