dinsdag 13 maart 2007

Openingsadvies


Schaakopeningen

Wat is een goede opening om snel te winnen?
Welke opening kan ik het beste leren?

Het is niet zo eenvoudig om dit soort vragen te beantwoorden.
In het algemeen zijn vooral beginnende spelers erg gefocuseerd op de opening, terwijl het goed leren schaken in eerste instantie vooral een kwestie van tactiek is.
Toch kun je dit niet als een voldoende antwoord beschouwen, zeker niet tegenover een speler die net in een openingsval is getrapt. En dus leren we allemaal het Herdersmat en nog veel belangrijker hoe je je hiertegen kunt verdedigen. Openingsvallen zijn leuk om te bekijken en bevatten ook bijna altijd een aantal interessante tactische combinaties.

Voordat je iemand een goede suggestie voor een opening kunt geven moet je eigenlijk weten wat voor soort speler het is. En dan nog blijft een dergelijk advies lastig.
Het belangrijkste advies is dan ook dat iemand iets moet kiezen en daar dan een tijd aan vast blijven houden. Het is normaal dat je bij een nieuwe opening in het begin meer partijen verliest. Dit oefenen met openingen kan natuurlijk ook door partijen te spelen op Internet. Pas na het langer spelen van een opening wordt duidelijk welke elementen belangrijk zijn. Doordat een loper ingesloten dreigt te worden ontdek je als het ware wat je een volgende keer moet proberen te bereiken of zien te voorkomen.

Ik vind dat iemand eerst vooral open openingen moet spelen, omdat hierbij juist die tactische kennis zo van pas komt. Omdat met name bij de jeugd hierdoor in het Italiaans vaak een soort van symmetrisch en saai soort van partij op het bord dreigt te komen is het van belang hierbij een variatie te kiezen die de symmetrie doorbreekt. Ook het Spaans of Schots leidt hierbij vaak tot wat leukere partijen.

Zodra men deze openigen goed onder de knie heeft is het goed voor de ontwikkeling om gambieten te gaan spelen. Hierdoor ontstaat een beter gevoel voor de waarde van tempi ten opzichte van een pion. Wat betekent een ontwikkelingsvoorsprong nu echt?
En vroeg of laat zou ook iedere serieze schaker aandacht moeten besteden aan het Siciliaans.
Afhankelijk van de speelstijl komen hier dan ook al snel de gesloten openingen bij. Mijn advies zou zijn om een openingsrepertoire wel in deze volgorde op te bouwen. Dus eerst Italiaans, maar overschakelen op Spaans of Schots als het saai dreigt te worden, vervolgens een paar gambieten gevolgd door de halfgesloten openingen en het Siciliaans. Pas als laatste zou ik overstappen op de gesloten openingen.

Het belangrijkste advies blijft echter dat je een tijdlang aan eenzelfde opening blijft werken. Wellicht ten overvloede: het gaat bij een opening niet om de reeks van zetten, maar om de ideeen en de thema's die voor die opening karakteristiek zijn.

Geen opmerkingen: