zondag 18 november 2012

Stellingen en mat in zoveel opgaves

De mat in 1, mat in 2 en mat in 3 opgaves werkten al langer volkomen onafhankelijk van de oude site, maar voor de meer dan 4000 schaakopgaves op de stellingen-pagina heb ik dit, vanwege de omvang, toch nog een tijdje uitgesteld. Omdat de oude site steeds slechter bereikbaar werd heb ik dit uiteindelijk toch maar gedaan.

De schaakstellingen vormen een schat aan oefenmateriaal, dat de laatste tijd door de vaste bezoekers erg gemist werd.

donderdag 15 november 2012

NK Rapid voor de jeugd

Zaterdag 17 november wordt in het Auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven voor de 18de keer het Open NK Rapid voor de Jeugd gehouden.
De Technische Universiteit Eindhoven is tevens hoofdsponsor van dit toernooi,
Meer informatie op de toernooisite.

zondag 4 november 2012

Nieuwe schaakchallenges

De volgende slim.nl schaakchallenge zal gehouden worden in Roosendaal op het Jan Tinbergen College op donderdag 29 november 2012.

Daarna is er een SchaakChallenge gepland op 19 december 2012 in het Blariacumcollege te Blerick. Het programma hiervan is al bekend.   Deelname staat open voor iedereen van groep 8 van het Basisonderwijs of klassen 1 t/m 3 van het Voortgezet Onderwijs. Speciale gasten zijn de topschaaksters Tea Lanchava, Anne Haast en schaakicoon Hans Böhm.

woensdag 10 oktober 2012

Vijf spelers naar WK jeugd

Naar het wereldjeugdkampioenschap dat dit jaar van 7 tot en met 19 november in Maribor (Slovenië) wordt gehouden worden vijf Nederlandse spelers afgevaardigd. Dit zijn Lisa Schut (M18), Benjamin Bok (18), Jorden van Foreest (14), Anna-Maja Kazarian (M12) en Robbie Kevlishvili (12). Zij zullen in de Sloveense stad onder begeleiding van Vladimir Chuchelov en Merijn van Delft een gooi doen naar de wereldtitels.

De website van het toernooi: World Youth Chess Championship 2012

dinsdag 14 augustus 2012

Zyon Kollen Open Nederlands Jeugdkampioen

Zyon Kollen is in Borne met een score van 7 uit 9 Open Nederlands Jeugdkampioen in de A-categorie geworden. Weliswaar verloor hij in de vijfde ronde van Jorden van Foreest, maar deze kwam met vier remises uiteindelijk een half puntje tekort.
Cathelijne Sanders werd kampioen bij de meisjes met 4 uit 9.

Mischa Senders (7 uit 9) en Xadya van Bruxvoort (4,5 uit 9) werden kampioen in de B-categorie.

In zowel de C als de D categorie leek de vermoeidheid bij de koplopers tijdens de laatste rondes toe te slaan. Maarten van Harten won de eerste 7 partijen, speelde vervolgens remise en verloor de laatste partij van meisjeskampioene Svetlana Sucikova die tweede werd met 7 uit 9.

Ook Kevin Nguyen won zijn eerste 9 partijen, waarna twee remises en een verliespartij volgden. Zijn laatste partij wist hij echter weer te winnen waarmee hij met 11 uit 13 de achtervolgers ruim voor bleef. Onder deze achtervolgers Sofie Hutll die met 9,5 uit 13 meisjeskampioene werd.

De categorie EF&GH werd gewonnen door Sven ter Stal met 10,5 uit 13. Hij eindigde gelijk met Jonas Hilwerda, maar had de onderlinge partij weten te winnen. Op slechts een halfje achterstand volgt dan Siem van Dael, die hiermee kampioen in de GH werd.
Ilse Geen met 8 uit 13 was het beste meisje in EF en Circe Janse met 6 uit 13 in GH.

zaterdag 30 juni 2012

Inschrijving ONJK geopend

De inschrijving voor de Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen is geopend. Deze zullen net als de afgelopen twee jaar in het Twentse Borne plaatsvinden. Er wordt gespeeld van 6 tot en met 11 augustus op Sportpark 't Wooldrik.

Er wordt gespeeld in zes leeftijdscategoriën:
Groep A t/m 20 jaar - (geboren in 1992 of later)
Groep B t/m 16 jaar - (geboren in 1996 of later)
Groep C t/m 14 jaar - (geboren in 1998 of later)
Groep D t/m 12 jaar - (geboren in 2000 of later)
Groep EF t/m 10 jaar - (geboren in 2002 of later)
Groep GH t/m 8 jaar - (geboren in 2004 of later)

Voor alle groepen is het inschrijfgeld: € 50,00 per persoon, exclusief logies etc. Meer informatie op ONJK.nl.

woensdag 13 juni 2012

SchaakChallenge Etten-Leur

Op dinsdagmiddag 5 juni werd in Etten-Leur een Slim.nl SchaakChallenge gehouden. Na de ontvangst stond hierbij op het programma om te leren schaken binnen een half uur of een schaakles met een bepaald thema te volgen. Daarna volgde een Internet schaaktoernooi of een Playchess workshop, een analyse of simultaan door GM Robin van Kampen en Hans Böhm, een schaaktoernooi, een lezing, waarna uiteindelijk besloten werd met de prijsuitreiking. De deelnemers waren alle leerlingen van VWO-3.

Van het evenement werd onderstaande video gemaakt die op YouTube is geplaatst.

 

zaterdag 19 mei 2012

NK12 Jeugd 2012

Het zit er weer op. De strijd is gestreden en de kampioenen zijn bekend.
Met o.a. zijn overwinningen in de zevende ronde op Anna-Maja Kazarian en in de achtste ronde op Andrew Mensing wist Robby Kevlishvili de titel al na acht ronden veilig te stellen. Hij schreef dit kampioenschap met 8.5 uit 9 op zijn naam. Anna-Maja en Andrew werden tweede en derde.
Ook Cheryl Looijer was bij de meisjes na acht ronden al zeker van het kampioenschap. Sterre Kruijsen en Willeke Knottnerus werden hier respectievelijk tweede en derde.

Hieronder de 'beslissende' partij uit de zevende ronde tussen Anna-Maja en Robby. Het eerste deel van de partij ging overigens niet slecht voor Anna-Maja. Na zet 19 stond Wit duidelijk beter, maar na de 31e zet begint dit duidelijk om te slaan. Interessant in deze partij is verder o.a. de positie na de veertigste zet van wit. Zwart speelde hier 40...Ta6, maar had met een andere zet vrijwel meteen kunnen winnen.

Meer partijen, foto's en uitslagen op de website van het toernooi.

vrijdag 18 mei 2012

NK jeugdschaak t/m 12 jaar

Na twee dagen spelen en met nog een dag te gaan begint zich in de tussenstand van het HiQ Invest NK-D in Rijswijk al een en ander af te tekenen.
Bij de jeugd gaan Robby Kevlishvili en Anna-Maja Kazarian met 5.5 punten aan de leiding op de voet gevolgd door Andrew Mensing met een half puntje minder. Andrew had een wat ongelukkige start van het toernooi maar heeft daarna alles gewonnen.
Bij de meisjes staat Cheryl Looijer aan de leiding met 5.5 punten, gevolgd door Sterre Kruijsen (5 punten) en Feline Waardenburg (4.5 punten).
Morgen zijn er nog drie wedstrijden te gaan, waarna de prijsuitreiking rond 17:30 wordt verwacht.
Zie ook de website van het toernooi voor foto's, standen en partijen.


Cheryl Looijer

maandag 7 mei 2012

NK jeugdschaak 2012

Het NK jeugdschaak 2012 zit er weer op en de nieuwe kampioenen zijn bekend.
Julian van Overdam is de nieuwe jeugdkampioen, Nathalie van der Lende de nieuwe meisjeskampioene, Roger Meng kampioen B-jeugd, Catheleijne Sanders kampioene B-meisjes, Joris Gerlagh kampioen C-jeugd en Cheryl Looijer kampioene C-meisjes.

De verrassingen
De grootste verrassing bij de A-jeugd was Jorden van Foreest, die met zijn rating van 2172 toch maar mooi tweede wist te worden.
Bij de meisjes was dit ongetwijfeld Shannon Vlaar. Met haar bescheiden rating van 1706 wist ze de tweede plaats te veroveren, boven twee spelers met een rating van tegen de 2000.
Ook bij de B-jeugd was de uiteindelijke nummer twee de smaakmaker van dit toernooi. Hing Ting Lai moest met zijn rating van 1970 alleen het onderspit delven tegen de uiteindelijke nummer 1.
Bij de B-meisjes slaagde Halani Vlaming er als enige in geen enkele partij te verliezen. Door de vier remises kwam ze dan uiteindelijk toch nog een half puntje tekort voor de eerste plaats. Gezien haar rating van 1699 zeker geen slechte prestatie.
Bij de C-jeugd eindelijk een outsider die de eerste plaats wist te veroveren: Joris Gerlagh. De laatste partij deed er voor zijn kampioenschap niet meer toe en deze verloor hij dan ook. (?)
Bij de C-meisjes was de grootste verrassing Lola Den Dunnen. Weliswaar eindigde zij op de vierde plaats, maar met een TPR die ver boven haar rating lag.

zaterdag 28 april 2012

NK Jeugd weer begonnen

Vandaag is in het Nova College in Haarlem het NK Jeugd in de categorieën A, B en C weer begonnen. Op de toernooisite zullen naast de uitslagen, standen en verslagen ook een aantal van de partijen live te volgen zijn.

Er is ook een speciale facebookpagina.

Het NK Jeugd duurt tot 6 mei.

zondag 15 april 2012

Schaakpraat is verhuisd


Inmiddels zijn vrijwel alle berichten van Schaakpraat overgebracht naar de nieuwe (blogspot) locatie. Zelfs de mat in 1 en de mat in 3 opgaves zijn al verhuisd. Ook de andere schaakopgaves zijn al op de nieuwe locatie te vinden, maar werken nog niet altijd volledig onafhankelijk van de oorspronkelijke site.

De bezoekers die de oude site willen bezoeken worden voorlopig automatisch doorgelinkt naar de nieuwe locatie, maar het wordt aanbevolen de links en bookmarks aan te passen.


zaterdag 14 april 2012

Een mat in vier


Vandaag een (redelijk eenvoudige) mat in vier stelling als aanvulling op de vele schaakopgaves op deze site.

FEN: r1bn1k1r/ppp2ppp/1b1p3n/2qNp1N1/2B1P2Q/2PP4/PP4PP/R1BK1R2 w - - 0 1

zondag 8 april 2012

Alie Kalverda

In onze serie over bijzondere schaaksets passen deze schaakstukken van Alie Kalverda natuurlijk perfect. Meer foto's van het werk van deze kunstenaresse evenals foto's van de afzonderlijke stukken zijn op haar website te vinden.

Zwarte schaakstukken Alie Kalverda

donderdag 29 maart 2012

Inschrijving Euro Chess Tournament 2012

De Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen zullen net als de afgelopen twee jaar in het Twentse Borne plaatsvinden. Er wordt gespeeld van 6 tot en met 11 augustus op Sportpark 't Wooldrik.

Er zijn zes leeftijdscategorieën (A t/m F), waarbij de jongste categorieën E (t/m 10 jaar) en F (t/m 8 jaar) in een groep spelen. In alle groepen wordt ingedeeld volgens het zwitsers systeem. Er wordt gespeeld met Fischer-tempo. De groepen D en EF spelen 13 ronden. Alle andere groepen spelen 9 ronden.
Voor alle groepen is het inschrijfgeld: € 50,00 per persoon, exclusief logies etc.
Titelhouders (GM, WGM, IM, WIM, FM) die mee willen spelen in de A-groep hoeven geen inschrijfgeld te betalen.

Er wordt door de organisatie nog geprobeerd om dit jaar wel internet voor de bezoekers, ouders en begeleiders te regelen.

Nadere informatie is te vinden op de website van het Open Nederlands JeugdKampioenschap: http://www.onjk.nl.

woensdag 21 maart 2012

Dan toch maar verhuizen?

Plotseling blijkt Schaakpraat op de bekende locatie niet meer toegankelijk te zijn. Tja, dat is natuurlijk het risico met gratis hosting providers, maar het blijft vervelend.

Dus nu dan toch maar alles overzetten naar deze nieuwe locatie?
Het ligt wel in de bedoeling, maar het blijft een hoop werk, zeker nu een deel van de eerdere testposts met schaaklessen en partijen niet meer blijken te werken.
Ik zal eens kijken naar de methode om schaakpartijen te publiceren van ChessPublishing. Deze ziet er in ieder geval veelbelovend uit.

Update 22 maart
Inmiddels is de les over openingsvallen in het Siciliaans aangepast. Deze werkt nu weer. Nu de rest nog.

Update 23 maart
Inmiddels werken alle posts op deze "nieuwe" site weer. Nu nog de posts van de oude site allemaal omzetten.

Wordt vervolgd.

zondag 18 maart 2012

18e J. de Kluyver Jeugdschaaktoernooi

Op zaterdag 14 april 2012 wordt voor de 18e keer het J. de Kluyver Jeugdschaaktoernooi van Spijkenisse gehouden. Dit is een van de grootste jeugdtoernooien van Nederland en er doen ook elk jaar spelers uit het buitenland mee. Het toernooi is een heel gezellig, spannend en sfeervol toernooi en is geschikt voor elk niveau schaker, van huisschaker of schoolschaker tot landelijke top.

Er wordt gespeeld in 5 leeftijdscategorieën. Waarvan de oudste voor spelers t/m 25 jaar en begeleiders is. Deelnemers hoeven geen lid te zijn van een schaakvereniging en krijgen consumptiebonnen voor popcorn, ijs en suikerspin.

Meer informatie en aanmelden kan via de website van Schaakvereniging Spijkenisse.

zondag 8 januari 2012

Phiona Mutesi

In de weekendeditie van het NRC is dit weekend meer schaaknieuws te vinden dan gebruikelijk. Naast de wekelijkse schaakcolumn van Hans Ree is dit keer ook een meer dan paginagroot artikel te vinden over Phiona Mutesi. Phiona groeide op in de sloppenwijken van Katwe in Oeganda. Ze weet niet precies wanneer ze geboren is, maar waarschijnlijk in 1995 of 1996. In het NRC-artikel wordt 1996 genoemd, maar in eerdere krantenberichten wordt vaker 1995 genoemd. Ze leerde schaken, werd in 2007 en de daarop volgende jaren landelijk kampioen bij de junioren, deed in 2010 op bord twee van de nationale ploeg mee aan de Olympiade in Rusland en was de jongste persoon ooit die erin slaagde het Afrikaanse schaakkampioenschap te winnen.
Vanuit schaakoogpunt opmerkelijk, omdat ze volledig op instinct speelt. Ze kent geen openingen. Geld voor schaakboeken was er niet en bovendien kon ze ook niet lezen.
Vanuit andere gezichtspunten opmerkelijk is natuurlijk vooral het verhaal dat iemand door middel van schaak de sloppenwijken uit Kampala weet te ontvluchten.
Op internet is er veel meer over haar te vinden. Zie bijvoorbeeld dit artikel over The Queen of Katwe.