maandag 28 mei 2007

ENCI Limburg Open


De eerste ENCI Limburg Open is zojuist gewonnen door Leonid Kritz, na in de laaste ronde Robin Swinkels te hebben verslagen.  Martijn Dambacher is de hoogst geeindigde Nederlandse speler geworden.

Omdat de hoogst geeindigde deelnemer van Limburg tevens de titel Limburgs Kampioen 2007 krijgt is ook deze titel dus voor Martijn.

De vijf hoogst geeindigde spelers:

  1. GM Kritz, Leonid  6.0 GER
  2. GM Berg, Emanuel  5.5 SWE 
  3. GM Schebler, Gerhard  5.5 GER 
  4. GM Rogers, Ian  5.5 AUS 
  5. IM Luch, Michal A 5.5 POL


De B-groep kende een Roemeense winnaar (Ungureanu), maar hier was wat discussie over de rating. Deze koning van het B-circuit is niet in de huidige FIDE-lijst te vinden, maar had voor de lijst van april nog een rating van 2137. Als een zeer sportief gebaar besloot hij overigens afstand te doen van het prijzengeld. Hij won nog wel een fles wijn.

Zie voor meer informatie over het toernooi de website van het toernooi.

zondag 27 mei 2007

Schaakstukkenmuseum


Op deze site staan af en toe wel eens foto's van bijzondere schaakborden en schaakstukken. Voor degenen die meer bijzondere schaakspelen uit alle delen van de wereld willen zien is een bezoek aan het schaakstukkenmuseum in Rotterdam zeker de moeite waard.

Dit museum is pas een goed jaar geleden geopend en bevindt zich naast de centrale bibliotheek op de Overblaak 94 in de bekende kubuswoningen. Meer informatie over openingstijden en dergelijke is op de  website van dit museum te vinden.

Schaakstukkenmuseum


vrijdag 25 mei 2007

Schaakpuzzel met lopers


Soms is het leuk om eens even een ander soort puzzel op het schaakbord op te zetten.
Voor de volgende puzzle gebruiken we maar een deel van het bord, namelijk 5 bij 4 velden.


De bedoeling van deze puzzel is om via de gebruikelijke loperzetten de witte en zwarte lopers van plaats te laten wisselen, maar dan zonder een loper op een veld te zetten dat hij door een loper van de andere kleur geslagen kan worden.

Je mag willekeurig veel zetten achter elkaar met wit of met zwart doen, dus het hoeft niet om en om.

Veel succes.

Het commentaar kan gebruikt worden voor vragen, suggesties en oplossingen.

dinsdag 22 mei 2007

Schaaktekeningen


Na een tijdje terug watschaakkunst foto's op deze site te hebben gezet is het nu de beurt om belangstellenden even te wijzen op de schaaktekeningen van Pia Sprong.

In haar webwinkel zijn o.a. tekeningen van Corus 2007 te vinden en te bestellen. Onderstaande tekening is hiervan een voorbeeld.



L'Ami - Smeets (Grootmeestergroep B, Corus 2007)

Tekening Pia Sprong

zondag 20 mei 2007

De slechtst mogelijke zet


Je hoort een schaker wel eens zeggen, dat hij in een bepaalde stelling alles had mogen spelen, behalve de zet die hij speelde. Hij speelde de slechtst denkbare zet. Maar wat is nu eigenlijk de slechtste zet?

In the worst possible move, aflevering 334 van Open chess diary, definieert Tim KrabbĂ© de slechtst mogelijke zet als de zet die tot gevolg heeft dat de speler onmiddelijk zelf matgezet wordt, terwijl alle andere zetten mat in 1 zijn.
De slechts mogelijke zet is dan zo'n zet in die stelling waarbij het aantal mogelijke zetten maximaal is.

In de diverse naschriften die sinds de originele verschijningsdatum van dit stukje (4 januari 2007) zijn toegevoegd passeren steeds stellingen met nog meer zetten de revue. En op 8 maart verscheen zo de volgende, door Joaquim Crusats gecomposeerde, stelling.


Wit kan hier kiezen uit maar liefst 178 reglementaire zetten, waarvan er 1 direct verliezend is en alle andere 177 zetten mat in 1 of mat in 2 zijn. De 177 winnende zetten zijn dus niet allemaal mat in 1, maar de stelling is toch wel heel bijzonder te noemen. Het aantal zetten komt bijvoorbeeld wel erg dicht in de buurt van het maximum aantal zetten dat in een legale stelling mogelijk is. Tot op de dag van vandaag ligt het maximum van de hiervoor bedachte stellingen nog steeds op 218. Recordhouder met deze, in het volgende diagram weergegeven, stelling is Nenad Petrovic en hij heeft dit record al sinds 1964 op zijn naam staan.

vrijdag 18 mei 2007

Pionneneindspel met meer pionnen

Voortbouwend op het eindspelletje uit het vorige bericht staan in de beginstelling van onderstaand diagram een aantal extra pionnen op het bord. Op het eerste gezicht lijkt het misschien ook wel remise. Beide spelers hebben evenveel pionnen en de witte koning lijkt het druk genoeg te hebben met de e-pion van zwart. We zullen zien dat deze stelling gewonnen is voor wit. Wit zal achtereenvolgens de e-pion winnen en vervolgens een doorbraak forceren. Wit moet het wel goed spelen, want een zet als 1.Ke3?? is direct verliezend.

woensdag 16 mei 2007

Twee tegen 1


Het is weer tijd voor een eindspelletje. Dit keer heeft wit twee pionnen en zwart 1. In de beginstelling is wit aan zet, maar de stelling is ondanks de pluspion remise. Toch moet je bij deze stelling goed opletten waar de pionnen precies staan, want 2 rijen verder is het wel degelijk gewonnen voor wit. We zullen eens even kijken hoe dat zit.


Belangrijk aan dit eindspel is vooral om in te zien dat dit twee rijen verder dus echt wel een gewonnen eindstelling voor wit oplevert. Speel dat zelf anders nog maar een keertje na.

Als je het lesmateriaal over de enkele pion nog even na wil kijken kun je het beste bij het eenvoudig pionneneindspel of de sleutelvelden beginnen.

zondag 13 mei 2007

Schaakkunst (4)


Voorlopig de laatste foto uit de Schaakkunst tentoonstelling, die als een van de nevenactiviteiten van het NK Jeugd in Venlo werd georganiseerd.



Schaakkunst tijdens het NK Jeugd.

vrijdag 11 mei 2007

Schaakkunst (3)


Nog een foto uit de Schaakkunst tentoonstelling, maar hoewel ik de foto's op deze site best mooi uit vind pakken wordt het voor mijn gevoel toch tijd met deze serie te stoppen.

De volgende foto wordt dan ook de laatste uit deze Schaakkunst serie.

Schaakkunst

Schaakkunst tijdens het NK Jeugd.

donderdag 10 mei 2007

20.000 bezoekers


En zo zijn we bijna ongemerkt de 20.000 bezoeken gepasseerd.

Op 8 maart hadden we de 10.000 bezoeken bereikt, dus de laatste twee maanden zijn er zo'n 10.000 bezoeken aan  Schaakpraat gebracht.


woensdag 9 mei 2007

Schaakkunst (2)


Nog een foto van een van de vijftigtal kunstwerken, die tijdens het NK jeugd werden tentoongesteld.
Als begeleider heb je tijd genoeg om hier eens een keer op je gemak naar te kijken.

Door de spiegeling in het glas is op de foto meteen een deel van de speelzaal (van de B en C) te zien. Door de spiegeling is het kunstwerk natuurlijk minder goed te zien, maar ik vind het ook juist wel een extra mystiek effect aan de foto geven.

Schaakkunst en reflectie van speelzaal

Schaakkunst tijdens het NK Jeugd.

maandag 7 mei 2007

Een mat in 2 op het NK Jeugd


Tijdens het NK voor de jeugd tot 20 jaar kwam na de 86e zet in de vierde ronde bij de partij tussen Dirk van Dooren en Twan Burg de volgende stelling op het bord. Het is een mat in twee stelling en als je eenmaal weet dat het mat in twee is zul je de oplossing waarschijnlijk wel vinden.

Anders kun je natuurlijk altijd nog bij de partijen kijken, want Dirk zag het mat in twee ook.

Meer mat in twee stellingen zijn te vinden via de links aan de rechterzijde, de navigatiebalk bovenin of door door op de link te klikken.

Schaakkunst


Zoals beloofd een foto van een van de schilderijen zoals die in Venlo tijdens het NK Jeugd was te zien.

Tijdens dit toernooi had Schaakkunst de speelzalen een vrolijker aanzien gegeven door middel van een vijftigtal kunstwerken die onder het thema schaken zijn te plaatsen.

Schaakkunst bij de kantine

Schaakkunst tijdens het NK Jeugd (bij de kantine).

zondag 6 mei 2007

NK jeugd


Het NK Jeugdschaak in Venlo zit er weer op. Alles is gespeeld en de kampioenen zijn bekend. In de categorie C-meisjes was hiervoor nog wel een barrage nodig. Deze barrage tussen Myrre Hortensius en Naomi Snikkers die bij de C-meisjes gelijk eindigden met 7 punten is zojuist in het voordeel van Myrre beslist.

Het toernooi was dit jaar sterk bezet, wat in andere jaren wel eens anders is geweest.
Wouter spoelman wist in dit sterke deelnemersveld het kampioenschap te winnen met 8,5 uit 9 en een TPR van maar liefst 2710.  Meisjeskampioene werd Martine Middelveld.
De volledige uitslagen van alle categorieen, de verslagen en de partijen zijn te vinden op de website van het toernooi.

Het toernooi werd, na een aantal jaren Schagen, voor het eerst in Venlo gehouden en de organisatie verdient het compliment dat ze ditzelfde hoge niveau heeft weten neer te zetten. Een aantal dingen waren anders en sommige daarvan vind ik persoonlijk beter en andere weer wat slechter.

De locatie op zich is vrijwel ideaal te noemen. Alle spelers hebben voldoende ruimte en voor het publiek is het wel leuk dat alles zich in hetzelfde gebouw afspeelt. Ook de mogelijkheid om gebruik te maken van PCs is net als in Schagen geweldig.

Ook de nevenactiviteiten leveren op zjn minst mooie plaatjes op, maar hier lijkt voor de communicatie via de website nog wel een verbetering mogelijk. Voor mijn gevoel zouden meer en grotere foto's de kwaliteit van dit toernooi beter tot zijn recht laten komen, maar misschien komt er binnenkort nog wel wat meer op de website. De uitgebreide dagverslagen met alle partijen en vele diagrammen, die in de vorm van PDF documenten via de Website zijn te bekijken, springen er hierbij weer positief uit.

En wat betreft de foto's van bijvoorbeeld Schaakkunst. Ik zal de komende dagen, ter illustratie, wel een paar fotootjes op Schaakpraat zetten, zoals dat eerder ook al met de schaakborden is gebeurd.

dinsdag 1 mei 2007

Schaakbord in etalage


Nog een schaakbordje in een etalage. Op de toernooisite van het NK zijn inmiddels ook een aantal foto's van deze etalages te vinden, maar deze geven meer het overzicht van de gehele etalage terwijl we ons hier meer op de (foute) opstelling van de stukken richten.


Nog een schaakbord in een etalage in Venlo.