vrijdag 19 januari 2007

Matzetten


Na het matzetten met loper en paard zijn twee lessen over het matzetten met een toren wellicht wat te veel van het goede, zeker omdat dit als erg eenvoudig wordt beschouwd. Het is inderdaad zo dat dit redelijk eenvoudig is, maar het doel van deze site is uiteindelijk om schakers van diverse speelsterktes hier wat te bieden. We veronderstellen hierbij wel dat men al kan schaken. Het uitleggen van het spel zelf en de loop van de stukken zul je hier dus niet snel tegenkomen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht op schaken voor beginners. Schaakpraat begint ongeveer waar schaken voor beginners eindigt.

Omdat de bijdrages hier als het ware in een onvoorspelbare volgorde geplaatst zullen worden zal het op termijn misschien wel wat moeilijker worden om het goede stukje te vinden. Dit zal dan opgelost worden door meer detailering aan te brengen in de categorieen waaruit rechts te kiezen valt. Te denken valt hierbij aan een indicatie van de moeilijkheidsgraad etc.

De mat in 1, 2 en 3 opgaves en de stellingen kunnen trouwens ook door relatief sterke spelers gebrukt worden als oefenmateriaal. Zelfs Kramnik had hier wellicht baat bij gehad.

En zo blijken alle berichtjes op deze site toch weer wat met elkaar te maken te hebben.

Geen opmerkingen: