maandag 15 mei 2006

De verliezer



Zoals bij vele sporten is er weinig waardering voor de verliezer. Toch mag de rol van deze persoon zeker niet onderschat worden. Zoals er winnaars moeten zijn, moeten er ook verliezers zijn en tegenover elke gewonnen partij staat een verloren partij.
Stel dat de verliezer van het toernooi of de slechtste speler van een club er mee op zou houden. Dan zou er weer iemand anders deze rol op zich moeten nemen. En dit is zeker geen gemakkelijke rol. Zelden krijg je complimenten en soms wordt nog eens haarfijn uit de doeken gedaan, dat dat niet zo slim was.

Toch zijn er ook verliezers in allerlei soorten. De winnaar van het ene toernooi kan de verliezer van het volgende zijn. En bij schaken geldt altijd nog dat een winstpartij op een veel sterker geachte speler dubbel zoet smaakt. Op zo'n moment worden de rollen omgedraaid. De als laatste geeindigde speler kan zich best een overwinnaar voelen, omdat hij gewonnen heeft van een veel sterkere speler en deze wellicht zelfs van een toernooioverwinning heeft afgehouden.

Dit zijn de momenten waarop we onze verliezers in het zonnetje kunnen zetten, opdat ze er weer een tijdje tegenaan kunnen. Uiteindelijk moet er het komende jaar weer veel verloren worden.

Geen opmerkingen: