zondag 14 januari 2007

Mens & Machine



In het eerste nummer van 2007 van de door de Consumentenbond uitgegeven Digitaalgids staat naar aanleiding van de tweekamp over zes partijen tussen Kramnik en Deep Fritz dat de tweestrijd tussen Mens en Machine nu afdoende beslist is in het voordeel van de machine.

Hoewel dat ongetwijfeld waar is, en als het nu nog niet zo is dan zal het volgend jaar zeker zo zijn, zijn er bij deze tweekamp toch wel een aantal bijzondere dingen op te merken.
In de tweede partij van deze tweekamp gebeurde wat iedereen voor onmogelijk hield. Kramnik zag een mat in 1 over het hoofd. Sindsdien zijn er vele artikelen verschenen om te verklaren hoe dat toch mogeijk was, maar het heeft ook wel iets positiefs dat je als zwakkere schaker blijkbaar altijd een kans hebt om te winnen. Hiermee wil ik trouwens niet zeggen dat Deep Fritz de zwakkere schaker was.
Omdat de eerste, derde, vierde en vijfde partij in remise eindigden moest Kramnik bij de zesde en laatste partij wel proberen te winnen om gelijk te komen. Vermoedelijk droeg dit er aan bij dat hij ook deze partij verloor.

Als Kramnik het mat in 1 niet over het hoofd had gezien, zou de tweekamp best wel eens anders af hebben kunnen lopen. Voor de rest van de mensheid maakt het overigens niet uit. De computer is gewoon de sterkere speler. Dat geeft ons dan weer de mogelijkheid om thuis zo'n sterke speler te raadplegen die altijd bereid is om nog eens naar de gespeelde partijen te kijken. En het schaken zelf doe ik toch het liefst tegen mensen.

Geen opmerkingen: