woensdag 11 juli 2007

Oppositie


Bijna iedere bezoeker hier zal op het gebied van schaken wel eens van oppositie gehoord hebben. Niet iedereen zal bekend zijn met de verschillende vormen van oppositie: de verticale, horizontale en diagonale oppositie, de verre oppositie in dezelfde drie richtingen en de virtuele oppositie.
Heel kort samengevat komt het erop neer dat het hebben van de oppositie gunstig is, omdat hierdoor de vijandige koning moet wijken. De meest algemene vorm van de oppositie is de virtuele oppositie. Deze wordt bereikt als beide koningen op een veld van dezelfde kleur staan en dit de hoekpunten van een rechthoek zijn waarvan ook de andere hoekvelden deze kleur hebben.
Onderstaande partij is in 1851 te Londen gespeeld tussen Howard Staunton en Elijah Williams. Het is een zeer illustratieve partij voor dit begrip oppositie. Ten eerste doordat Staunton de partij waarschijnlijk niet verloren had als toendertijd de virtuele oppositie al bekende stof was geweest. Ten tweede omdat bij correct spel van wit de verschillende vormen van oppositie naadloos in elkaar overgaan.

Staunton - Williams (London 1851)

Geen opmerkingen: