vrijdag 7 oktober 2011

Documentaire “Schaken is fun!”

Op verzoek van Mart Bloem besteden we vandaag aandacht aan de door hem gemaakte documentaire. Overigens niet alleen omdat hij dit verzocht heeft, maar ook omdat het voorproefje er veelbelovend uitziet en omdat schaken echt “fun” is.

Voor deze documentaire heeft Mart gedurende het afgelopen seizoen twee clubs gevolgd (D4 en Rode Lopers, beide uit Oosterhout, Noord Brabant). Schakers (en ook niet-schakers) zijn uitgenodigd om op zaterdag 12 november naar de documentaire te komen kijken. Na afloop kun je meedoen aan een schaaksimultaan tegen de clubkampioenen van schaakvereniging D4 (Maykel Smits) en schaakvereniging Rode Lopers (Eric de Moor). De entree is gratis. Drankjes zijn natuurlijk voor eigen rekening.

Laat Mart (mart.bloem@xs4all.nl) even weten als je meedoet aan de schaaksimultaan? Dan kan er gezorgd worden voor genoeg tafels, stoelen en schaakborden.

 

Programma
 15.30 – 16.00: inloop, drankje in de foyer
 16.00 – 17.00: vertoning documentaire
 17.00 – 18.00: schaaksimultaan of drankje in de foyer

Locatie Breda, Nieuwe Veste, Molenstraat 6

De documentaire wordt vertoond in de concertzaal.

De Nieuwe Veste zit in het gebouw van de centrale bibliotheek, in het centrum van Breda.

zaterdag 10 september 2011

Open NK Rapidschaak Mierlo

Zondag 25 september wordt het jaarlijkse internationale jeugdschaaktoernooi te Mierlo voor de 34e keer gehouden. Dit toernooi is tevens voor de 14e keer het Open Nederlands Kampioenschap Rapidschaak voor jeugdteams onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond.

De inschrijving is geopend en er zijn al diverse aanmeldingen binnen van scholen en verenigingen. U kunt eenvoudig via de toernooiwebsite uw inschrijving regelen.

Op de toernooiwebsite is meer informatie over dit toernooi te vinden.

vrijdag 9 september 2011

Raindropchess

Tijdens het binnenkort te houden schaaktoernooi in Mierlo zijn er enkele leuke activiteiten georganiseerd om ook op een andere manier met (denk)spellen bezig te zijn. Een daarvan is het spel Raindropchess. Er worden workshops gegeven en er wordt een klein toernooi georganiseerd waar ook de begeleiders en meegekomen familieleden kosteloos aan kunnen deelnemen. Voor degenen die het spel nog niet kennen staat hieronder een video waarbij leerlingen het spel enthousiast spelen.

 

zondag 15 mei 2011

NK Jeugdschaken

Het NK Jeugdschaken zit er weer op en de kampioenen zijn bekend. Dit zijn

  • A-jeugd: Lars Ootes 
  • A-meisjes: Evie Warmelink 
  • B-jeugd: Roger Meng 
  • B-meisjes: Sophia Thoma 
  • C-jeugd: Thomas Beerdsen 
  • C-meisjes: Willemijn de Voogt. Zij won de barrage van Catheleijne Sanders, die ook naar het EK t/m 14 mag. 
De volledige uitslag, foto’s en veel partijen zijn te vinden op het NK-jeugd deel van schaakbond.nl.


Het toernooi verliep dit jaar beter dan het voorgaande jaar. Bij het NK meisjes lijkt het de laatste jaren wel een probleem te worden om een voldoende aantal deelnemers bij elkaar te krijgen. Moesten er hiervoor nog steeds voorrondes gespeeld worden om het deelnemersveld te bepalen, nu werden naast de vijf regionale kampioenen nog vijf vrijplaatsen toegekend om het deelnemersveld compleet te krijgen. Op het laatste moment werd vanwege ziekte van een van de deelneemsters de 11-jarige Anna Maja Kazarian nog aan dit groepje toegevoegd. Zij deed het overigens zeker niet slecht en eindigde op een gedeelde derde plaats samen met Lisa Hortensius. Lisa houdt waarschijnlijk wat minder goede herinneringen over aan dit toernooi.

zondag 6 maart 2011

17e J. de Kluyver jeugdschaaktoernooi

Op 16 april 2011 wordt voor de 17e keer het J. de Kluyver Jeugdschaaktoernooi te Spijkenisse gehouden. Het toernooi is geschikt voor elk niveau schaker, van huisschaker of schoolschaker tot landelijke top. Het is een van de grootste jeugdtoernooien van Nederland en er doen ook spelers uit zustergemeente Thetford (Engeland) mee.

Er wordt gespeeld in 5 leeftijdscategorieën. Waarvan de oudste voor spelers t/m 25 jaar en begeleiders is. Deelnemers hoeven niet lid te zijn van een schaakvereniging en krijgen consumptiebonnen voor popcorn, ijs en suikerspin.

Meer informatie en inschrijven op de website van het toernooi.

zondag 23 januari 2011

Anish Giri

Volgens ChessVibes was het vrijdag in Wijk aan Zee zwarte vrijdag voor de Nederlandse deelnemers. Nakamura versloeg Erwin l’Ami. Anish Giri verloor zijn eerste partij, tegen Ian Nepomniachtchi en Magnus Carlsen versloeg Jan Smeets.

Gisteren ging het ook nog niet goed met de Nederlandse deelnemers in de grootmeestergroepen van het Tata Steel Chess Tournament. In deze zevende ronde van de A-groep wist alleen Erwin l’Ami - tegen Maxime Vachier Lagrave - te remiseren. Anish Giri en Jan Smeets verloren hun partij.

Vandaag ging het gelukkig al weer wat beter: Giri won van Hao, l’Ami haalde een halfje tegen Nepomniachtchi, maar Jan Smeets verloor van Vachier-Lagrave.

Alleen al vanwege de belangstelling vanuit de pers en de impact die dit kan habben op het schaken in Nederland hopen we natuurlijk dat de Nederlanders en met name Giri het de rest van het toernooi bijzonder goed zullen doen. Het nieuwsfeestje na de overwinning van Giri op Carlsen geeft hiervan al een aardige indicatie.