maandag 30 juni 2008

Nederlanders met een FIDE-rating


Op de KNSB site is nu ook de juli 2008 lijst van alle nederlanders met een FIDE-id te vinden.

Op deze lijst zijn 3175 personen te vinden waarvan 1675 met een FIDE rating. Hieronder bevinden zich 63 spelers met een rating van 2400 of meer.

Update April 2012
De oorspronkelijk link werkt niet meer en is dus ook verwijderd.
Via de Fide site is deze Nederlandse lijst te construeren.

vrijdag 20 juni 2008

ONJK verhuist naar Enschede


Universiteit verwelkomt grootste meerdaagse jeugdtoernooi van Europa


ENSCHEDE - 20 JUNI 2008 - Het Euro Chess Tournament, dat bestaat uit het University of Twente Young Masters en het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap (ONJK) verhuist van Hengelo naar Enschede. Het wordt dit jaar gespeeld van 1 t/m 9 augustus. Het toernooi, dat veertien jaar in het stadhuis van Hengelo (en nabij gelegen locaties) is gehouden, zal de komende jaren geheel plaatsvinden op de campus van de Universiteit Twente.

Dit is een van de overeenkomsten in het contract tussen de Universiteit Twente als hoofdsponsor en de stichting Caïssa, de organisator van het toernooi. Het contract is vandaag (vrijdag 20 juni 2008) getekend door dr. Anne Flierman (voorzitter College van Bestuur UT) en Albert Vasse en Bennie Steffens (voorzitter en penningmeester van de Stichting Caïssa).

Het contract bindt de Universiteit en het toernooi telkens voor een jaar aan elkaar met een optie voor verlenging. De samenwerking past in het beleid van de UT om nationaal en internationaal jong talent op verschillende manieren tijdens hun schoolloopbaan kennis te laten maken met de Universiteit Twente.

Voor het Euro Chess Tournament, het grootste meerdaagse jeugdschaaktoernooi van Europa, is het gehele sportcentrum van de UT beschikbaar. Ook kunnen deelnemers en bezoekers gebruikmaken van andere faciliteiten op de campus, zoals het zwembad, de sportvelden, de winkels en een kampeerterrein.

Met de verhuizing naar de campus van de Universiteit Twente wordt het toernooi ook weer compacter. De laatste jaren moest op drie verschillende locaties worden gespeeld. Nu komen alle deelnemers weer in één speelzaal terecht. Het was niet alleen de sponsorovereenkomst die de verhuizing naar Enschede heeft veroorzaakt. Door geplande verbouwingen van de oude locaties in Hengelo zou de organisatie toch gedwongen zijn uit te zien naar andere speelzalen.

Intussen is ook bekend dat het Enschede bedrijf DGT aan alle spelers van het toernooi een digitale opvouwbare schaakklok zal aanbieden. De University of Twente Young Masters, een internationaal invitatietoernooi voor talentvolle jonge schakers, zal dit jaar drie dagen langer duren dan voorgaande jaren. Als op maandag 4 augustus de meeste spelers beginnen hebben de Young Masters er al drie ronden opzitten. De eerste drie dagen zal worden gespeeld in het pand van DGT aan de Hengeloseweg 66 in Enschede.

zaterdag 14 juni 2008

Schaakklok voor deelnemers ONJK

Er is nu nog een extra reden om mee te doen aan het Open Nederlands Jeugdkampioenschap, dat voor de leeftijdsgroepen A tot en met D van 4 t/m 9 augustus 2008 in het Sportcentrum van de Universiteit Twente in Enschede zal worden gehouden.

Bij de nieuwsberichten op de toernooiwebsite is inmiddels te lezen dat DGT een cadeau heeft voor de deelnemers. Elke deelnemer aan het Euro Chess Tournament krijgt bij registratie een DGT960 schaakklok met een winkelwaarde van 29,95 Euro cadeau. Deze klok is tevens in staat willekeurig een van de 960 mogelijke beginposities voor het spelen van Fischer Random Chess (Chess960) te kiezen.


Overigens beginnen de Young Masters al op vrijdag 1 augustus.

De E-categorie begint woensdag 6 agustus.