dinsdag 21 juli 2009

Schaken aan Zee



Kreta, Foto van palestrina55

Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi


Van zaterdag 1 augustus tot en met zaterdag 8 augustus 2009 vindt in Vlissingen voor de dertiende keer het Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi plaats. Er worden 9 ronden Zwitsers gespeeld. Speellocatie is het atrium van de Hogeschool Zeeland.

Net als in de voorgaande edities speelt iedereen samen met de internationale grootmeesters en meesters in één groep, wat dit toernooi wel weer zijn eigen charme geeft.

Meer informatie is te vinden op de website van het toernooi: www.hztoernooi.nl.

donderdag 9 juli 2009

ONJK 2009


ENSCHEDE - Het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap 2009, dat dit jaar gehouden wordt van 3 tot en met 8 augustus op de campus van de Universiteit Twente in Enschede, kent een aantal belangrijke vernieuwingen.

Vorig jaar verhuisde het toernooi van het Stadhuis in Hengelo naar het sportcomplex van de universiteit in Enschede.  Dat betekende voor de organisatie en voor de Universiteit Twente zoeken naar de beste manier om het toernooi -het grootste in zijn soort in Europa- vorm te geven. Daarbij liep men uiteraard tegen problemen aan, die dit jaar zijn opgelost.

Er is vorig jaar bovendien een enquête  gehouden om te peilen of er veranderingen nodig waren. De uitkomsten zijn door de toernooidirectie en de UT ter harte genomen.


E-jeugd

De ingrijpendste wijziging betreft de jongste groep spelers, tot en met tien jaar (geboren in 1999 of later).

In het verleden speelde deze groep niet de hele week, maar begon pas op woensdag. Dat is -met bijzondere permissie van de schaakbond- veranderd. De E-jeugd begint dit jaar ook op maandag en speelt de hele week gelijk aan het schema van de D-jeugd (tot en met twaalf jaar).


Service desk

Een tweede verandering is het instellen van een service-desk. In de centrale hal van het sportcentrum komt een plek waar iedereen met vragen terecht kan. Of het nu gaat om een splinter in een vinger, een probleem met huisvesting, vervoer, bagage, internetverbindingen of een klacht over de arbitrage. Voor alles kan men hier terecht. De organisatie hoopt op deze manier snel oplossingen te kunnen bieden voor de vaak kleine problemen van de deelnemers.


Logies

De mogelijkheden om tegen een heel gunstig tarief te verblijven op de campus van de Universiteit Twente zijn sterk uitgebreid. De camping, die vorig jaar op een minder prettige plek lag, is verplaatst. Er kan nu worden gekampeerd op een terrein vlak bij de hockeyvelden, op nog geen drie minuten lopen van het sportcentrum. Ook zijn er appartementen te huur in het complex Logica en kan men verblijven in comfortabele blokhutten, waar tot vijftien mensen kunnen slapen.  Gedetailleerde gegevens en foto's staan op de website www.onjk.nl.


Toernooidirectie

Het toernooi heeft dit jaar een nieuwe directie. Albert Vasse, die een flink aantal jaren de touwtjes in handen had, heeft afscheid genomen. Zijn plaats als voorzitter van de Stichting Caïssa, die het Euro Chess Tournament organiseert, is ingenomen door Wim Arns.  Hij zal samen met Bennie Steffens de toernooidirectie vormen.

Wim Arns, wonend in Borne,  is geen onbekende in de schaaksport. Hij is vijf jaar lang secretaris geweest van de landelijke schaakbond KNSB, hij was negen jaar voorzitter van de Schaakbond Overijssel SBO en zeventien jaar voorzitter van de schaakvereniging Borne. Hij heeft de organisatie van diverse schaakevenementen op zijn naam staan.

Zijn mede-directeur Bennie Steffens uit Almelo, kent ook een lange bestuursgeschiedenis in het schaken. Hij  was vijf jaar lid van het bestuur van de KNSB als penningmeester, zat negen jaar in het bestuur van de SBO en vele jaren in het bestuur van de schaakvereniging Almelo, waarvan hij thans voorzitter is. Ook hij heeft leiding gegeven aan diverse belangrijke toernooien.


Publiek

Het publiek was in Hengelo gewend om dicht bij de spelers in de buurt te komen om zo de voortgang van het spel op de borden te kunnen volgen. Vorig jaar kon dat niet. Het publiek moest op de tribune zitten, die uitstekend geschikt is om zaalsporten als handbal of volleybal te volgen, maar niet een sport als schaken. Door de zaal anders in te delen zal het publiek de partijen dit jaar wel van dichtbij kunnen volgen. Alleen voor de jongste groepen geldt  dat de belangstellenden vanaf de tribune moeten toezien. Verrekijker meenemen dus.


Sportfaciliteiten

Deelnemers en begeleiders kunnen tijdens het toernooi van een groot aantal sportfaciliteiten op de campus gebruik maken. Daarvoor moeten ze voor tien euro een polsbandje kopen, en hiermee hebben ze -zolang het toernooi duurt-  toegang tot de tennisbanen (rackets zelf meenemen), kunstgras voetbalveld (voetbalschoenen met noppen niet toegestaan), buitenbad en de beachvelden.