donderdag 29 maart 2007

Website schaakbond onbereikbaar


Sinds vanmiddag is de website van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond onbereikbaar.

 :-(

Vermoedelijk is er iets mis gegaan bij de provider en zal dit op korte termijn wel opgelost worden.  :-)
Af en toe even blijven proberen dus.




Update 30 maart

De site is vandaag al weer gewoon bereikbaar.  <:o)

zaterdag 24 maart 2007

J. de Kluyver Jeugdtoernooi


Ik kreeg het verzoek even wat reclame te maken voor het J. de Kluyver Jeugdtoernooi.
Dat doe ik natuurlijk graag, dus bij deze.

Het J. de Kluyver Jeugdtoernooi wordt op 14 april 2007 voor de 13e keer gehouden. Dit lijkt nog lang te duren, maar wacht niet te lang met inschrijven, doordat het zo'n leuk toernooi wordt gevonden kan het maximaal aantal deelnemers van 220 vroegtijdig behaald worden. Landelijk is het een van de grootste jeugdtoernooien.
Je hoeft ook geen lid te zijn van een schaakvereniging om mee te mogen doen.

Het toernooi is een op zichzelf staand toernooi, maar telt ook mee voor de Grand-Prix serie van de Rotterdamse Schaakbond. Er wordt gespeeld in 5 leeftijdscategorieën. In de A-categorie kunnen spelers t/m 25 jaar strijden om de geldprijzen. Tevens mogen begeleiders van de jeugdspelers hier mee schaken. Voor hen zijn er speciale prijzen te verdienen.

Tijdens het toernooi is er een invitatiegroep van 10 á 15 spelers, met landelijke topschakers.

Prijzen:

  • Bekers voor de D en E categorie
  • Geldprijzen voor de A, B en C categorie. Er zijn daarnaast in alle categorieën weer extra prijzen en natuurlijk voor iedereen een leuk aandenken.
  • Teamprijzen: Bestaande uit 5 personen. De spelers doen individueel in de groepen mee, maar de resultaten worden bij elkaar opgeteld.

Je kan het toernooi nog leuker maken als je met een team van je schaakvereniging, je schoolschaakteam of met vrienden mee doe, als je je als team opgeef kan je daar dan een extra prijs mee winnen (de spelers hoeven niet lid te zijn van een schaakvereniging).

Inschrijfgeld is 5 euro, dit is inclusief popcorn, suikerspin, ijs en een verrassing. Het is een leuk toernooi voor zowel jeugdschakers die net beginnen als landelijke toppers, omdat spelers van elk niveau meedoen.

Meer informatie, deelnemers van voorgaande jaren, het inschrijfformulier en meer is te vinden op:  www.jeugdtoernooi.sv-spijkenisse.nl en de foto's van het toernooi van het vorig jaar zijn daar ook te vinden.

Ook kan je bijvoorbeeld mailen naar chess_vdpluijm@hotmail.com met een vraag, aanmelding of verzoek om de poster van het toernooi gemaild te krijgen om op te hangen.

donderdag 22 maart 2007

Navigatiehulpje


Naast de vele voordelen heeft een blogsite ook zijn nadelen.

Zo is het voor iemand die voor de eerste keer op deze site komt niet zo eenvoudig om de navigatie goed te doorgronden. In principe staan de berichtjes ook gewoon in volgorde van publicatie met de nieuwste bovenaan.

Iemand die via een zoekmachine op deze site is gekomen kan echter best ergens middenin beland zijn. Door op de header bovenin te klikken kom je dan in ieder geval op de beginpagina. Ook de navigatie rechts kan hiervoor gebruikt worden. Door op een categorie te klikken krijg je alleen de berichtjes die onder die categorie zijn gepost te zien. Los hiervan is onderaan de pagina nog een link naar oudere en/of nieuwere berichten te vinden.

Voor degenen die op zoek zijn naar de schaaklessen van de afgelopen periode geef ik hier even een overzichtje, al is ook dit over een paar dagen waarschijnlijk al weer verouderd. De vaste pagina's waarop de  mat in 1, 2 en 3 stellingen en de algemene schaakopgaves staan zijn altijd via de links bovenin te bereiken.


 Openingen
 Openingsadvies
 De Italiaanse opening
 Openingsvallen in het Italiaans
 De Schotse opening
 Openingsvallen in het Schots
 De Siciliaanse Draak
 Openingsvallen in het siciliaans
 Franse doorschuifvariant
 De ruilvariant van het Frans
 Franse ruilvariant met 4.Ld3 Ld6
 Franse ruilvariant met 4.Pf3
 Milner-Barry
 Legal's Mat


 Pionneneindspel
 Pionneneindspel (1 pion)
 Pionneneindspel (paardpion)
 Pionneneindspel (randpion)
 Sleutelvelden

Drie tegen drie
Twee tegen twee
Twee tegen een
Pionneneindspel met meer pionnen


 Andere eindspelen
 Matzetten
 Matzetten met Toren (1)
 Matzetten met Toren (2)
 Matzetten met 2 lopers
 Matzetten met Loper en Paard (1)
 Matzetten met Loper en Paard (2)
 Matzetten met Loper en Paard (3)
 Eindspel met Dame tegen Toren (1)
 Eindspel met Dame tegen Toren (2)
 Eindspel met Dame tegen Toren (3)


 Overige
 Schaaknotatie (Symbolen)
 Het schaakbord
 Tactiek en strategie

dinsdag 20 maart 2007

Openingsvallen in het Schots


Bij een schaakopening horen ook de openingsvallen. Niet zozeer met als doel herdoor meteen de partij te winnen, maar meer om duidelijk te maken op welke aspecten je bij zo'n opening moet letten.

Naarmate duidelijker wordt waarom bepaalde zetten echt uit den boze zijn, ontstaat een beter begrip van de zetten die wel goed zijn.

Dit keer als vervolg op de Schotse opening een aantal openingsvallen in deze schaakopening. Er zijn nog veel meer openingsvallen, maar ik denk dat dit een aardig overzicht geeft.

zaterdag 17 maart 2007

De Schotse opening


De Schotse opening is een schaakopening die goed aansluit op de openingsregels zoals die bij de stappenmethode worden geleerd:

  •  Pion(nen) in het centrum 
  •  Stukken ontwikkelen 
  •  Koning veilig
Bij de Schotse schaakopening probeert Wit niet alleen deze doelen te bereiken, maar tevens ervoor te zorgen dat Zwart dit niet voor elkaar krijgt. Het gaat om het laten ontstaan van een onbalans.

Door op het zwarte bolletje onder het bord te klikken worden automatisch alle zetten doorlopen. Met het driehokje rechts kan gekozen worden tussen het al dan niet meenemen van de variaties.
De overige knopjes onder het bord spreken meer voor zichzelf. Verder kan er natuurlijk ook nog gewoon op de zetten in de tekst worden geklikt.


Zoals aan de hier getoonde variaties is te zien is het Schots een leuke schaakopening, waarbij de spanning in het centrum soms aardig op kan lopen en er een open schaakstelling ontstaat met veel mogelijkheden voor tactische manoevres.

dinsdag 13 maart 2007

Openingsadvies


Schaakopeningen

Wat is een goede opening om snel te winnen?
Welke opening kan ik het beste leren?

Het is niet zo eenvoudig om dit soort vragen te beantwoorden.
In het algemeen zijn vooral beginnende spelers erg gefocuseerd op de opening, terwijl het goed leren schaken in eerste instantie vooral een kwestie van tactiek is.
Toch kun je dit niet als een voldoende antwoord beschouwen, zeker niet tegenover een speler die net in een openingsval is getrapt. En dus leren we allemaal het Herdersmat en nog veel belangrijker hoe je je hiertegen kunt verdedigen. Openingsvallen zijn leuk om te bekijken en bevatten ook bijna altijd een aantal interessante tactische combinaties.

Voordat je iemand een goede suggestie voor een opening kunt geven moet je eigenlijk weten wat voor soort speler het is. En dan nog blijft een dergelijk advies lastig.
Het belangrijkste advies is dan ook dat iemand iets moet kiezen en daar dan een tijd aan vast blijven houden. Het is normaal dat je bij een nieuwe opening in het begin meer partijen verliest. Dit oefenen met openingen kan natuurlijk ook door partijen te spelen op Internet. Pas na het langer spelen van een opening wordt duidelijk welke elementen belangrijk zijn. Doordat een loper ingesloten dreigt te worden ontdek je als het ware wat je een volgende keer moet proberen te bereiken of zien te voorkomen.

Ik vind dat iemand eerst vooral open openingen moet spelen, omdat hierbij juist die tactische kennis zo van pas komt. Omdat met name bij de jeugd hierdoor in het Italiaans vaak een soort van symmetrisch en saai soort van partij op het bord dreigt te komen is het van belang hierbij een variatie te kiezen die de symmetrie doorbreekt. Ook het Spaans of Schots leidt hierbij vaak tot wat leukere partijen.

Zodra men deze openigen goed onder de knie heeft is het goed voor de ontwikkeling om gambieten te gaan spelen. Hierdoor ontstaat een beter gevoel voor de waarde van tempi ten opzichte van een pion. Wat betekent een ontwikkelingsvoorsprong nu echt?
En vroeg of laat zou ook iedere serieze schaker aandacht moeten besteden aan het Siciliaans.
Afhankelijk van de speelstijl komen hier dan ook al snel de gesloten openingen bij. Mijn advies zou zijn om een openingsrepertoire wel in deze volgorde op te bouwen. Dus eerst Italiaans, maar overschakelen op Spaans of Schots als het saai dreigt te worden, vervolgens een paar gambieten gevolgd door de halfgesloten openingen en het Siciliaans. Pas als laatste zou ik overstappen op de gesloten openingen.

Het belangrijkste advies blijft echter dat je een tijdlang aan eenzelfde opening blijft werken. Wellicht ten overvloede: het gaat bij een opening niet om de reeks van zetten, maar om de ideeen en de thema's die voor die opening karakteristiek zijn.

donderdag 8 maart 2007

10.000 bezoeken




Simds de toevoeging van een teller op 21 november 2006 zijn meer dan 10.000 bezoeken aan deze site gebracht. Aangezien de teller op 1 januari nog maar op 600 stond, dateren vrijwel al deze bezoeken van de laatste drie maanden. Helemaal eerlijk is de teller trouwens niet, aangezien ook zoekmachines worden meegeteld.

Een actuele teller is was onderaan de pagina te vinden.

Dat deze site in ieder geval een redelijk aantal bezoekers trekt is een stimulans om hier mee door te gaan. Er lijkt voldoende belangstelling te zijn voor de stukjes die worden geschreven. Deze belangstelling is ook nodzakelijk, want het schrijven hiervan en het maken van de opgaven kost nogal wat tijd en is alleen zinvol als een aantal lezers hier wat aan hebben.

Bij deze wil ik alle bezoekers dus danken voor de getoonde belangstelling.

dinsdag 6 maart 2007

Schaaknotatie (Symbolen)


Omdat bij veel partijen en analyses gebruik wordt gemaakt van symbolen en deze wellicht niet bij iedereen bekend zijn volgt hier even een lijstje met de belangrijkste schaaksymbolen.

Symbool     Betekenis
#Mat
+Schaak
++Dubbelschaak
!Een goede zet
!!Een uitstekende zet
+/=Een klein voordeel voor wit
=/- Een klein voordeel voor zwart
+/- Een duidelijk voordeel voor wit
-/+ Een duidelijk voordeel voor zwart
+- Een winnend voordeel voor wit
-+ Een winnend voordeel voor zwart
Onduidelijk
? Een slechte zet
?? Een blunder
!? Een interessante zet
?! Een dubieuze zet

zondag 4 maart 2007

De Siciliaanse Draak


Na de eindspelen van de laatste tijd is het weer eens tijd om naar een opening te kijken. Hierbij heb ik gekozen voor de Siciliaanse Draak, omdat ik de naam van de opening zo mooi vind.  :-)