zaterdag 6 januari 2007

Schaakacademie wordt opgeheven




De 'Schaakacademie', een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond KNSB, wordt opgeheven.

Medio 2002 ging een projectteam bestaande uit een projectleider, schakers, webontwikkelaars en een webredacteur aan de slag om een community op te zetten waar je online kon leren schaken, trainen en tegen andere cursisten spelen.

Schaakacademie.nl was bedoeld voor kinderen en volwassenen die nog niet konden schaken en dat graag wilden leren of de regels wel al kenden en graag sterker wilden leren spelen. Het idee van de KNSB was dat meer mensen die kunnen schaken ook meer leden tot gevolg zou hebben.  Tevens bood schaakacademie.nl traningsmateriaal voor de gevorderde huisschaker en clubschaker.

De methode die voor de lessen werd gehanteerd was de bekende “Stappenmethode”, ontwikkeld door Cor van Wijgerden en Rob Brunia. Schaakacademie.nl bood de lessen van  stap 1, stap 2 en stap 3 aan. Het lesmateriaal werd samengesteld door Dolf Meijer, Stefan van Blitterswijk, Petra Schuurman en Herman Grooten.

3 opmerkingen:

R Tjong zei

En wat is de reden dat de schaakacademie ophoudt te bestaan?

10-01-2007

John zei

De schaakacademie lijkt een van de meest bediscussieerde onderwerpen binnen de Nederlandse schaakwereld te zijn. Op zich is het wel vreemd dat er een officiele mededeling van de KNSB (nog) niet te vinden is, terwijl de links naar schaakcacademie op de sites van de KNSB en de regionale bonden verdwijnen.

Op 21 Augustus 2006 stond op Schakers.info al het volgende bericht:

Directie SAC stapt op

Eerder meldden wij dat Kees Schrijvers zijn sponsoring van de Schaakacademie heeft beƫindigd en tevens is opgestapt als (onbezoldigd) mededirecteur. Dit weekend hebben de andere directeuren Teun Koorevaar (voorzitter RSB) en Koert ter Veen (voorzitter HSB) zich solidair met hem verklaard en zijn ook opgestapt. De drie hebben verklaard welwillend mee te werken aan een overdracht van hun taken aan hun opvolgers.

Zullen die opvolgers er ook komen?

De Schaakacademie en het KNSB-bestuur lijken in een vervelende crisis terechtgekomen te zijn.


11-01-2007

F. L. zei

Op het moment is op de site van schaakacademie het volgende te lezen:

Op basis van opgedane ervaringen met de Schaakacademie in Nederland en Turkije zal de KNSB in nauwe samenwerking met de Turkse Schaakbond nagaan op welke wijze het leren schaken en schaakspelen op de academie structureel kan worden verbeterd (funktioneel, technisch en organisatorisch).

Daarom zal de Schaakacademie met directe ingang wegens verbouwing worden gesloten tot eind 2007. Excuses voor het ongemak.


18-04-2008