donderdag 29 mei 2008

Prestigieuze order voor Nederlands schaakbedrijf


DRESDEN - 29 mei 2008 - Het Enschedese bedrijf Digital Game Technology (DGT) heeft een grote en prestigieuze opdracht gekregen. De contracten hiervoor zijn deze week in Dresden ondertekend door CEO Albert Vasse en Jörn Torsten Verleger namens de toernooiorganisatie.

Voor de Schaakolympiade in Dresden wordt DGT de leverancier van de schaakklokken, elektronische schaakborden en ondersteunende software. Het is één van de grootste orders die ooit door een schaakorganisatie is geplaatst. Het aangekochte materiaal zal na de Schaakolympiade door de Wereldschaakbond FIDE worden gebruikt om schaken in armere landen te ondersteunen.

De Schaakolympiade is een tweejaarlijkse landenwedstrijd van de FIDE, telkens georganiseerd in een ander land. In november komen teams (zowel dames als heren) uit 150 landen naar Dresden. De partijen van de ongeveer 1500 deelnemers zullen worden gevolgd door 400 journalisten en 150 scheidsrechters. De olympiade wordt gezien als het meest prestigieuze schaakevenement ter wereld.

Door DGT aan te wijzen als de "official supplier" wordt de kwaliteit van het bedrijf op wereldniveau nogmaals door de FIDE benadrukt. DGT heeft al jaren voor zijn klokken de officiële goedkeuring van de Wereldschaakbond.

DGT is gevestigd in Enschede; het bedrijf produceert en ontwikkelt schaakmaterialen. De reeks schaakklokken zijn wereldbekend en er is geen groot toernooi dat niet met DGT-klokken speelt. Aan de reeks klokken is onlangs een nieuwe opvouwbare klok toegevoegd: DGT960, die bovendien beginstellingen levert voor het schaakspel Chess960, ook wel Fischer Random Chess genoemd.
Verder levert het bedrijf elektronische schaakborden, die automatisch zetten registreren en deze doorgeven aan computer of internet. Ook wordt alle ondersteunende software hiervoor ontwikkeld en geleverd.

Eén van de nieuwe projecten van DGT is Foidos. Een volkomen nieuwe internetregistratie van schaakpartijen. Met Foidos worden niet alleen de stand op het bord en de zetten zichtbaar, maar via meerdere camera’s ook de spelers, de schaakarena en het commentaar bij de partij door grootmeesters. Dit laatste gebeurt in diverse talen, en het is zelfs mogelijk over de stelling in discussie te gaan. Foidos zal worden gebruikt bij de aanstaande match om het wereldkampioenschap tussen Kramnik en Anand in oktober 2008 in Bonn.

Geen opmerkingen: