zaterdag 13 januari 2007

Oefenen





Om goed te leren schaken moet je vooral veel oefenen, zowel de theorie als de praktijk. Op deze site kun je behalve de schaaklessen al veel materiaal vinden om de theorie te oefenen. Kijk bijvoorbeeld maar eens bij  de Stellingen of de Mat in 2 opgaves. Naarmate je deze beter en sneller op kunt lossen, zul je ook in een echte partij meer gaan zien.

Met alleen het doornemen van theorie ben je er nog niet. Het is goed om ook regelmatig partijen te spelen. Het beste kun je hiervoor lid worden van een schaakclub. Als je dan nog meer oefenpartijen wil spelen zijn er veel mogelijkheden via internet, bijvoorbeeld bij FICS of bij ICC.

Ook het noteren van de partij helpt bij het beter leren schaken. Het geeft je de mogelijkheid om achteraf nog eens naar de partij te kijken en wat je een volgende keer beter anders kan doen.

Op deze manier leer je eigenlijk ook de openingen, want in tegenstelling tot wat veel mensen lijken te denken gaat het er bij de schaakopeningen niet zozeer om dat je steeds de beste zet doet, maar dat je weet hoe je er gebruik van kunt maken als je tegenstander een slechte zet doet. Dit soort dingen leer je vanzelf als je het maar vaak genoeg op het bord hebt gehad.
En je krijgt het vaak genoeg op het bord als je veel oefent.

Geen opmerkingen: