zondag 10 februari 2008

Nieuw ratingsysteem KNSB


Op 1 februari is er niet alleen een nieuwe ratinglijst gepubliceerd maar is er tevens een nieuw systeem ingevoerd voor het berekenen van de ratings. Dit lijkt nu meer op het FIDE-systeem, maar is toch nog niet helemaal hetzelfde.

De totstandkoming van de nieuwe ratings is hiermee wel wat doorzichtiger geworden, voornamelijk doordat geen gebruik meer wordt gemaakt van iteratie. Je hebt dus gewoon te maken met de rating van je tegenstander, zoals die was bij aanvang van het evenement. Met behulp van de ratingregels is nu precies te bepalen wat je nieuwe rating wordt. Hoe groot die behoefte nu pecies is is moeilijk in te schatten, maar het is natuurlijk wel positief dat de berekening van de ratings controleerbaar is.
Een gevolg van het niet meer itereren is natuurlijk de wijziging dat bonds- en clubcompetities bij voorkeur per ratingperiode worden aangeleverd, zoals op de KNSB site staat te lezen. Het [i]per voorkeur[/i] klinkt weliswaar een beetje vaag, maar op zich is het een verbetering dat een nieuwe rating niet tot stand komt op basis van relatief oude partijen.
Dit seizoen mogen de competities nog steeds in zijn geheel aangeleverd worden.

Meer informatie is te vinden op de ratingpagina van de KNSB. Hier is ook een programma (van Jan Schut) te vinden, waarmee alle resultaten die meetelden voor deze laatste ratinglijst evenals de berekening is te bekijken.

Geen opmerkingen: