maandag 23 oktober 2006

Franse ruilvariant met 4.Pf3


Stelling


Op ChessCafe is veel schaakmateriaal te vinden, zoals bijvoorbeeld deze eindspelstudies.
Zo ook de volgende stelling.

Probeer maar eens (als wit) te winnen.
De stukken kunnen verzet worden met de muis.
Zodra je de goede zet gevonden hebt (of na drie foute pogingen) verschijnt de volledige oplossing rechts van het bord in beeld.

zondag 22 oktober 2006

Milner-Barry


zaterdag 21 oktober 2006

Stelling




Een probleem van de week, zoals dat op Chessville te vinden is.


vrijdag 20 oktober 2006

Franse doorschuifvariant


Door de pion in het centrum direct door te schuiven krijgt wit meer ruimte in zowel het centrum als op de koningsvleugel. Hierdoor kan zwart de koningsvleugel moeilijker ontwikkelen en creeert wit hier mogelijkheden voor een stukkenaanval of een pionnenopmars.

Het succes hiervan is afhankelijk van de mate waarop het wit zal lukken dit wat overmoedige centrum, en vooral de basis bij d4, te handhaven. Zwart zal dit zowel met de meeste van zijn stukken als zetten zoals ...c5 en ...f6 proberen te ondermijnen. En hoewel het zwart meestal niet zal lukken dit centrum volledig te verwoesten, blijkt het vaak al voldoende om genoeg druk op d4 en e5 uit te oefenen om de witte stukken in verdedigende posities te dwingen.

Door de gesloten structuur is het voor wit moeilijk om zwakke plekken in de zwarte stelling te vinden die gemakkelijk aangevallen kunnen worden en richting eindspel heeft zwart vaak het voordeel vanwege het zwakke d4 en het feit dat zwart meestal controle over de c-lijn heeft.

donderdag 19 oktober 2006

Stelling


Wit speelt en wint.


Dit keer een stap 7 stelling van de site van de stappenmethode. Vrijwel elke week zijn hier nieuwe opgaves t/m stap 8 te vinden.

woensdag 18 oktober 2006

Stelling


Wit speelt en wint.




Een redelijk lastige opgave. Merk op dat het na 1. Kg3 Kh1, 2. Txg2 pat is. Kom je er echt niet uit dan is het antwoord als reactie op dit bericht te vinden.

Franse ruilvariant met 4.Ld3 Ld6



Franse ruilvariant met 4.Ld3 Ld6

In de ruilvariant van het Frans is 4.Ld3 nog steeds een van de meestgespeelde zetten, maar is zeker niet onaangenaam voor zwart.

Wat betreft de rokade aan de andere zijde lijkt het er op dat het spel op de koningsvleugel over het algemeen voorspoediger verloopt dan de tegenaanval op de damevleugel.

Overigens wordt in deze variant ook door zwart vaak kort gerokeerd, soms uitmondend in zeer interessante partijen.

Op het bordje boven staat de stelling na 1.e4 e6 2.d4 d5 3.exd4 exd4 4.Ld3 Ld6 5.Pf3 Pe7

maandag 16 oktober 2006

De ruilvariant van het Frans



1.e4 e6 2.d4 d5 3.exd4 exd5


De ruilvariant van het Frans heeft de naam remiseachtige partijen op te leveren, maar is eigenijk alleen maar remise als beide spelers hier genoegen mee nemen. Hoewel wit het voordeel van de extra zet heeft is het vaak zwart die in staat is de symmetrie te doorbreken en de partij te compliceren.

De belangrijkste voortzettingen zijn: 4.Ld3, 4.c4, 4.Pf3, 4.Df3 en 4.Lf4, waarvan de laatste twee weinig gespeeld worden.

De sterkere speler zal de symmetrie proberen te doorbreken door aan de andere kant te rokeren. Hieruit volgen vaak partijen, waarbij aan beide kanten de pionnen de koningsvleugel bestormen. In het algemeen moeten beide spelers zich niet bezighouden met het plaatsen van een toren op de open e-lijn, omdat de invalspunten in het vijandelijke kamp over het algemeen oververdedigd zijn. Vandaar dat het beter is de tijd te besteden aan actief spel op een van de vleugels.

Een standaardmanier voor zwart om van de slechte loper af te komen is om deze te ruilen met ...Lf5, vaak ondersteund door een paard op e7 en, indien nodig, een dame op d7. Zwart kan iets soortgelijks doen met Lf4.

Een vroege ontwikkeling van wit's dame naar f3 of h5 kan effectief zijn als het paard al gekozen heeft voor e7, omdat het dan niet meer naar f6 kan gaan om zetten zoals ...Lg4 te ondersteunen en de dame op te jagen. De witte dame oefent dan een vervelende druk uit op de lichte velden van de koningsvleugel (d5, f5, f7 en h7).
Zwart kan natuurlijk iets dergelijks doen met ...Df6 of ...Dh4.

Een ander plan voor zwart bestaat uit het vooruitschuiven van de c-pion naar c4, waardoor een ruimtevoordeel op de damevleugel ontstaat. De normale reactie hierop van wit is een onmiddelijk b2-b3, waarna zwart kan kiezen om de spanning te handhaven met b5 of op te heffen met cxb3. In beide gevallen kunnen strategisch complexe stellingen ontstaan vanwege de verzwakte donkere velden of de hangende pionnen op de damevleugel.