donderdag 28 december 2006

10.000 stellingen





Vandaag zijn we op Schaakpraat de 10.000 stellingen  gepasseerd.    Er zijn dus inmiddels meer dan 10.000 opgaven op te lossen Als je hier een minuut per stelling voor uittrekt heb je er zo'n 7 dagen voor nodig om alle stellingen opgelost te krijgen, aangenomen dat je geen behoefte aan slaap, eten of drinken hebt.

Het aanbod zal langzamerhand nog wel verder groeien en we zullen proberen om wat meer mogelijkheden in te bouwen om te kiezen voor een bepaald soort stellingen.
Op het moment lijkt het aanbod overigens al ruim voldoende om de jeugdspelers voldoende oefenmateriaal te bieden.

zondag 17 december 2006

Website



De laatste tijd zijn er wat minder nieuwe berichten op deze site verschenen, maar aan de lay-out is des te meer veranderd.
Verder is er ook nog een  pagina gemaakt die andere sites binnen een frame kunnen gebruiken om schaakopgaves aan hun site toe te voegen. Zolang de link naar deze site maar behouden blijft is iedereen vrij dit te gebruiken. [Helaas is deze mogelijkheid met de verhuizing naar Blogspot verdwenen.]
Het ligt in de bedoeling om hier binnenkort nog een mogelijkheid neer te zetten om dit zonder frames te kunnen gebruiken.
Al met al hebben de vorderingen op deze site op het moment meer te makien met PHP in het algemeen en aanvullingen op SPHPBLOG in het bijzonder dan met schaken.

Suggesties voor deze site en leuke stukjes zijn overigens nog steeds welkom. Het is mogelijk deze te mailen via de contactmogelijkheden op deze site.

woensdag 6 december 2006

Stellingen



De stellingen van dit moment.


Op deze plaats stonden bij ieder bezoek aan deze site weer twee nieuwe diagrammen klaar.
De opgave is steeds: Doe een zet en win.

Inmiddels is dit vervangen door twee vaste stellingen en kunnen de continue varierende schaakopgaves (met oplossingen) op de vaste pagina's worden gevonden. Zie hiervoor de links bovenin de navigatiebalk;

maandag 23 oktober 2006

Franse ruilvariant met 4.Pf3


Stelling


Op ChessCafe is veel schaakmateriaal te vinden, zoals bijvoorbeeld deze eindspelstudies.
Zo ook de volgende stelling.

Probeer maar eens (als wit) te winnen.
De stukken kunnen verzet worden met de muis.
Zodra je de goede zet gevonden hebt (of na drie foute pogingen) verschijnt de volledige oplossing rechts van het bord in beeld.

zondag 22 oktober 2006

Milner-Barry


zaterdag 21 oktober 2006

Stelling




Een probleem van de week, zoals dat op Chessville te vinden is.


vrijdag 20 oktober 2006

Franse doorschuifvariant


Door de pion in het centrum direct door te schuiven krijgt wit meer ruimte in zowel het centrum als op de koningsvleugel. Hierdoor kan zwart de koningsvleugel moeilijker ontwikkelen en creeert wit hier mogelijkheden voor een stukkenaanval of een pionnenopmars.

Het succes hiervan is afhankelijk van de mate waarop het wit zal lukken dit wat overmoedige centrum, en vooral de basis bij d4, te handhaven. Zwart zal dit zowel met de meeste van zijn stukken als zetten zoals ...c5 en ...f6 proberen te ondermijnen. En hoewel het zwart meestal niet zal lukken dit centrum volledig te verwoesten, blijkt het vaak al voldoende om genoeg druk op d4 en e5 uit te oefenen om de witte stukken in verdedigende posities te dwingen.

Door de gesloten structuur is het voor wit moeilijk om zwakke plekken in de zwarte stelling te vinden die gemakkelijk aangevallen kunnen worden en richting eindspel heeft zwart vaak het voordeel vanwege het zwakke d4 en het feit dat zwart meestal controle over de c-lijn heeft.

donderdag 19 oktober 2006

Stelling


Wit speelt en wint.


Dit keer een stap 7 stelling van de site van de stappenmethode. Vrijwel elke week zijn hier nieuwe opgaves t/m stap 8 te vinden.

woensdag 18 oktober 2006

Stelling


Wit speelt en wint.




Een redelijk lastige opgave. Merk op dat het na 1. Kg3 Kh1, 2. Txg2 pat is. Kom je er echt niet uit dan is het antwoord als reactie op dit bericht te vinden.

Franse ruilvariant met 4.Ld3 Ld6



Franse ruilvariant met 4.Ld3 Ld6

In de ruilvariant van het Frans is 4.Ld3 nog steeds een van de meestgespeelde zetten, maar is zeker niet onaangenaam voor zwart.

Wat betreft de rokade aan de andere zijde lijkt het er op dat het spel op de koningsvleugel over het algemeen voorspoediger verloopt dan de tegenaanval op de damevleugel.

Overigens wordt in deze variant ook door zwart vaak kort gerokeerd, soms uitmondend in zeer interessante partijen.

Op het bordje boven staat de stelling na 1.e4 e6 2.d4 d5 3.exd4 exd4 4.Ld3 Ld6 5.Pf3 Pe7

maandag 16 oktober 2006

De ruilvariant van het Frans



1.e4 e6 2.d4 d5 3.exd4 exd5


De ruilvariant van het Frans heeft de naam remiseachtige partijen op te leveren, maar is eigenijk alleen maar remise als beide spelers hier genoegen mee nemen. Hoewel wit het voordeel van de extra zet heeft is het vaak zwart die in staat is de symmetrie te doorbreken en de partij te compliceren.

De belangrijkste voortzettingen zijn: 4.Ld3, 4.c4, 4.Pf3, 4.Df3 en 4.Lf4, waarvan de laatste twee weinig gespeeld worden.

De sterkere speler zal de symmetrie proberen te doorbreken door aan de andere kant te rokeren. Hieruit volgen vaak partijen, waarbij aan beide kanten de pionnen de koningsvleugel bestormen. In het algemeen moeten beide spelers zich niet bezighouden met het plaatsen van een toren op de open e-lijn, omdat de invalspunten in het vijandelijke kamp over het algemeen oververdedigd zijn. Vandaar dat het beter is de tijd te besteden aan actief spel op een van de vleugels.

Een standaardmanier voor zwart om van de slechte loper af te komen is om deze te ruilen met ...Lf5, vaak ondersteund door een paard op e7 en, indien nodig, een dame op d7. Zwart kan iets soortgelijks doen met Lf4.

Een vroege ontwikkeling van wit's dame naar f3 of h5 kan effectief zijn als het paard al gekozen heeft voor e7, omdat het dan niet meer naar f6 kan gaan om zetten zoals ...Lg4 te ondersteunen en de dame op te jagen. De witte dame oefent dan een vervelende druk uit op de lichte velden van de koningsvleugel (d5, f5, f7 en h7).
Zwart kan natuurlijk iets dergelijks doen met ...Df6 of ...Dh4.

Een ander plan voor zwart bestaat uit het vooruitschuiven van de c-pion naar c4, waardoor een ruimtevoordeel op de damevleugel ontstaat. De normale reactie hierop van wit is een onmiddelijk b2-b3, waarna zwart kan kiezen om de spanning te handhaven met b5 of op te heffen met cxb3. In beide gevallen kunnen strategisch complexe stellingen ontstaan vanwege de verzwakte donkere velden of de hangende pionnen op de damevleugel.

maandag 15 mei 2006

De verliezer



Zoals bij vele sporten is er weinig waardering voor de verliezer. Toch mag de rol van deze persoon zeker niet onderschat worden. Zoals er winnaars moeten zijn, moeten er ook verliezers zijn en tegenover elke gewonnen partij staat een verloren partij.
Stel dat de verliezer van het toernooi of de slechtste speler van een club er mee op zou houden. Dan zou er weer iemand anders deze rol op zich moeten nemen. En dit is zeker geen gemakkelijke rol. Zelden krijg je complimenten en soms wordt nog eens haarfijn uit de doeken gedaan, dat dat niet zo slim was.

Toch zijn er ook verliezers in allerlei soorten. De winnaar van het ene toernooi kan de verliezer van het volgende zijn. En bij schaken geldt altijd nog dat een winstpartij op een veel sterker geachte speler dubbel zoet smaakt. Op zo'n moment worden de rollen omgedraaid. De als laatste geeindigde speler kan zich best een overwinnaar voelen, omdat hij gewonnen heeft van een veel sterkere speler en deze wellicht zelfs van een toernooioverwinning heeft afgehouden.

Dit zijn de momenten waarop we onze verliezers in het zonnetje kunnen zetten, opdat ze er weer een tijdje tegenaan kunnen. Uiteindelijk moet er het komende jaar weer veel verloren worden.

donderdag 4 mei 2006

Schaaklinks


Ik zou hier natuurlijk een hele lijst met schaaklinks neer kunnen zetten, maar in er zijn al zoveel sites waar dit is gebeurd. Vandaar dat ik me beperk to een paar sites waar erg veel links te vinden zijn.

Voorbeelden van dit soort sites zijn schaken.startkabel.nl, en op de KNSB website de linkspagina. Verder is er bijvoorbeeld schaaklinks.jouwpagina.nl. Overige interessante links moeten dan maar in de reacties op dit artikel worden toegevoegd.



Als extra aanvulling:

Het nederlandse forum op schaakgebied geeft behalve de laatste nieuwtjes (tussen het geklets door) ook een aantal interessante links. Men beperkt zich hier tot slechts een paar links, maar daarin zit wellicht juist de kracht.

woensdag 3 mei 2006

Schaken voor beginners



Schaken is een bijzonder leuk spel dat wordt gespeeld door miljoenen mensen over de hele wereld.

Bovenstaande regels zijn te lezen op Schaken voor beginners, een site vooral gericht op jeugdige spelers, waar de beginselen van het schaakspel worden uitgelegd.

De site beperkt zich tot deze eerste beginselen, probeert kinderen enthousiast te krijgen voor het schaken en aan te moedigen om vervolgens eens een kijkje te gaan nemen bij een schaakclub in de buurt. Ook hiervoor zijn veel links op de site opgenomen.

Bij  schaakpraat zullen in de loop der tijd veel schaaklessen te vinden zijn, maar deze zullen meer gericht zijn op de gevorderde spelers.

dinsdag 2 mei 2006

Magnus Carlsen



Magnus wint DSB Tweekamp in tiebreaks

Tijdens het NK Jeugdschaken in Schagen is gisteren als een van de nevenactiviteiten een tweekamp tussen Magnus Carlsen, de jongste grootmeester ter wereld, en Loek van Wely gehouden.

Omdat de vierde partij van de in Schagen gehouden tweekamp in remise eindigde kwam de eindstand dus te staan op 2-2 en moesten tiebreaks de doorslag geven. Hiervoor werden vier partijen gespeeld met vijf minuten op de klok en een bijtelling van twee seconden per zet.
Dit tempo leek een duidelijk voordeel voor de jonge Noor op te leveren, of zou hij zich hier gewoon erg thuis voelen in deze Magnus-veste. Na drie partijen Na drie partijen was de strijd met 2½ punten voor Magnus Carlssen eigenlijk al beslist, maar Magnus wilde perse nog een vierde partij spelen en ook deze werd door hem gewonnen.

maandag 1 mei 2006

Het etalagebord



Zeker als in een stad een groot schaakevenement wordt gehouden zijn er in veel etalages schaakborden te vinden. Een schaakbord met daarop een aantal stukken is dan ook een mooi decoratief element. Meestal staat er een soort van beginstelling op het bord. Een soort beginstelling, want als je nog een keer goed kijkt blijkt er bijna altijd iets mee aan de hand te zijn. Het bord is gedraaid, de dame en koning zijn verwisseld of de lopers met de paarden.

Zou zo'n winkelier nu echt niet weten hoe die beginopstelling eruit ziet?

Iemand die wat van schaken weet en iets in de winkel gaat kopen is soms zo behulpzaam om even de juiste beginstelling van het edele schaakspel uit te leggen.
Er wordt vriendelijk en belangstellend geluisterd. De klant rekent af en verlaat de winkel.
De winkelier denkt 'Het werkt echt' en de opstelling op het bord blijft ongewijzigd.

zaterdag 29 april 2006

Forsyth-Edwards

Op deze site kan voor het plaatsen van diagrammen gebruik gemaakt worden van de Forsyth-Edwards Notatie (FEN), maar deze zal zeker niet bij iedereen bekend zijn.

Met behulp van deze notatie is het mogelijk om o.a. de stand van de stukken goed vast te leggen. Omdat het de bedoeling is vanf deze positie verder te kunnen spelen moet ook aangegeven worden wie er aan zet is, welke rokademogelijkheden er nog zijn evenals een eventuele mogelijkheid tot en-passant slaan.

In totaal worden bij FEN steeds zes velden gebruikt, die van elkaar gescheiden zijn door een spatie:

Ten eerste de bordweergave, zoals gezien door wit. Iedere rij wordt apart beschreven en wordt van de vorige gescheiden door een "/", te beginnen met rij 8. De witte stukken worden aangegeven met de hoofletters "KQRBNP" en de zwarte stukken met de kleine letters "kqrbnp", voor respectievelijk koning, dame, toren, loper, paard en pion. Met een getal wordt het aantal lege velden aangegeven.

Het tweede veld geeft aan wie er aan zet is, w voor wit en b voor zwart.

Het derde veld beschrijft welke rokademogelijkheden er nog zijn. Als zowel wit en zwart niet meer mogen rokeren wordt dit aangegeven met een -. In de andere gevallen worden de rokademogelijkheden voor wit weer met hoofdletters aangegeven en voor zwart weer met kleine letters. Met de letters K en k wordt de rokademogelijkheid op de koningsvleugel aangegeven, met de letters Q en q de rokademogelijkheid op de damevleugel.

Het vierde veld geeft aan dat de vorige zet een pionzet was die twee velden vooruit ging. Aangegeven wordt het veld dat onderweg gepasseerd is. In de gevallen dat dit niet van toepassing is wordt weer gewoon een streepje gezet.

Het vijfde veld geeft het aantal halve zetten weer sinds de laatste keer dat er wat geslagen is of een pion gezet.

Het laatste veld geeft het zetnummer weer.

De FEN van de beginpositie ziet er dus als volgt uit:

rnbqkbnr/pppppppp/8/8/8/8/PPPPPPPP/RNBQKBNR w KQkq - 0 1


En na de zetten 1.e4 c5 2.Pf3 als:

rnbqkbnr/pp1ppppp/8/2p5/4P3/5N2/PPPP1PPP/RNBQKB1R b KQkq - 1 2


Intikken van de laatstgenoemde FEN levert het volgende bordje op:

vrijdag 28 april 2006

Een nieuwe Blogsite


Deze blogsite begint zijn leven als een experiment, waarbij onze motieven in eerste instantie liggen in het opdoen van ervaring met het maken van dit soort sites.

Verder is schaken als onderwerp natuurlijk ook niet helemaal toevallig gekozen, dus het zou best wat kunnen worden.

Om er een echte schaakblogsite van te kunnen maken zijn een aantal aanpassingen van de simple PHP blog software gedaan, zodat bijvoorbeeld ook gemakkelijk schaakdiagrammen zijn toe te voegen (via FEN), zowel in de berichten als in de reacties hierop.

Update:
Inmiddels heeft eerst een conversie naar Flatpress plaatsgevonden, gevolgd door een conversie naar de ChessPublishing methode.

Als toepasselijk begin: De beginstelling