woensdag 18 november 2009

Geven reacties even onmogelijk


Helaas heb ik vandaag de mogelijkheid om reacties te geven tijdelijk uit moeten zetten. Vanochtend kwamen er achter elkaar meer dan 100 spamberichten als reactie op de artikelen op Schaakpraat binnen. Hier zitten wij en ook de bezoekers van deze site niet op te wachten.

Het vervelende is dat deze onzin nog redelijk handmatig verwijderd moet worden. Om te voorkomen dat dit dagen werk met zich mee zou brengen is tijdelijk de mogelijkheid om te reageren op berichten uitgeschakeld.

Als bezoeker kunt u overigens nog steeds contact opnemen via de link in het menu rechts. Voorlopig kan deze route ook gebruikt worden voor reacties en verzoeken.

Update
Met de verhuizing naar Blogspot is het probleem (definitief?) opgelost. Ook de site-layout is inmiddels aangepast.

maandag 2 november 2009

Schaken in het nieuws


De laatste tijd lijkt schaken weer wat meer in het nieuws te zijn. Jeugdige kampioenen lijken hierbij te helpen, maar vandaag leek zelfs de voorpagina van het NRC weer prominent over schaken te gaan.

De titel  Sterker vanuit een verloren positie  zag er al veelbelovend uit,en de zin (even verderop) Abdullah had een dame-offer gebracht: politiek heeft de 49-jarige voormalige oogspecialist zijn concurrent Karzai schaakmat gezet  neemt de laatste twijfel weg.

Toch zal duidelijk zijn dat het hier over de verkiezingen in Afghanistan gaat, maar dat geeft niet. Het is duidelijk dat deze beeldspraak het artikel kracht bijzet. Schaken als uitleg bij het nieuws. Leuk.

Ik vraag me wel af of niet-schakers de analogie met het dame-offer begrijpen, voor schakers daarentegen is het in een klap duidelijk. Abdullah deed een slimme zet.