maandag 15 mei 2006

De verliezer



Zoals bij vele sporten is er weinig waardering voor de verliezer. Toch mag de rol van deze persoon zeker niet onderschat worden. Zoals er winnaars moeten zijn, moeten er ook verliezers zijn en tegenover elke gewonnen partij staat een verloren partij.
Stel dat de verliezer van het toernooi of de slechtste speler van een club er mee op zou houden. Dan zou er weer iemand anders deze rol op zich moeten nemen. En dit is zeker geen gemakkelijke rol. Zelden krijg je complimenten en soms wordt nog eens haarfijn uit de doeken gedaan, dat dat niet zo slim was.

Toch zijn er ook verliezers in allerlei soorten. De winnaar van het ene toernooi kan de verliezer van het volgende zijn. En bij schaken geldt altijd nog dat een winstpartij op een veel sterker geachte speler dubbel zoet smaakt. Op zo'n moment worden de rollen omgedraaid. De als laatste geeindigde speler kan zich best een overwinnaar voelen, omdat hij gewonnen heeft van een veel sterkere speler en deze wellicht zelfs van een toernooioverwinning heeft afgehouden.

Dit zijn de momenten waarop we onze verliezers in het zonnetje kunnen zetten, opdat ze er weer een tijdje tegenaan kunnen. Uiteindelijk moet er het komende jaar weer veel verloren worden.

donderdag 4 mei 2006

Schaaklinks


Ik zou hier natuurlijk een hele lijst met schaaklinks neer kunnen zetten, maar in er zijn al zoveel sites waar dit is gebeurd. Vandaar dat ik me beperk to een paar sites waar erg veel links te vinden zijn.

Voorbeelden van dit soort sites zijn schaken.startkabel.nl, en op de KNSB website de linkspagina. Verder is er bijvoorbeeld schaaklinks.jouwpagina.nl. Overige interessante links moeten dan maar in de reacties op dit artikel worden toegevoegd.



Als extra aanvulling:

Het nederlandse forum op schaakgebied geeft behalve de laatste nieuwtjes (tussen het geklets door) ook een aantal interessante links. Men beperkt zich hier tot slechts een paar links, maar daarin zit wellicht juist de kracht.

woensdag 3 mei 2006

Schaken voor beginners



Schaken is een bijzonder leuk spel dat wordt gespeeld door miljoenen mensen over de hele wereld.

Bovenstaande regels zijn te lezen op Schaken voor beginners, een site vooral gericht op jeugdige spelers, waar de beginselen van het schaakspel worden uitgelegd.

De site beperkt zich tot deze eerste beginselen, probeert kinderen enthousiast te krijgen voor het schaken en aan te moedigen om vervolgens eens een kijkje te gaan nemen bij een schaakclub in de buurt. Ook hiervoor zijn veel links op de site opgenomen.

Bij  schaakpraat zullen in de loop der tijd veel schaaklessen te vinden zijn, maar deze zullen meer gericht zijn op de gevorderde spelers.

dinsdag 2 mei 2006

Magnus Carlsen



Magnus wint DSB Tweekamp in tiebreaks

Tijdens het NK Jeugdschaken in Schagen is gisteren als een van de nevenactiviteiten een tweekamp tussen Magnus Carlsen, de jongste grootmeester ter wereld, en Loek van Wely gehouden.

Omdat de vierde partij van de in Schagen gehouden tweekamp in remise eindigde kwam de eindstand dus te staan op 2-2 en moesten tiebreaks de doorslag geven. Hiervoor werden vier partijen gespeeld met vijf minuten op de klok en een bijtelling van twee seconden per zet.
Dit tempo leek een duidelijk voordeel voor de jonge Noor op te leveren, of zou hij zich hier gewoon erg thuis voelen in deze Magnus-veste. Na drie partijen Na drie partijen was de strijd met 2½ punten voor Magnus Carlssen eigenlijk al beslist, maar Magnus wilde perse nog een vierde partij spelen en ook deze werd door hem gewonnen.

maandag 1 mei 2006

Het etalagebord



Zeker als in een stad een groot schaakevenement wordt gehouden zijn er in veel etalages schaakborden te vinden. Een schaakbord met daarop een aantal stukken is dan ook een mooi decoratief element. Meestal staat er een soort van beginstelling op het bord. Een soort beginstelling, want als je nog een keer goed kijkt blijkt er bijna altijd iets mee aan de hand te zijn. Het bord is gedraaid, de dame en koning zijn verwisseld of de lopers met de paarden.

Zou zo'n winkelier nu echt niet weten hoe die beginopstelling eruit ziet?

Iemand die wat van schaken weet en iets in de winkel gaat kopen is soms zo behulpzaam om even de juiste beginstelling van het edele schaakspel uit te leggen.
Er wordt vriendelijk en belangstellend geluisterd. De klant rekent af en verlaat de winkel.
De winkelier denkt 'Het werkt echt' en de opstelling op het bord blijft ongewijzigd.