zaterdag 8 augustus 2009

Euro Chess Tournament


Het Euro Chess Tournament zit er weer op. Ok dit jaat zijn er bij de Young Masters weer een aantal normen gehaald. Zo wist Twan Burg op deze laatste dag zijn tweede IM norm binnen te slepen door tegen Wojciech

Moranda remise te spelen, die gisteren zijn tweede GM norm al wist te scoren. In deze groep werd Sergei Zhigalko omngedeeld eerste.

De A-groep werd gewonnen door Lars Ootes en Marieke Dirksen werd hierin op een gedeelde achtste plaats het beste meisje.Marieke heeft de laatste tijd veel aan schaken gedaan en is van plan hier nog meer tijd aan te gaan besteden. Zo wil ze volgend jaar een jaar lang aan schaken besteden. Het jaar daarop wil ze technische aardwetenschappen gaan studeren in Delft.

Milan Mostertman werd met 7,5 uit 9 de ongedeelde winnaar van de B-groep. Bart von Meijenfeldt kon qua punten in de laatste ronde nog gelijk komen met Mostertman maar moest daarvoor wel winnen van Evie Warmelink. Aanvankelijk lijkt hem dit nog te gaan lukken, maar de partij eindigt toch met een remise eindspel. Evie mocht door deze zwaarbevochten partij haar  tweede meisjestitel in successie bijschrijven.

De C-groep werd gewonnen door  Zyon Kollen met 7,5 uit 9 door een zege in de laatste ronde op Noud Lentjes. Rosa Ratsma werd hier beste mesije.

Hing Ting Lai wint met 10 punten uit 13 wedstrijden de D-groep. Catheleijne Sanders werd beste meisje en was vrijdag al zeker van de titel.

Jorden van Foreest wint de E-groep. Emily Mes schrijft hier op weerstandspunten de meisjestitel op haar naam.

Meer informatie over het toernooi is hier te vinden.

zondag 2 augustus 2009

Partij Lisa-Twan

Als aanvulling op het voorgaande bericht de partij Lisa-Twan om nog een keer na te spelen.


zaterdag 1 augustus 2009

Euro Chess Tournament geopend


Vrijdag is het  Euro Chess Tournament begonnen.  De eerste drie dagen van het toernooi wordt gespeeld in de Grote Kerk, die open is voor het publiek. Zaterdag en zondag is vóór de kerk ook een schaakmarkt en een doorlopende simultaan schaakwedstrijd. Maandag begint het tweede onderdeel van het Euro Chess Tournament: het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap. Dat wordt gehouden op de campus van de Universiteit Twente. Aan dit toernooi doen rond de 400 jongeren mee. Er wordt gespeeld in vijf leeftijdsgroepen om de titel Open Jeugdschaak Kampioen van Nederland.

Er deed zich tijdens deze eerste wedstrijdronde een opmerkelijk feit voor: Een partij van 109 zetten die tot na acht uur duurde.



Op bovenstaande foto hebben Lisa Schut en Twan Burg nog maar enkele zetten gedaan. Ze wisten toen nog niet dat de partij 109 zetten en meer dan vijfeneenhalf uur zou duren. De partij duurde dus tot na achten.

Twan wist uiteindelijk Lisa mat te zetten na 109 zetten.