maandag 9 april 2007

Superschaak


Schaken op hoog niveau is tegenwoordig alleen mogelijk met een grondige kennis van de openingstheorie. Doordat deze de laatste jaren sterk in omvang is toegenomen speelt deze volgens en aantal spelers een te grote rol.

Als oplossingen hiervoor zijn nieuwe schaakvarianten bedacht zoals Fisher Random Chess en Superschaak.

Bij Superschaak wordt gespeeld met een aantal nieuwe stukken die andere zetten mogen doen. De meeste van dit soort nieuwe stukken zijn een combinatie van twee bekende stukken. Zo mag een amazone zowel paardzetten als damezetten doen. De keizerin mag als een toren of als een paard, de prinses als een loper of een paard en de veteraan als een koning of een paard. met deze vier hier genoemde stukken wordt ook het Nederlands Kampioenschap Superschaak gespeeld.



Wat de loop van de stukken betreft zal dus iedereen die wel eens een keertje kannibalenschaak heeft gespeeld hier al wat ervaring mee hebben. Zie ook het eerder bericht over kannibalenschaak.
Omgekeerd kunnen de stukken dus ook bij het kannibalenschaak worden gebruikt.
In de figuur is de amazone te zien.

Behalve met de introductie van de nieuwe stukken wijkt superschaak af van het normale schaken omdat vooraf ook steeds een andere beginpositie wordt opgezet.

Geen opmerkingen: